HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Nisan 2015 Cumartesi - 12:19

Ve İzmir’in tramvayı yola çıktı: Başkan’dan ‘hizmet’ ve stat mesajı!

İzmir’e yapılacak tramvay projesinin Karşıyaka’da gerçekleştirilen ilk ray döşeme töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hükümete mesaj gönderdi. Kocaoğlu, “İzmir’e hizmet edeceksiniz, İzmirli’yi anlayacaksınız, yaşam biçimine saygı duyacaksınız, kavga etmeyeceksiniz. İzmirli’ye ‘Bana oy verirsen sana hizmet ederim’ demeyeceksin. İzmirli’ye hizmet edip görevinizi yapacaksınız” dedi. Kocaoğlu, Karşıyaka ve Göztepe statlarını yapmak için bakanlığın önünde hiçbir engel olmadığını söyledi.

Ve İzmir’in tramvayı yola çıktı: Başkan’dan ‘hizmet’ ve stat mesajı!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan Karşıyaka ve Konak Tramvayı’nın ilk ray döşemesi yapıldı. Karşıyaka ve Çiğli’nin birleştiği Atakent’te gerçekleştirilen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Başkanı Bedri Serter, milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Oğuz Oyan ve Hülya Güven, ilçe belediye başkanları, partililer ve çok sayıda kişi katıldı.


 
Başkan Kocaoğlu konuşmasında hükümete mesaj gönderdi. Kocaoğlu, “İzmir’e hizmet edeceksiniz, İzmirliyi anlayacaksınız, yaşam biçimine saygı duyacaksınız, kavga etmeyeceksiniz. İzmirli’ye ‘bana oy verirsen sana hizmet ederim’ demeyeceksin. İzmirli’ye hizmet edip görevinizi yapacaksınız. İzmirli isterse oy verecek, isterse vermeyecek. Ama siz İzmirli’ye, Türkiye Cumhuriyeti’nin en gelişmiş ve aydınlık kentine hizmet etmek zorundasınız. Bu sizin asli görevinizdir. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak kentin tüm altyapı sorunlarını çözüp ekonomik olarak büyütmek için çalışmalara devam ediyoruz. Bunu da başardık. İzmir ekonomisi büyüyecek. Kentimizin refah seviyesi artacaktır. Biz, İzmirliler kenetlenmek durumundayız. Türkiye’ye örnek olmak zorundayız. Kentimizin gelişmesi için kol kola girmek, aydınlığa girmeliyiz” dedi.
 


OYNAMIYORUM YERİM DAR!
Kocaoğlu, İzmir’de tartışmalara neden olan Karşıyaka ve Göztepe statları konusuna da değindi. Kocaoğlu, “Biz kente statların yapılmasını istiyoruz. Buna da ihtiyaç var. Ne yazık ki Karşıyaka ve Göztepe statları konusunda yaşananlar İzmir’in sadece ve sadece moralini bozmaktan, gündemini boşa meşgul etmekten başka bir işe yaramadı. Eski Bakan Faruk Özak döneminde oturduk. Yer belli, proje yapılacak. Birlikte yapacağız. Olay bu kadar basit... Hep birlikte karar verdik. 80 dönümlük bir spor kompleksi ‘yok oraya olmaz, buraya olmaz’ denildi. İzmirli hemşerilerimiz dayatma istemiyor. Biz dayatma istemiyoruz. Katılımcı demokrasi ve yönetim anlayışı ile konularımızı tartışarak, anlaşarak, mutabık kalarak, uzlaşarak kentimizi yönetmek istiyoruz.  Sonra ‘ Karşıyaka belediye başkanı, Büyükşehir başkanı izin vermiyor, yapamıyoruz’ diyorlar. Bugün biz statların yapılmasına, doğru yer seçimi olmadığı için karşıyız. Bunu açık yüreklilikle dile getiriyoruz. Gerekçelerimiz şehircilik ilkeleri açısından doğrudur, savunuyoruz. Bu ayrı bir durumdur. Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığı mevzuat açısından statların temeli atıp yapması için hiçbir engel yoktur. Yasal engel yoktur. Sonra da ‘yok Büyükşehir Belediyesi Gürsel Aksel’deki bin 400 metrekare alanını versin, Karşıyaka Belediyesi de Yalı’daki arazisini versin ondan sonra başlayalım’ sözleri doğru değildir. Bu mantık bir kaşık suda fırtına koparmaktır. Yapmaya niyetim yok, oynayamıyorum yerim dar meselesidir. Alsancak Stadı’nda Büyükşehir’in yeri var. Büyükşehir kalkıp da ‘yeri bana verin’ mi demiş? Bu spor alanında Karşıyaka Belediyesi’nin, Gürsel Aksel’de fi tarihinden beri yeri var. Bunlar gündeme gelmiş mi yok” diye konuştu.
 
BUCALILAR’DAN ÖZÜR DİLEDİ
Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistemde de önemli projelere imza attığını söyledi. Kocaoğlu, Buca’da yapılmayan metro için özür diledi. Kocaoğlu, “Burada en çok beni üzen konu Buca ilçesindeki tramvay işidir. Proje ihalesine Karşıyaka, Konak ve Buca ile birlikte çıktık. Ardından bakanlık ‘Buca Tramvayı’nı biz yapacağız’ dedi. Biz proje ihalesinden Buca’yı çıkarttık.  Hata yaptık. Bucalı hemşerilerimizden özür diliyoruz. En kısa sürede proje ihalesine çıkıp temelini atmak istiyoruz.  Narlıdere ve Bornova metroları da sırasıyla gelecek. Büyükşehir Belediyesi raylı sistemi arttırarak karbon ayak izini azaltacak. Birçok proje hayata geçtiğinde Büyükşehir önemli yatırımlar yapacaktır. Eğer biz bu kenti kalkındıracaksak, hizmet ve turizm büyüyecekse çevre yatırımlarımızda Dünya’ya örnek olmak durumundayız. Dünya’nın en çok çevre yatırımı yapan ülkeleri ile yarışmak zorundayız” dedi.
 


GENEL BAŞKAN DEĞİL ‘BAŞBAKAN’
Kocaoğlu, tramvay ilk ray döşeme işini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile atmayı planladıklarını fakat program uymadığı için gelemediğini söyledi. Kocaoğlu, “Temel atmayı sayın genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yapacaktık. Geçen hafta yaptığımız görüşme içerisinde seçim yasakları başlayana kadar İzmir’e programı olmadığının bildirildi. Biraz daha bekleyebilirdik fakat AKP’nin seçim bildirgesine girdi. Önce ‘bize projenin parasını veririz’ derler diye bekledik. Sonra bildirgeden çıktı. Demek ki böyle bir şey yokmuş. Beklentimiz de olmadı. Umarım proje bittiğinde sayın genel başkanımız ile açılış töreni yaparız” diye konuştu. Bu sırada Kocaoğlu’na törende bulunanlar “genel başkan değil başbakan” uyarısında bulundu. Kocaoğlu, sözlerini düzelterek Kılıçdaroğlu’ndan “Başbakan” sözüyle bahsetti.
 
HASTANEYE KADAR GİTSİN
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan tramvayın İzmir trafiğine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Arslan, “Bu projenin ilçemizde yapılan 650 yataklı bölge hastanesine kadar gitmesi bizim için daha da iyi olacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı’nın şahsına kenti Avrupa markası yapmak için büyük gayret gösterdiği için teşekkür ediyorum” dedi.


 
ÖRNEK ALINIYORUZ
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da, “Tramvay 19. Yüzyıl sonlarında başlayıp Dünya’yı sararken 1950’lili yıllarda kara taşımacılığı önem kazandı. Daha sonra çevre yatırımları açısından tekrar raylı sisteme döndük. Yaşadığımız kentlerde daha iyi yaşamak için çabalıyoruz. CHP’li belediyeler örnek alınıyor, taklit ediliyor. 2011 yılında öncesinden planlayarak spor alanı ve stat konusunda çalışma yapan Büyükşehir Belediyesi’nin projelerine karşılık 35 proje gibi çalışmalar yapmaya çalıştılar. 10 bin kişilik butik stadyum yapacağınıza 25 bin kişilik stat yapın. Belediye başkanlarının görevi kentleri katlettirmemektir, kenti daha doğru planlamaktır. Bizler örnek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.



TRAMVAYIN MALİYETİ 390 MİLYON TL
Metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilen 12.7 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ve 9.87 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka tramvayı ile bu hatlarda çalışacak toplam 38 aracın maliyeti 390 milyon lirayı buluyor. Tramvay projelerinin 2017 yılı sonunda hizmete alınması planlanıyor.
 
MODERN VE KONFORLU TRAMVAYLAR
Tasarım çalışmaları tamamlanarak yapımlarına başlanan tramvay araçları 32 metre uzunluğunda ve 285 yolcu taşıma kapasitesinde yapılıyor. Yapılan fizibilite çalışmalarına göre  Konak hattında  günlük  95 bin kişi, Karşıyaka hattında ise 87 bin kişi taşınacak.  Tramvaylarda  tren kontrol ve izleme ünitesi, yolcu bilgilendirme sistemi, LCD ekranlar, aktif güzergah haritası, kamera, görüntü ve ses kaydedicisi bulunacak. 
 
4 MİLYAR 534 MİLYON TL’LİK YATIRIM
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla yapılan bu çalışmalarında bu güne kadar İZBAN için 827 Milyon TL harcadı. Araçlar için yapılan Büyükşehir yatırımları da eklendiğinde, Büyükyehir'in İZBAN'daki toplam yatırım miktarı 1 milyar 227 milyon TL’yi buldu.
 
İzmir metrosunda 20 kilometrelik güzergahta yapılan inşaatlarla birlikte mevcut 87 vagona ilave olarak ihalesi gerçekleştirilen 85 adet vagon alımı da dahil edildiğinde, Büyükşehir'in toplam maliyet 2 milyar 527 milyon TL’yi buldu.
 
Devam eden Selçuk hattı ve 85 adet araç için yapılan yer altı depolama alanı inşaatı ve Bornova güzergâhı projelerine harcanacak toplam 780 milyon TL tutarındaki yatırımlarla birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem projelerine kendi öz kaynakları ile yaptığı toplam yatırım miktarı  4 milyar 534 milyon TL tutarında gerçekleşti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Nisan 2015 Çarşamba 09:13

16:29 arkadaş sen izbandan yeni yapılan devlet hastanesini yakınmı sanıyorsun? yürüyerek 2-3km var. Hasta olacaksın 2-3km yayan yürüyeceksin öylemi? Yolu bile yok oranın yolu. Daha bağlantı yollarını yapamadı belediye. Bir an önce tramvay yeni yapılan Devlet hastanesine kadar uzatılmalı. Ataşehirliler o tramvaya binince sorunsuz karşıyakaya gidebilecek. Mavişehir'den başlaması zengine hizmet olmuş. Bir tık ötesi Çiğli'ye su bile vermeyen büyükşehir. Aziz Başkan yaptığını beğendinmi?

Yorumu oyla      12      5  
28 Nisan 2015 Salı 09:17

16:29 izban var demiş :)))) kardeşim izban başka yerden geliyor. Tramvay başka yerden geliyor. Çiğli'ye çivi çakmamış büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu istifa etsin çeksin gitsin. Biz Aziz Kocaoğlu'na değil CHP'ye oy verdik. Geldi aktarma rezilliğini çıkardı koskoca Egekent'in 342 Gümrük otobüslerini iptal etti. 342 Konak olmalıdır ve tramvay'da Çiğli'de yeni yapılan hastaneye uzatılmalı ve tramvayın bir ucu Egekentide kapsayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.

Yorumu oyla      13      5  
karşıyakalı 26 Nisan 2015 Pazar 11:36

sayın arslana katılıyorum. bu projeyi mavişehirde kesmek büyük bir yanlış olacaktır. bunun yerine yeni yapılan bölge hastanesine kadar gitmesi çok daha büyük bir kitleye hitap etmesini sağlayacaktır.

Yorumu oyla      14      5  
deniz 25 Nisan 2015 Cumartesi 23:10

tramvay öncelikli proje değildir,yapılmamalıydı.önce yeni yol yapsın başkan,kaç yıldır aynı yollar var ama araç sayısı çoğalıyor

Yorumu oyla      15      8  
25 Nisan 2015 Cumartesi 22:27

Çiğli belediye başkanı da konuşmuş, tramvayı çiğli izbana mı bağlatmış ta konuşuyor... tramvay neden çiğli izban da bitirilmemiş mantıklı bir açıklaması olan. mavişehir izbanı kullanan bile yok iken neden tramvar mavişehirde dolaştırılıyor... zengine yatırım mı diye düşünüyor insan

Yorumu oyla      15      7  
Çiğlili 25 Nisan 2015 Cumartesi 20:35

insanlara otoban köprüsü üzerinden yaya geçit yok diye haykırırken belediye başkanı tramway istiyor. Rant için ataşehir mahallesine bağlanan sitelerin sakinleri muhtara bile araba ile gitmek zorunda

Yorumu oyla      23      8  
Hüseyin Avni 25 Nisan 2015 Cumartesi 18:48

Neymiş Kocaoğlu İzmir'e çivi çakmamış mış, sadece raylı sistemlere eski parayla 4,5 katrilyon özkaynak harcaması yapmış belediye, kıskananlar hala konuşuyor !

Yorumu oyla      29      50  
İzmirli Vatandaş 25 Nisan 2015 Cumartesi 18:43

Hükümet,metroları,köprüler,tramvayları İstanbul,Ankara,Konya ,Kayseri'ye yapıyor.İzmir üvey evlat.Fakat İzmir ve İzmirlinin gücü ve kudreti her şeye kadirdir.

Yorumu oyla      33      12  
25 Nisan 2015 Cumartesi 16:29

Çiğli Başkanı Çiğli Hastanesi'ne uzatılsın demiş ancak dibinde İzban Atasanayi İstasyonu var.

Yorumu oyla      21      12  
25 Nisan 2015 Cumartesi 16:04

"deli bekir" Konya'ya 45 km metro yapılacakmış. Bu konuda ne düşünüyorsun? İzmir'e niye yapılmıyor diye düşünüyor musun?

Yorumu oyla      30      45  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa 3 gün elektriksiz kalacak!
GEDİZ EDAŞ İzmir İl Müdürlüğü tarafından yapılacak olan altyapı çalışmaları ...
Buca’nın istihdam masası 25 kişiyi iş sahibi yaptı
Buca Belediyesi, vatandaşların belediye arasında köprü oluşturarak talep ...
Bornovalı çocuklara 23 Nisan hediyesi
Bornova Belediyesi, kent merkezine gitme olanağı kısıtlı öğrenciler için ...
 
Menderes’te Hatipoğlu rüzgarı: Binlerle Kutlu Doğum programı
Menderes Belediyesi tarafından düzenlenen Kutlu Doğum Programı’na on binler ...
Kent Kolejine yeni şube müdürü
Mili Eğitim Bakanlığınca kapatılmadan önce Eğitim Araçları Merkezi Müdürlüğü ...
Kupa yine İzmir'e: Konaklı Kadınlar 'hat-trick' yaptı
Son 2 sezonu şampiyon tamamlayan Konak Belediyespor, Kadınlar Futbol 1. ...
 
Basketbolun efsaneleri 4. kez Bergama’da
Bergama Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen basketbolun ...
Gaziemir sokaklarında karnaval havası
Gaziemir’de 18. kez düzenlenen çocuk şenliliğinin geleneksel kortejine ...
Vali ve Başkan Bakıcı'dan Pamucak denetimi!
Türkiye’nin en uzun sahillerinden biri olan Pamucak Sahili yaza hazırlanıyor. ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva