HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Ocak 2014 Pazartesi - 09:11

Ve İzmir tramvayına kavuşuyor: İşte F.Altay-Halkapınar güzergahı

F.Altay Meydanı-Konak-Halkapınar, Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir ve Şirinyer-D.E.Ü. Tınaztepe Kampusu arasında olmak üzere üç ayrı tramvay projesi üzerinde çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu projelerini güzergah üzerindeki semt sakinleriyle paylaşmaya başladı. İlk olarak Konak ve Alsancak bölgesindeki vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Aziz Kocaoğlu, ‘ben yaptım oldu’larla değil, paylaşımcı bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.

Ve İzmir tramvayına kavuşuyor: İşte F.Altay-Halkapınar güzergahı

İZMİR - Büyükşehir Belediyesi, kent içi trafiğe nefes aldırmak amacıyla hazırladığı tramvay projelerini İzmirliler’e tanıtıyor. Metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilecek üç tramvay hattından biri olan 13 kilometrelik Konak Tramvayı Projesi, ilk olarak Konak-Alsancak güzergahı üzerinde ikamet eden semt sakinleri ve esnafa anlatıldı.


 
Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ile İl Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz’in de katılımıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hazırladıkları her projede olduğu gibi tramvay projelerinde de katılımcılık esasını göz önüne aldıklarını hatırlattı.



Ulaşım Master Planı’ndan başlayarak tramvay projelerini bilim adamları, meslek odaları ve konunun ilgilileriyle birlikte irdeleyerek bugüne getirdiklerini belirten Başkan Kocaoğlu, Türkiye’nin en gelişmiş kenti olan İzmir’de ‘ben yaptım oldu’larla değil, paylaşımcı bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi. Türkiye’nin raylı sistemle ulaşım konusunda çok geç kaldığının altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Bir zamanlar kullanılan tramvay ve troleybüsler, yenilenmediği ve çağa ayak uyduramadığı için uygulamadan kaldırıldı. Kent içi ulaşımdaki raylı sistem de ötelenerek en pahalı metod olan lastik tekerlekli toplu ulaşım egemen kılındı. Ama şimdi kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak raylı sistemin toplu ulaşımdaki payını artırmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
 
26 ŞUBAT’TA İHALE VAR
F.Altay Meydanı-Konak-Halkapınar, Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir ve Şirinyer-D.E.Ü. Tınaztepe Kampusu arasında olmak üzere üç tramvay projesi üzerinde çalıştıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, amaçlarının kentteki hava kirliliği ve trafik sıkışıklığını azaltmanın yanısıra vatandaşlara ekonomik, hızlı, emniyetli ve diğer ulaşım sistemleriyle entegre bir ulaşım sağlamak olduğunu belirtti. Konak ve Karşıyaka hatları için 26 Şubat’ta inşaat ve çekerleri de kapsayan yapım ihalesine çıkacaklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Normal şartlar altında, projeyi 2,5 sene içinde tamamlayıp tramvayları 2017 yılında hizmete almayı planlıyoruz. Lastik tekerlekli toplu ulaşımdan tamamen vazgeçmek mümkün değil ancak buradaki yükten ne kadar kurtulursak, İzmirlileri söz konusu güzergahlarda o kadar verimli taşırız. Geçtiği güzergahlarda otobüsün yerini almasını planladığımız tramvaylar, 90 dakikada aktarma sistemiyle vapur, metro ve otobüslerle de entegre olacak” diye konuştu.
 


DUT AĞAÇLARI İÇİN PROJE DEĞİŞTİRİLDİ
Proje hakkında katılımcılara bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Teknik Danışmanı Ulş.İnş.Yük.Müh.Cemal Yıldız ise, planlama aşamasından bugüne kadar gelinen süreci özetledi.



Yıldız, “Konak Tramvayı, F.Altay Meydanı- Konak- Halkapınar arasında yaklaşık 13 kilometre uzunluğundaki hatta, 19 durak ve 21 araçla hizmet verecek. Pik saatlerde 3’er dakika, diğer saatlerde ise 4-5 dakika aralıklarla çalışmasını planladığımız F.Altay-Konak-Halkapınar tramvayı, bu yolculuğu toplam 31 dakikada tamamlayacak” dedi. Yıldız, hattın detaylarını şöyle özetledi:
 “Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak Konak Tramvayı hattı, vergi dairesinin bulunduğu Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi’ni takiben sahile çıkacak. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın konutların bulunduğu taraftan ve yola hiçbir müdahale olmadan ilerleyecek hat, 3 gidiş ve 3 geliş çalışan karayolu trafiğinin yanında ilerleyecek. Göztepe yaya üst geçidinin altından geçecek hat, sahil boyunca devam ederek Konak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Konak Pier’in önündeki yaya köprüsünün altından geçecek. Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek, buradan itibaren güzergahı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Şair Eşref Bulvarı orta refüjdeki dut ağaçlarının korunması amacıyla proje değiştirildi. Tramvay hattı burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Gar’ı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen tramvay hattı, İzmir Metrosu’nun Halkapınar Depo Alanı’nda son bulacak”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 59 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Güzelyalı semt sakini 6 Şubat 2014 Perşembe 23:06

Güzelyalı sahil şeridinde oturan bir vatandaş olarak ben de bu projenin sahil güzegahını onaylamıyorum. Yıllardır tek bir yeni proje bile yapılmayan izmirde en azından doğal güzelliklerin bozulmamasından yanayım.iinsanları günün her saati rahatlıkla dolaşabildiği,denize ulaşabildiği,sporunu yapabildiği vb. Faliyetlerde bulunabildiği bir bölgeyi nasıl olurda bozmayı hedeflerler, bu böldügede oturan bizler anlayamıyoruz. Belediyemizden artık istediğimiz yeni projeler değil en azından olan doğal güzelliklerimizi bozmamaları ve insanları yeşilden ve denizden uzaklaştırmamaları,bu bölgeyi beton direkler ve demir yığınlarıyla berbat etmemeleri. Bu bölge halkı ile bir toplantı yapamaya bile cesaret edmediler, umarım bu yorumları dikkate alırlar.

Yorumu oyla      11      5  
vatandaş 16 Ocak 2014 Perşembe 00:05

madem böyle bir proje vardı 10 yıldır neden beklediniz bize trafik çilesi çektirmek hoşunuzamı gidiyor,üzgünüm leyla diyorum size artık,projeyi çizmek değil hayata geçirmek lazımmm

Yorumu oyla      11      6  
levent 9 Ocak 2014 Perşembe 12:28

abi cim deniz e nazır yalıda oturanlar bunu engellerler çak denize direkleri koy üstüne tram ı ecnebilerdeki gibi kaldır hatay ve sahil yolu otobüslerini bak traffik nası rahatlıyo

Yorumu oyla      12      5  
faruk aydogdu 8 Ocak 2014 Çarşamba 12:23

Uckuyular urla arasida 2014 te baslayacakti daha ucyol uckuyular bitmedi siz insanlarla dalgami geciyorsunuz Aziz beye metro ne zaman biter diye soruldugunda bir sabah kalktiginizda bir bakmissinizki bitmis demisti bu kadar vizyonsuz ne yaptigini bilmeyen milletle kafa yapan bir anlayis tramvayi nasil bitirir.bunlar hizmete alsa alsa yaya tramvayini alirlar.Yani izmirlinin hayatımda değişen bir şey olmaz zaten 10 senedir yürüyoruz biz.

Yorumu oyla      13      6  
secret 8 Ocak 2014 Çarşamba 11:47

tramvayın şair eşref bulvarından yani hocazade caminin oluğu caddeden geçmesindense bir üst caddeden yani ziya gökalp bulvarından geçmesinin trafiği daha fazla rahatlatacağı düşüncesindeyim. özellikle iş çıkış saatlerinde.

Yorumu oyla      11      5  
yiğit 7 Ocak 2014 Salı 19:39

İstanbul belediyesi 4 yılda yeraltından 300 km hedeflerken 13 kilometrelik yerüstü düz tramvaya 4 sene istemek ayıptır. Alın biz saflara seçim kampanyası... Ayrıca göztepede otopark alanından tramvay geçerse trafik daha felç olur.

Yorumu oyla      14      8  
okan 7 Ocak 2014 Salı 16:24

"isimsiz:" demek bu proje de yıllardır onay bekliyor. peki neden kimsenin haberi yok? 2009'da yapacağız demiş, 2010-2011-2012 ve 2013'te çeşitli açıklamalar var yapacağız diye. (belediye web sayfasından sorgulayın, çıkıyor) hiç şu kurum oyalıyor diye halka şikayet edilmemiş. madem ki ismini bilmediğimiz bir kurum 5 yıldır izmir'i oyalıyor, neden aziz başkan bir açıklama gereği duymuyor? onay bekliyor açıklamanıza inanacak insan çok ama bana samimi gelmedi, kusura bakmayın.

Yorumu oyla      14      6  
bülent ışık 7 Ocak 2014 Salı 10:25

Helyum aynaya bak ikinci cümleni görürsün.

Yorumu oyla      12      8  
aziz tekin 7 Ocak 2014 Salı 10:24

artık torunlarımızın torunları görür Hayırlı Olsun

Yorumu oyla      15      7  
megaköylü 7 Ocak 2014 Salı 10:02

35 sene sonra biter.sonrada üçkular metrosuyla beraber açarlar.))

Yorumu oyla      17      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova'ın en güzel partisi: 'Engel olan bizleriz'
Balçova’da yaşayan engelli vatandaşlar için düzenlenen yeni yıl partisinde ...
Vanlılardan Başkan Sındır’a tam destek
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ı ağırlayan Bornova ...
İzmir'in gemilerinden güzel haberler: İsimleri ne olacak?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yalova’daki tersanelerde yaptırdığı 15 ...
 
'Cumhuriyet Kadını' Gaziemir'de sahnelendi
Gaziemir’de, Milli Mücadele dönemi ve Cumhuriyet’in kuruluşunda kadının ...
Kocaoğlu’ndan Sümerbank çıkışı: Burayı bize versinler…
Başkan Kocaoğlu, Vali’den gelen 5.vetonun ardından önemli açıklamalarda bulundu.
Usta yazar Şenocak okuyucuyla buluştu
Bülent Şenocak’ın kaleminden ‘ Düş Yollarda Kırıldı’ isimli roman Konak ...
 
Başkan Kocaoğlu 30 Mart’ı ‘kurtuluş’ ilan etti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Güzelbahçe Belediyesi’nin ortaklaşa hayata ...
Karşıyaka’da açılış maratonu: Üç ayda 27 proje
Yatırım rekoruyla 2013 yılını kapatan Karşıyaka Belediyesi, 2014 yılına ...
Doğal Yaşam’a ziyaretçi rekor: 79 kentin nüfusunu aştı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, 865 bin 597 ziyaretçiyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva