HABERLER>GÜNCEL
3 Ocak 2013 Perşembe - 09:34

Yardımcısı ihbar etti: Komutan her işlemden haberdardı

28 Şubat döneminin önemli isimlerinden tutuklu emekli Orgeneral Çevik Bir, geçtiğimiz günlerde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği 11 sayfalık dilekçede önemli iddialarda bulunmuştu. Çevik Bir, Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) kurulması ve oluşumdan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın bilgisi olduğunu iddia etmişti.

Yardımcısı ihbar etti: Komutan her işlemden haberdardı

İSTANBUL - Star Gazetesi’nde yayınlanan dilekçesinde Bir, dilekçesinde şu iddialarda bulunmuştu: “28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısı sonrasında da Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Başkanı Karadayı’dan aldığı emir ve direktiflere göre mutad çalışmayı başlatmış, yönergeler, usul ve prensipler çerçevesinde hazırlıklarına başlamıştır. Bugün tutuklu bulanan çeşitli rütbelerdeki tüm personel, BÇG çalışmaları ile ilgili tüm sıralı komutanlarının emir ve talimatları çerçevesinde BÇG’de görevlendirilmiştir.”
 
KOMUTAN HER İŞLEMDEN HABERDARDI
“Komutanın emir ve oluru alınmadan işlem yapılamaz” denilen dilekçede tüm BÇG yazışmalarında “olur”u alınan Karadayı’nın emir ve direktifleri ile kurulan ve çalışmaya başlayan BÇG ile ilgili tüm yazışmalar, TSK’nin ast birliklerine, konusuna göre MİT’e İçişleri Bakanlığı’na ve noksansız MGK Genel Sekreterliğine gönderildiği bildirildi. “Karadayı’nın, BÇG ile ilgili tüm çalışmalardan malumat sahibi olduğu olayların dışında kalmasının imkansız olduğu”na dikkat çekildi.
 
EŞİT VE ADİL DAVRANIN
Dilekçede, “Bir darbe teşebbüsünün bulunmadığı, buna ilişkin TBMM’nin lağvı, bakanlıklara atama yapılması, milli güvelik konseyi benzeri bir yapının oluşturulması, sıkıyönetim ilanı, kamu yöneticilerin değiştirilme planlarının mevcut olmadığı ortadadır. Tüm bunlara rağmen suçun varlığında ısrarlı olunuyorsa eşit ve adil davranılmalı, Karadayı da soruşturma kapsamına alınmalıdır” denildi.
 
BÇG GEÇİCİ ÇALIŞMA GRUBUDUR
BÇG’nin geçici çalışma gruplarından biri olduğu aktarılan dilekçede “Kurulan diğer çalışma grupları sorgulanmazken, BÇG ve ilgili askeri personel (üstelik en üst düzeydeki komutanın bundan ayrık tutularak) ‘neden bu karargah çalışması yapıldı’ diye suçlanmaktadır” denildi.


BÇG’nin kurulması ve yayınlanan emirlerle ilgili Başbakan, Cumhurbaşkanı ve MGK’ya bilgi verildiği belirtilen Suç duyurusunun sonuç kısmında ise “Çevik Bir, 28 Şubat 1997 tarihli MGK kararı ile başlayan Genelkurmay karargahına konu ile ilgili emir ve direktifleri veren TSK’nın en üst düzey komutanı olan dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı’nın da soruşturma kapsamına alınmasını, soruşturmanın selameti açısından yasal bir zorunluluk ve vicdanı bir görev kabul etmektedir” denildi.

“Genelkurmay Başkanı Karadayı’nın Genelkurmay Karargahında çalışmalarından ve BÇG’den habersiz olması mümkün değildir” denilen dilekçede “Karadayı’nın, Darbe Komisyonunda söylediği, 28 şubat 1997 tarihli MGK toplantısı sonucunda, Genelkurmay karargahında kurulan ve BÇG olarak bilinen çalışma grubundan ‘haberinin olmadığı’ ifadesi doğru olamaz” denildi.
 
HABERİ OLMADIĞI DÜŞÜNÜLEMEZ
Dilekçede “En üst düzeydeki komutan sıfatıyla bir Genelkurmay Başkanının komutası altındaki kendi karargahında ve kendisinin oluru alınarak kurulan ve kuruluş tarihi itibariyle tüm yazışmaları ilgili adresler yanında MGK Genel Sekterliğine bilgi olarak sunulmuş, özel çalışma grubundan haberinin olmadığı düşünülemez ve de kabul edilemez. Çünkü her emir ve kuruluş kendisinin olur ve onayı alınarak gerçekleştirilmiş ve yayınlanmıştır” denildi.
 
KARADAYI KANITLARI
Çevik Bir, resmi yazışmalar dışında Karadayı’nın BÇG’yi bildiğinin açık kanıtlarını da madde madde sıraladı
 
-Hasan Celal Güzel’in BÇG ve müvekkilimiz ile ilgili YDP Genel Başkanı olarak yaptığı şikayet dilekçesinde Ankara DGM başsavcılığının takipsizlik kararı ve İstanbul 4. Nolu DGM’nin kararı ile ilgili Karadayı’nın duymamış, bilmemiş olması olanaksızdır.
 
-Haziran 1997 tarihinde medya mensuplarına verilen birifingte, BÇG adının geçmesi ve bunun o tarihteki basın organlarında çıkmış olmasının duyulmaması imkansızdır.
 
-Genelkurmay Başkanlığı kuruluşuna, teşkilat yapısı olarak Genelkurmay Başkanı Karadayı’ya doğrudan bağlı Genelkurmay Adli Müşavirliği’nin Genelkurmay 2. Başkanı imzalı dört adet Hasan Celal Güzel konulu şikayet yazılarından Karadayı’nın haberinin bilgisinin olamayacağı imkansızdır.
 
-BÇG’nin bu yazıları, Deniz Kuvvetleri komutanlığında görevli deniz onbaşı Kadir Sarmusak tarafından Emniyet Genel Müdürlüğüne sızdırılması ile ilgili olarak Karadayı tarafından imzalı yazı ile başbakanlığa gönderilmiştir.
 
-MGK’nın 406 sayılı kararının 4b maddesi gereğince MGK Genel Sekterliğine tüm yazışmalar gönderilmiştir. Bütün yazışmalar Karadayı’nın emirleri ve bilgisi doğrultusunda gönderilmiştir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Çifte nakile’ aileden rekor tazminat isteği
Dünyada ilk kez denenen ve hasta Şevket Çavdar’ın ölümüyle sonuçlanan ...
Buca'da 'kanlı kına'nın dehşet görüntüleri
Buca’da arkadaşının kına gecesi için gittiği kafeteryada ortağı 44 yaşındaki ...
Tarihi bina yangınında şok ayrıntı!
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün tarihi binasının yakan yangınla ...
 
'Rus ruleti' ölümle bitti!
Samsun'da 5 çocuk babası Murat Sarıkoç, 'rus ruleti' adlı oyunu oynamak ...
Bir karbonmonoksit faciası daha: 3 ölü
Fatih'te yabancı uyruklu 3 kişi bir evde ölü bulundu. Bu kişilerin karbonmonoksit ...
İstanbul Barosu Başkanı’nın odası kurşunlandı!
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın, İstanbul Barosu'ndaki ofisinin kurşunlandığı öğrenildi.
 
Yalçın'dan önce polise sonra okura imza
Odatv davasında tahliye olan gazeteci Soner Yalçın, karakolda ilk imzasını ...
Maganda mağduru Minik Arif için 'Umut' ekibi devrede!
Bornova’da, 2013 yılının ilk dakikalarında havai fişek gösterisini izlemek ...
Eğitim-Bir-Sen'li öğretmenlerden başörtüsü protestosu
Eğitim Bir Sen İzmir Şubesi üyeleri, öğretmenlerle ilgili halen yürürlükte ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva