HABERLER>EGE
1 Eylül 2014 Pazartesi - 16:30

Turist kazıklanıyor diyen Kocadon'a destek yağdı

Bodrum'da turistlerin yüksek fiyatlar nedeniyle döner- ekmek yemeyi tercih ettiğini belirtirken, bu konuda yoğun şikayetler aldıklarını belirten Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocaon'a Kayseri'den Antalya'ya, İzmir'den Aydın'a kadar pek çok oda başkanın destek geldi.

Turist kazıklanıyor diyen Kocadon a destek yağdı

MUĞLA - Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, "Buraya gelen turistler dünyanın en pahalı yemeğini hatta açıkçası 'kazığını' yiyor. Biz de çok üzgün ve mağduruz" diyerek turistik ilçedeki fahiş fiyat uygulamasına sert tepki gösterdi. Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon'a Türkiye'nin turistik bölgelerinden kutlama ve teşekkür yağdı. Konya, Nevşehir Kapadokya, Antalya, Manavgat, Alanya Marmaris, Kuşadası'ndan sektör temsilcileri ve bazı oda başkanlarının "Turisti kazıklamayın" açıklamasına yoğun destek verdiklerini belirten Kocadon, bazı temsilci ve başkanların, benzer şikayetlerin kendilerine de geldiğini ancak bunları böyle dile getiremediklerini belirterek, şöyle dedi:
 
"Temsilci ve başkanlar, 'Siz, büyük cesaret örneği göstererek açıkladınız. Haklısınız. Biz de bunlarla mücadele etmenin yolunu arıyoruz en kısa zamanda benzer açıklamaları bizde yapacağız' dedi. Buradan da anlaşıldı ki turistin kazıklanması sadece Bodrum'a özgü değil. Turistik bölgelerde bu şekilde davranan esnaf, artık bindiği dalı kestiğinin farkına varmalı. Odalar bu yönde daha ciddi tedbirler almalı, denetimleri arttırmalı. Asıl denetim öz denetim olmalı, esnaf; esnafı denetlemeli. Turizm bölgesinde birinci amaç turisti memnun etmek, ikinci, üçüncü kez tekrar gelmesini sağlamaktır. Türk misafirperverliği göstermek yerine, turisti kazıkladığınız an o turist bu ülkeye bir daha adım atmaz."
 
Yılda 12-13 milyon turistin tatil için geldiği Antalya'da turistin kazıklanmasına yönelik münferit olaylar meydana geldiğini belirten Antalya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok da aşırı fiyat uygulamasına sert tepki gösterdi. Sevimçok, şöyle dedi:
 
"Turizm bölgelerinde genel sıkıntılardan bir tanesi bu aşırı fiyat uygulamasıdır. Özellikle sahil kesimlerinde turistin yoğun olduğu bölgelerde az da olsa yaşanıyor. Antalya'da çok şükür bu oran çok yüksek değil, ufak tefek şikayetler alıyoruz ama ben bu şikayetlerin geldiği kişileri esnaf olarak nitelendirmiyorum. Çünkü bu tür esnaf geleceğini düşünen değil günü kurtarmayı düşünen kişilerdir. Normal olarak sabit, işini yıllarca yapan belirli bir çizgiye gelen turizmden ekmeğini kazanan esnafımız, zaten bu işlere girmez girmeyeceği gibi engel de olur."
 
"TURİST DALDAKİ KUŞ GİBİDİR"
Abdullah Sevimçok, turisti 'Daldaki kuş'a benzetirken en küçük bir hatada ürküp, kaçıp- gittiğini kaydederek şöyle konuştu: "Giderken de birçok turisti yanında götürür. Bundan ülke olarak esnaf olarak biz zarar görürüz. İşini doğru, dürüst yapan esnaf bu işe girmiyor. Bu tür esnaf işyeri açarken kimse, 'Kardeşim, senin bu konuda alt yapın, bilgin, tecrüben, yeterli diploman var mı?' diye sormuyor. Sorulmadığı zamanda maalesef bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Yüz esnaf doğru yaparken biri yanlış yaptı mı bu herkese mal ediliyor. Antalya'da çok fazla olmasada da bu tür serzenişler oluyor. Sadece gıda sektöründe değil, tekstil sektöründede bu tür şikayetler alıyoruz. Bize şikayetler geldiği zaman kendi üyemizse gerekli uyarı ve cezayı veriyoruz. Ancak, üyemiz değilse bu kez mahalle baskısı ile turiste zarar veren esnafı yıldırmaya çalışıyoruz, zabıtayı, Maliyeyi yönlendiriyoruz. Dünyanın her yerinde turizm bölgelerinde bu tür olaylar oluyor. Olmaması için işyeri açacak esnaf çok iyi denetimden geçirilmeli. En azından 10 günlük bir eğitim verilmeli. Sivil toplum örgütleri bu tür işlerde daha aktif rol almalı. Bu tür işlere tenezzül eden esnafın kesinlikle meslekten men ettirilmesi gerekir. Ama yasalarımızda bunun uygulaması ne yazık ki yok. Dünyanın hiçbir ülkesinde evinde misafir odası olan, misafiri ağırlamak için özel bir oda ayıran bir kültür bir gelenek yoktur. Türk insanı olarak bizlerin misafirperverlik, konukseverliğimiz ile turizmde ayrı bir yerimiz olduğuna inanıyorum. Ancak son yıllardaki turizmde uğranan erozyon maalesef o günleri geride bırakmaya başladı. Gerçek esnaf bu tür turizme zarar veren esnaf ilede mücadele etmek zorunda kalıyor."
 
Bodrum'da turizm sezonunda restoran ve lokantalarda uygulanan yüksek fiyatlara tepki gösteren Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, geçen 15 Ağustos'ta 5 kişilik İngiliz ailenin döner ekmeğe talim ettiğini öne sürerek "2 şişe maden suyunu 30 liraya satıyorlar, acil önlem alınmazsa Bodrum'u bitirirler. Bodrum'a gelen turistler, dünyanın en pahalı yemeğini hatta açıkçası kazığını yiyorlar, biz de çok üzgün ve mağduruz" demişti. Kocadon'a, Fethiye, Marmaris, Milas ve Kayseri Ticaret Odası Başkanları ve bazı tur operatörleri de destek verdi.(dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aydınlanma neferi 2 Eylül 2014 Salı 20:46

Evet bende ikiyaz boruma gittim çok pahalı biz yel turistler içinde aynı,bu yaz çeşme,deydim küçük bir pansiyonda kaldım yanlız kahvaltı o da yumurta bile yok yataklar çok eski hijyende az 4 kişi 400tl ödedim yosa alanyada bu fiyata daha lüks bir otelde kalabilirdim bir daha asla gitmem gelen misafirlermide götürmem.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zıpkınla balık sevdasına bir kurban daha!
Datça'da denizci astsubay 23 yaşındaki Bahadır Çetiner, zıpkınla balık ...
İki saat önce tanıştığı kadını başından vurdu!
Denizli'de, 27 yaşındaki Ceyda Kayalar, iki arkadaşıyla birlikte gittikleri ...
Minik Enver'i yürek dağlayan bekleyişi!
Demirci’de 27 yaşındaki Ümit Altın, koyunlarını yıkamak için girdiği gölette ...
 
Somalı köylüler 16 bin zeytin ağacı için direniyor!
Soma’da yapılacak 3'üncü termik santral için zeytinliklerin kamulaştırılmasına ...
İkiye bölünen otomobilden sağ çıktı!
Ortaca’da ağaca çarparak ikiye bölünen otomobilin sürücüsü 27 yaşındaki Raşit Tufan ağır yaralandı.
Akyaka sakinlerinden 'sahiller bizim' eylemi
Muğla'nın Ula İlçesi Akyaka Mahallesi'ndeki, Valilik bünyesindeki Muğla'ya ...
 
8 asırdır koyunlar Menderes'ten böyle geçiyor
Çal’da 8 asırdır devam eden, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne ...
Hırsız sandığı motosikletliyi kafasından vurdu!
Turgutlu’da, üzüm sergisinde nöbet tutan 38 yaşındaki İsmail Turgut, gürültü ...
21 yasak kalktı: Oklu koyu halka açıldı
Muğla büyükşehir olmadan önce Marmaris’in köyü olan Karacasöğüt'ün Okluk ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva