HABERLER>SAĞLIK
29 Eylül 2014 Pazartesi - 12:16

Uzmanlar uyardı: ‘Kurban’ın kurbanı olmayın!

Herkesi bir telaş sardı, bayrama az bir zaman kaldı. Bayram alış verişleri yapıldı, kurbanlar satın alındı, tatlılar, börekler hazırlandı. Geriye bir tek uyarmak kaldı. Onu da “Biz size yemeyin demiyoruz” diyen uzmanı yaptı.

Uzmanlar uyardı: ‘Kurban’ın kurbanı olmayın!

“Et ve tatlı tüketiminize dikkat edin. Kurban bayramının ‘KURBAN’ı olmayın…”
Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et ve tatlı tüketiminin, yağ ve kolesterolün ani yükselmesine neden olduğuna dikkat çeken Park Sima Sağlıklı Zayıflama Merkezi Genel Müdürü Gülşen Altın, ailesinde kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik sorunlar olanların, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunanların ve ileri yaşlardakilerin bayram beslenmesine daha fazla özen göstermesi gerektiğini söyledi.

ETİ SEBZEYLE TÜKETİN
Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarının, pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlamanın tercih edilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu belirten Altın, “Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli, pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağlar kullanılmamalı. İçerisindeki doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et yanında, dengeli bir karışım sağlamak için az zeytinyağı konulmuş salata tercih edilmeli. Et sebzeyle tüketilmeli” dedi.

Etin besin değerinin korunması gerektiğini belirten Park Sima Sağlıklı Zayıflama Merkezi Genel Müdürü Gülşen Altın, “Eti sebze ile tüketmek az kalori almanızı sağladığı için bayramdan kilo almadan çıkmayı kolaylaştıracaktır. Beraberinde sofranızda bol miktarda limonlu salata ile servis yapmak C vitamininden zengin olan yeşiller daha fazla demirden yararlanmayı sağlayacaktır. Pişirme yöntemi olarak fırında veya ızgarayı tercih edilmelidir. Pişirme süresi uzadıkça folik asit ve protein kaybı olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

SINIR 120 GRAM !
“Bir bireyin gün içerisinde tüketmesi gereken toplam protein miktarı kişinin ağırlığına, sağlık durumuna ve yaptığı spora göre değişiklik göstermektedir. Günlük beslenme programında yetişkin bir bireyin kırmızı et gereksinimi minimum 90 gram maksimum 120 gram olmalıdır. Bu miktar minimum 3 adet ev köftesi ile maksimum 16 adet kuşbaşı et değişimine denk gelmektedir. Unutmamak gerekir ki! Hayvansal kaynaklı proteinlerin kolesterol ve doymuş yağ içerikleri yüksek olduğu için porsiyon miktarına dikkat edilmesi gerekir” diyen Gülşen Altın, etin kısık ateşte pişirilmesi uyarısında da bulundu.
Kurban bayramının tüketilen protein miktarının oldukça fazla olduğu bir zaman dilimi olduğunu ifade eden Altın, “Fazla yağ ve tuz tüketimi sonucu kan basıncını çok artırarak hipertansif krizlere ve kalp krizi gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Proteinden zengin et, doymuş yağ bakımından da zengin olduğu için özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıklarınız varsa bu dönemde beslenme düzenine daha da dikkat etmelisiniz. Bayram kavurmalarının yanında afiyetle yenen tereyağlı et sulu pirinç pilavı özellikle diyabet hastaları için risklidir. Diyabet hastaları, börek, kurabiye ve ekmekten de uzak durmalı” dedi.

KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ?
Kurban etinin kesilir kesilmez hemen tüketmemeli, buzdolabında 24-48 saat bekledikten sonra pişirilip, tüketilmelidir. Çünkü yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk yaratır. Izgara, fırınlama, buğulama ve haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli. Kansere zemin hazırlayan etkilerden korunmak için ızgara yapılırken etleri çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmaktan ve kızartmaktan kaçınılmalı.
Kurban eti nasıl saklanmalı?
Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirmelik parçalara ayrılarak 0-2 C'de 3-5 gün, -2 derece ki buzdolabında bir kaç hafta, -18 derecede 3 ay saklanabilir. Donmuş etleri çözdürürken; Donmuş etlerin nasıl çözdürüleceği önemlidir. Etler soğuk suyun altında veya buzdolabında çözdürülmelidir. Mikrobiyolojik tehlikeleri önlemek adına çözdürülen etlerin tekrar dondurulmasına dikkat edilmelidir

AZ ET ÇOK SEBZE
Etin yanında makarna ve pilav yerine haşlanmış sebze, çiğ sebze veya zeytinyağlı sebze yemeği tüketmelisiniz. Hem düşük kalorili hem de hafif ve sağlıklı menü oluşturabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktardaki C vitamini, ette bulunan demirin emilimini kolaylaştırır.
Etin pişirilmesi önemli
• Etin pişirilme yöntemi önemlidir. Pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, buğulama ve fırın tercih edebilirsiniz.
• Yağsız veya az yağlı et tercih edilmelidir. Çünkü kırmızı etin içerisinde doymuş yağın yanı sıra yüksek oranda kolesterol içeriği vardır.
• Gün içerisinde abartıya kaçmadan istenilen ölçüde tüketilmelidir.

İKRAMDA ÇİKOLATA YERİNE KURU MEYVE
Her bayram eş, dost ve akraba ziyaretinde ikram edilen şerbetli tatlılar, çikolatalar ve enerjisi yüksek içecekler yerine vitamin, mineralden zengin ve posa içeriği yüksek kuru meyveler, çiğ fındık ve badem gibi kuruyemişler ikram edilebilir. Tatlı seçimi yaparken bayramlar tatlı ikramlarının arttığı günlerdir. Aşırı tatlı tüketimi, kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olur. Böylece hızlı acıkır ve daha fazla tatlı yemek istersiniz. Bu nedenle içlerinde çok fazla yağ, şeker, un bulunan kek, kurabiye, börek ve baklava gibi yiyecekler yerine; sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
Kan şekerinizi sağlıklı ara öğünler tüketerek dengede tutabilirsiniz (Örneğin : İki kuru kayısı + 5 badem/fındık veya 1 bardak ayran + kepekli galeta veya 1 elma + 2 ceviz).

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaşlanan nüfusa Avrupa ile çare aranıyor
Yaşam süresinin artması nedeniyle artan yaşlı nüfusun sağlık sorunlarının ...
İzmir’de tarihi nakil: Mucizenin adı Müberra
Ege Üniversitesi Hastanesi'nde, 2.5 yıldır ilik bekleyen ve sağlık durumu ...
Latin Amerika'da tropikal virüs alarmı
Dominik Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve yaklaşık 4 bin kişiye bulaştığından ...
 
İlaçta taban fiyat şoku: Devletin açığını vatandaş ödeyecek!
Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan yeni fiyat hesaplaması ile vatandaş ...
İlaç sektöründe devrim: Yurt dışından getirmek için…
Türkiye'de bulunamayan, üretilmeyen ya da ithalatında sorun yaşanan ilaçları ...
Ses kısıklığı kanser belirtisi olabilir
KBB Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, ses kısıklığının gırtlak, akciğer ...
 
Her unutkanlık Alzheimer değil!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle ‘Alzheimer, ...
Lösemiyle büyüdü ve yendi: İzmir'de maskot abi oldu
Ankara'da yaşarken 5 yaşında lösemiye yakalanan, Lösemili Çocuklar Vakfı'nın ...
Bu meslekler Alzheimer riskini artırıyor
Kimyasal ve toksik maddelere fazla maruz kalan, elektromanyetik alan etkisinde ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva