HABERLER>GÜNCEL
7 Ekim 2015 Çarşamba - 11:35

Yargı Çalık’ın Urla’daki RES’ine de ‘dur’ dedi!

İzmir’in Karaburun İlçesi'ndeki Sarpıncık RES projesi için alınan ÇED olumlu kararı 5'inci İdare Mahkemesi'nce iptal edilen Çalık Holding'e, aynı mahkemeden bir kötü haber daha geldi. Mahkeme bu kez de, Urla'daki 16 türbin direkli RES projesine verilen 'ÇED olumludur' raporu için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Çevreciler adına davayı yürüten Avukat Şehrazat Mercan, "Yenilebilir enerjiye taraftarız ama doğru yerlerde yapılmalı. Burası doğru yer değil" dedi.

Yargı Çalık’ın Urla’daki RES’ine de ‘dur’ dedi!

Türkiye'nin en önemli Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projelerinin merkezi durumundaki Karaburun ve Urla ilçeleri, sık sık firmalar ile çevrecileri karşı karşıya getiren davalara konu oldu. Bölgede RES yatırımları yapan Çalık Holding'e karşı, bu davaların görüldüğü idare mahkemesinde peşpeşe olumsuz karar alındığı ortaya çıktı.

Çalık Holding'in ilk olarak Karaburun İlçesi'nde yapılması planlanan Sarpıncık RES projesi için, 5'inci İdare Mahkemesi'nden karar çıktı. Mahkeme, 16 türbin direkli RES projesine verilen, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Mahkeme bu kararı için, 'Yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesinin, zengin bir biyoçeşitliliği barındıran yarımadada yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacağını' gerekçe gösterdi.
 
AYNI MAHKEMEDEN BU KEZ YÜRÜTMEYİ DURDURMA ÇIKTI
Çalık Holding'in bu projeye yakın bir yer olan Urla İlçesi'ne bağlı Yağcılar, Kuşçular ve Demircili köyü arasında yapılacak olan 16 türbin direkli RES projesi için de, çevreciler adına ÇEHAV'a bağlı avukatlar hukuk mücadelesi başlattı. Mahkeme ilk olarak bu bölge için İzmir Valiliği'nin verdiği 'ÇED gerekli değildir' raporunu iptal etti. Bunun sonrasında firma bu kez, projeyi çeşitli üniversitelerden alınan raporlarla geliştirip bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı 'ÇED olumlu' raporuyla bir kez daha hayata geçirmek için girişim başlattı. Ancak çevreciler, bunun için de dava açıp hukuk mücadelesi verdi. 5'inci İdare Mahkemesi, Karaburun ilçesindeki projeden sonra bu RES için de kararını verdi. Mahkeme kararında şöyle denildi: "Üretilen elektriğin iletim sistemiyle, şebekeye bağlanması noktasında, yönetmeliğin gerektirdiği tedbirlere uyulacağı belirtilmiş olmasına rağmen herhangi bir detaya yer verilmediği, rüzgar açısından yapılan ölçümlerin ve modellerin gerekli bilimsel kriterleri sağlamadığı, bu nedenle rüzgar tarlasının kısmen ormanlık alanda yer alması, bu ormanlık alanın yarımadada kalan ender orman alanlarından olması ve bu ormanlık alanda kurulması planlanan RES kurumundan sonraki aşamada da, ağaç kesimlerine sebebiyet verecek olması, koruma altında bulunan kuş ve bitki türlerine ev sahipliği yaptığı anlaşıldığından, ÇED raporu ve eklerinde yeterli detay ile incelemeye girilmediği, çevreye olumsuz etkilerinini giderilmesi konusunda açıklayıcı bilgilere yer verilmediği sonucuna varılan proje hakkında, verilen dava konusu ÇED olumlu kararında hukuka uygunluk bulunmamıştır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına, karar verildi."
 
Avukatlar, bölgedeki diğer projelere karşı yürütülen davalar için de emsal olacak olan bu karar sonrasında, projenin iptali için hukuk mücadelelerine devam edeceklerini açıkladı.
 


AVUKAT: PROJENİN YERİ UYGUN DEĞİL
Çevreciler adına davayı yürüten avukat Şehrazat Mercan, "Bu bölge özel bir bölge, Halep çamları var. Değişik endemik bitki örtüleri, kuş turleri buralarda yaşıyor. Yenilenebilir enerjiye taraftarız ama doğru yerlerde yapılmalı. Burası doğru yer değil" dedi. Avukat Mercan ayrıca, mahkeme kararına rağmen bu bölgedeki ağaç kesiminin devam ettiğini, bunun durdurulması için de Orman Bölge Müdürlüğü'ne yazı yazdıklarını aktardı. (dha)

 
Ayvalık'ta SİT isyanı ve imza kampanyası
 
Buca’nın pırlantalarına 5. merkez
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ŞEHRAZAT MERCAN 7 Ekim 2015 Çarşamba 11:50

Tribünleri gösteren fotoğraf temsili. Siz gelin de Yağcılar, Demircili ormanlarını görün. Yarımada'nın en olmaz yeri.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlker Başbuğ’dan bomba ifade: Bush yönetimi…
İlker Başbuğ, Ergenekon Davası kapsamında Yargıtay'da ifade veriyor. George ...
İzmir'deki mültecilerde kış korkusu!
İzmir'de, geceleri havaların soğumaya başlaması ve yağmurlar nedeniyle, ...
PKK sokağa çıkma yasağı olan ilçede banka aracını soydu
Sokağa çıkma yasağı uygulanan Bismil'de bir kamu bankasına ait zırhlı ...
 
Antalya'nın göbeği 5.2'yle sallandı!
Antalya'nın Kale ilçesi'nde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Türkiye'den Rusya'ya sürpriz teklif!
Hava sahası ihlali krizi nedeniyle gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinde ...
Saldırı emrini veren 'Kanlıca'daki Reis' kim?
Eski güvenlik görevlisi Fuat Elmas polis ifadesinde, Hürriyet gazetesi ...
 
Karakola bomba yüklü araçla saldırı: 7’si asker 9 yaralı
Başkale ilçesinde, Eşmepınar Jandarma Karakolu yakınında bomba yüklü aracın ...
Hrant Dink soruşturmasında 9 polise gözaltı kararı
Hrant Dink cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmada, eski İstanbul İstihbarat ...
Çiçekçi Kaya’ya çarpıp öldüren sürücünün ağabeyi konuştu
İstanbul Bağdat Caddesi'nde çiçekçi Mehmet Emin Kaya'ya çarparak ölümüne ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva