HABERLER>GÜNCEL
22 Şubat 2014 Cumartesi - 14:44

Urla villalarında kritik gelişme: Kurtarma planı askıda!

17 Aralık depremi sonrası internet ortamında yayınlanan tapelerle gündeme gelen ve Başbakan Erdoğan’ın ailesine ait olduğu ileri sürülen Urla villalarının yer aldığı 20 hektarlık alanın SİT kapsamından çıkarılmasını öngören tescil değişikliği askıya çıktı. Bu arada Şehir Plancıları Odası’ndan değişiklikte geri adım atılmaması durumundan tüm Yarımada için büyük bir doğa katliamı ortamı oluşacağı uyarısı geldi.

Urla villalarında kritik gelişme: Kurtarma planı askıda!

Fırat BAŞARAN / EGEDESONSÖZ – 17 Aralık’ta gerçekleşen Büyük Rüşvet operasyonu sonrası ardı arkası kesilmeyen tapelerle Türkiye’nin gündemine oturan Urla’nın Zeytineli Köyü, Hacılar Koyu’ndaki villalar hakkında çok önemli bir gelişme yaşandı.

Kamuoyunda ‘Büyük Rüşvet’in ikinci dalgası olarak adlandırılan ve ‘ölü doğan’ 25 Aralık soruşturmasında adı geçen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın dostu Latif Topbaş’a ait arazide yapılan villaları ‘kurtarma operasyonu’nda son dönemece girildi!

Valiliği ve İl Özel İdare’nin yıkım kararı verdiği, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısı konuşmasında İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın bu karar nedeniyle şehirden gönderildiğini ileri sürdürdüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’nün sürpriz bir kararla görevden alındığı, İl Genel Meclisi’nin villaların SİT alanı üzerine yapıldığını ve hazine arazisi üzerinde olduğunu kanıtlayan belgeler sunduğu, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla araziye villa yapmaya başladığı iddia edilen işadamı Mustafa Latif Topbaş’ın 35 yıl önce satın alma savunmasının Google verileriyle yalanlandığı süreçte şok bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü söz konusu kaçak villaların içinde bulunduğu 20 hektarlık alanı Birinci Derece SİT kapsamından çıkardı.

ASKIYA ÇIKTI: 15 GÜN İTİRAZ SÜRESİ VAR
Tescil değişikliği Şehir Plancıları Odası’nın İzmir Şubesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na söz konusu alanla ilgili bilgi isteme amaçlı başvurusu ile ortaya çıkarken, bakanlık odaya şu yanıtı verdi: “Söz konusu alan 1. Derece SİT alanı içerisinde bulunan yaklaşık 20 hektarlık alanda Doğal SİT statüsünün yeniden irdelenmesi amacıyla hazırlanan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu İzmir Valiliği’ne sunulmuştur.
 
Bahse konu rapor, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nda 28.112013 tarihinde görüşülerek 20 hektarlık alanın “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil değişikliği uygun görülmüştür.   
 
Anılan karar onaylanmak üzere Bakanlık makamına sunulmuş ve Bakanlık makamınca 25.12 2013 tarih ve 12788 sayılı olur ile onaylanmıştır.
 
Söz konusu Bakanlık makamı oluru 29.01.2014 tarih ve 742 sayılı yazı ile İzmir Valiliği’ne(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) dağıtımı yapılmak üzere gönderilmiştir.
 
Tescil değişikliği(Arazilerin SİT kapsamında çıkarılması) Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 15 gün süre ile askıda kalacaktır.”

İŞTE O YAZI


 
YARIMADA TEHLİKE ALTINDA!
Öte yandan konu hakkında detaylı bir açıklama yapan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, villaların üzerinde bulunduğu arazinin bu şok kararla SİT kapsamından çıkarılması durumunda Yarımada için büyük bir tehlikenin kapıda olacağına dikkat çekti.

Kocaer, “Kaçak villaların bulunduğu alan Birinci Derece Doğal SİT kapsamındaydı. Hatta Valiliğin ve Özel İdare’nin yapılaşmalarla ilgili yıkım kararları vardı. Şimdi yapılan değişiklikle kaçak inşaatların bulunduğu alan SİT kapsamından çıkarıldı. SİT’in kaldırılması kaçak yapıların yasal hale getirilmesinin ilk aşamasıdır. Bundan sonra kaçakların bulunduğu bölgede bir plan yapılıp Çevre Bakanlığı’na sunulacaktır. SİT kararını kaldıran Bakanlığın, villaları yasallaştırmak için bu planı da onaylayacağı anlaşılıyor. Ama Yarımada’da özel bir alanın SİT kapsamından çıkarılması İzmir’in doğal değerleri açısından gelecekte ciddi tehlikelere neden olacak. Çeşme, Urla ve Seferihisar Yarımadası’nda şu anda mevcut planlı ve yasal yapılaşmanın bulunduğu alanların dışındaki her yer SİT kapsamında.
 
Gelecekte Urla’daki 20 hektarlık alan için verilen karar diğer yerler için de emsal olacaktır. Akdeniz Foku( Monachus monachus) için Türkiye’deki en öncelikli beş yerden biri bu alanlardır. Tüm bu doğal güzellikler alınan kararla tehlike altına girdi” ifadelerini kullandı.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Zeytineli Muhtarı Kamuran Erol, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada tescil değişikliği yazısının 13 Şubat günü asıldığını duyurdu. 15 günlük itiraz süresi bu tarihten itibaren başladı. Kanunen 28 Şubat’a kadar sadece ilgili kurumlar yani Valilik ve İl Şehircilik Müdürlüğü değişikliğe itiraz edebilecek.

YARGI YOLU AÇIK
Öte yandan 28 Şubat’a kadar 2 kurumdan herhangi bir itiraz gelmezse tescil değişikliği kanunlaşacak ve villa inşaatlarının üzerinde bulunduğu arazi SİT kapsamından çıkacak ve yapılaşma yasallaşacak. Ancak odalar, belediyeler ve şahısların 60 gün içerisinde karara dava açma hakkı bulunuyor. Şehir Plancıları Odası Başkanı Kocaer daha önce de benzer süreçlerin yaşandığını inşaat başlasa bile davanın kazanılması durumunda yıkım kararı çıkarak arazinin yeniden SİT alanı ilan edileceğini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 23 Şubat 2014 Pazar 10:44

Yarımadadaki tüm güzel koylar birilerine peşkeş çekilmeye çalışılıyor bu gayet açık. sit kaldırıldıktan sonra Balıklıova, Mordoğan, Karaburun ve Seferihisar gibi yerlerin vay haline!

Yorumu oyla      14      6  
YAĞMA HASAN'IN BÖREĞİ 22 Şubat 2014 Cumartesi 19:51

YORUM YAPMAYA GEREK YOK!

Yorumu oyla      19      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sınırda köylülerle asker çatıştı: 9 yaralı
Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’ndeki Derecik Beldesi’ne bağlı Yeşilova Köyü ...
Cinnet: Kurşun yağdırdı yetmedi yaktı!
Zonguldak’ta Hüseyin G, 16 ve 17 yaşındaki kızlarını alıp annesinin yanına ...
Sabah Gazetesi Yazarı’ndan Gülen’e suç duyurusu
Şefkat Tepe dizisinde şahsının aşağılandığını öne süren Sevilay Yükselir, ...
 
Başbuğ koğuşuna Andımız'ı astı!
Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, ilkokullarda okutulmasından vazgeçilen ...
Faciadan dönüş: TEM'de yolcu otobüsü yandı!
İstanbul'dan Ankara'ya giden ve içerisinde 50 yolcunun bulunduğu otobüste ...
THY krizi: AK Parti’den istifa eden vekile ‘terk edin’ anonsu!
Atatürk Havalimanı’ndan saat 20.00’da Pakistan’a hareket etmesi gereken ...
 
İzmir’de korkunç kaza: 2 arkadaş yanarak öldü!
İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde, aşırı hızla giden otomobil, önündeki otomobile ...
Flaş: Bayrak asan AK Partililere silahlı saldırı
Hakkari Şemdinli ilçe merkezinde bayrak asan AK Parti'lilere yönelik gerçekleşen ...
İzmir’de ‘hayati’ operasyon: 500 bin liralık yasa dışı hap!
İzmir’de, polisin iki aylık takibinin ardından yaptığı operasyonda, 96 ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva