HABERLER>SAĞLIK
25 Kasım 2014 Salı - 14:23

Uzmanından politikacılara hayati uyarı!

2015 yolunda yoğun bir tempoya girmeye hazırlanan siyaset insanlarına ‘işin uzmanından’ hayati uyarılar geldi.

Uzmanından politikacılara hayati uyarı!

EGEDESONSÖZ -  Gündemin neredeyse her an değiştiği Türkiye 2015 yılının Haziran ayında yeni meclisini ve hükümetini seçecek. Yeni yılla birlikte siyasetçiler de yoğun bir tempoya girecek.  
 
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Duman yoğun tempo arifesinde tüm siyasetçiler için hayat kurtaracak uyarı, bilgi ve önlemleri Egedesonsöz’le paylaştı.



İŞTE O UYARILAR

Seçim çalışmalarından önce politikacıların sağlıklarını gözden geçirmeleri önemlidir. Her şeyden önce şeker, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı, kilo sorunu, şeker düşmesi, depresyon, anksiyete, KOAH, astım, kanser, yakın tarihli büyük cerrahi operasyon öyküsü olanlar, artroz gibi ortopedik hastalıkları olan ve yaşı ileri adayların daha hazırlıklı olması öncelik taşımaktadır.

Bir adayın profilini sağlık açısından belirleyen şeyler kronik hastalık, stres yönetimi, egzersiz, uyku, sigara ve alkol kullanımı, sürekli ilaç kullanımı, infeksiyon riski ile beslenme sorunlarıdır. Ülkemizde nerdeyse her 3 veya 4 kişiden birisi yüksek tansiyon hastası her 100 kişiden 14'ü şeker hastası her 100 kişiden 30 ve üstü şişman grubuna girmektedir. Sigara içme oranı da Avrupa'nın en yüksek ülkelerinden birisiyiz.

Seçimler başlamadan en az 3-6 ay önce bir hekim denetimi ile tam bir fizik bakı laboratuar tetkiklerinden geçirilmelidir. 40 yaşın üzerinde olan adaylara özellikle efor testi gereklidir. Tetkiklerde Akciğer filmi, tam kan sayımı, batın USG, tam idrar analizi, detaylı hekim muayenesi gereklidir. Yaşa ve cinsiyete özgü risk etkenleri de önceden taranmalıdır. Yine kansızlık ciddi bir sağlık sorunu olabilir ve birçok daha ciddi hastalığın habercisi olabilir. Özellikle hekime sağlıklı hissettiğimiz anlarda gitme alışkanlığımız olmadığı için gizli tansiyon, kalp ve şeker hastası olabiliriz. Cerrahi tedavi gerektiren hastalığı olanlar gerekli tedavilerini sağladıktan sonra sahalara inmelidirler. Nekahat dönemi uzun süren, sağlık riskleri devam eden adaylar ve aday adayları bu dönem politikadan uzak durmalılar.
Kronik hastalığı olan hastaların politik çalışmalarla sağlıklarının daha kötüye gidebileceğini bilmelerinde yarar vardır.

Nasıl beslenmeliler?
Düzenli ve dengeli beslenmek, uyku ve dinlenme adayların sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Günde en az altı-sekiz saat uyumaya dikkat edilmelidir. Düzenli egzersiz önemli olup en azından her 1saatte yakın olacak şekilde politik programlarının dışında egzersiz yapmaları uygundur. Egzersiz mümkünse ailesi ile ve doğa ortamında olursa daha yararlıdır. Seyahat ve miting öncesi sık sık ve az az hafif yemekler yemek sağlıkları açısından doğru bir yaklaşım olacaktır. Sindirim ve dolaşım sistemini çalıştıran, kan şekerini yavaş yükselten (düşük glisemik indeksli) lifli besinleri tercih edebilirler. Bol sıvı tüketmeliler, ağırlıklı olarak su almalılar. Kişiden kişiye havanın sıcaklığına ve nemine göre değişmekle birlikte alınacak su ve sıvı miktarı günde iki-üç litreyi bulmalıdır. Bitki çaylarından ve çaydan günde 3-4 fincan/bardaktan uzak durmalılar çünkü fazla tüketimi su kaybı, tuz kaybı, kansızlık yapabilir. Halsizlik yorgunluk ve stres artabilir. Aynı şekilde kahve tüketimi de azaltılmalıdır. Şeker yerine tatlandırıcı tercih edilmelidir. Tuzsuz yemek özellikle hipertansiyonu, kalp yetmezliği, böbrek sorunu olan adaylar için hayati önem taşımaktadır. Yağlı yiyecekler ve kızartmalardan kaçınıldığı gibi alkol tüketimi en asgariye indirilmelidir. Ara öğün olarak da meyve, salata ve az miktarda çiğ kuruyemiş uygun olacaktır. Mümkünse yanlarında bol meyve götürsünler ve seçmenlerine de ikram etsinler. Sigaradan uzak duracakları gibi ekiptekiler de sigaradan uzak dursunlar. Politikacı aynı zamanda sağlık açısından vatandaşa bir rol model olmalıdır.
Giyim nasıl olmalıdır?
Mevsime uygun, rahat kendilerini seçmenlere yakın hissettirecek tarz/renkte giysiler önemlidir. Rahat bir ayakkabı en önemli aksesuardır.

Enfeksiyon ve aşılar?
Mümkünse sahalara inmeden önce grip, zatüre, heaptit aşıları tamamlanmalıdır. Öpüşmek, sıkı sarılmak bazı infeksiyon risklerini artırmaktadır.
Etkinlikler mümkünse dar, basık, havasız kapalı alanlar yerine açık havada olmalıdır.
Her yere kerese yetişmeniz mümkün olmayabilir. İyi bir planlama gereklidir. Yoksa stres, trafik kazaları ciddi bir risk etkeni olacaktır.
Çok sık aralıklarla, yüksek sesli ve uzun süre yapılan konuşmaların ses tellerine zarar vermektedir. Politikacıların ilerleyen dönemde ses kısıklığı sorunu yaşamamaları için “seslerini dikkatli kullanmaları, mikrofonsuz yüksek sesle konuşmamaya özen göstermeleri” yine yüksek volümlü gürültülü ortamlarda stres, kulak sorunları da artmakdadır.
Kısa zamanda aşırı iklim değişikliği yaşanmasının sağlık açısından riskleri vardır. Özellikle mevsim geçişleri, rakım geçişleri tehlikeli olabilir “Bir gün çok soğuk yerde, hemen arkasından fazlaca ılık ve sıcak ortamlara gitmekten kaçınılmalıdır”. Güne ılık bir duşla başlayın…

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
YORUMCU BABA 25 Kasım 2014 Salı 17:29

Adaylarda KARAKTER Eksikliğine'de Dikkat Etmek Gerekiyor.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uykusuzluk çekenlere 10 öneri
Gece deliksiz uyku çekip, sabaha zinde bir başlangıç yapmak herkesin isteği ...
Bakanlıktan 'Acilde sahte doktor' açıklaması
Sağlık Bakanlığı, "Acilde sahte doktor" başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığını ...
MEDULA sistemi çöktü, acil hastalar bile mağdur
Türk Eczacılar Birliği (TEB), bir haftadır MEDULA sisteminde yaşanan teknik ...
 
Minik Selin'e şans bu sefer güldü: 8 günde karaciğer nakli
İzmir'de Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde, dünyada ender görülen karaciğer ...
Diyabet hastlarına kritik 'körlük' uyarısı!
Göz Hekimi Opr. Dr. Safiye Küçükgül, diyabet hastalarının kör olma olasılığının, ...
Kanser ilaçlarına 457 milyon lira
Türkiye 2012 yılında kanser ilaçlarına yaklaşık 457 milyon lira ödedi. ...
 
Ailelere uzman uyarısı: Süt dişlerinin bakımına dikkat
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi pedodonti uzmanı Dr. Ayşe Utku Köyoğlu, ...
D vitamini eksikliği öldürüyor
Danimarka'da yapılan araştırma, D vitamini eksikliğinin, erken ölüm riskini ...
Dev firmaya 'kağıt üzerinde yasa' kıyağı!
Türkiye ilaç pazarının yüzde 16’sının elinde bulunduran ve tamamen ithal ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva