HABERLER>POLİTİKA
18 Şubat 2013 Pazartesi - 10:56

Türeli'den Bakan Eker'e: Hayvancılığı bitirdiler

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli'nin hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin yazılı soru önergesini yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker "Hayvancılığın toplam destek içerisindeki payının 2002 yılında yüzde 4,4 iken 2012 yılında yüzde 28'e ulaşmıştır" şeklindeki cevabını sert bir dille eleştirdi.

Türeli den Bakan Eker e: Hayvancılığı bitirdiler

İZMİR -Hükümetin tarım ve hayvancılıktaki yanlış politikalarını eleştiren Türeli önergesinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayılarındaki azalış, ot ve saman ithalatı, sütte yaşanan sorunlar ile Suriye'den ülkemize kaçak sokulan koyunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu. Türeli ayrıca, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta kötü gidişin önüne geçebilmek için neler yapılması gerektiğini, ot ve saman ithalatına son vermek ve yerli üreticiye sahip çıkmak amacıyla ne gibi tedbirler almayı düşündüklerini, hayvan başına 300 lira et desteğini yeterli bulup bulmadıklarını ve bu konuda ve süt teşvik priminin artırılması hususunda yürütmekte oldukları bir çalışma olup olmadığını Bakan Eker'e sormuştu.

Bakan Eker ise verdiği yanıtta hayvancılığa verilen desteğin artırıldığını ve yapılan ot ve saman ithalatının piyasalarda olumlu etkiye sebep olduğunu ve bu ürünlerin perakende fiyatlarında düşüş gerçekleştiğini ifade etti. 

HEDEFLERİ TUTTURAMADILAR

Bakan Eker'in verdiği yanıtı eleştiren Milletvekili Türeli hükümetin hayvancılıkta 3 yıllık ithalat politikasının faturasının çok ağır olmasına ve  3 yılda 3 milyar doların sadece ithal ete gitmesine rağmen Bakan'ın açıklamalarına bir anlam veremediğini söyledi. Türkiye'nin hayvancılık alanında politika ve hedeflerinin ortaya konduğu “Hayvancılık Stratejisi 2005-2013” dönemin Tarım Bakanı tarafından 2004 yılında kamuoyu ile paylaşıldığını da hatırlatan Rahmi Aşkın Türeli söz konusu stratejide çiğ süt üretiminin 2013 yılında 23 milyon tona, yine kırmızı et üretiminin de 800 bin tondan 1,3 milyon tona çıkarılmasının hedef olarak konulduğunu ancak gelinen noktada başarı sağlanamadığını ifade etti.

BESİCİ ÇARESİZLİK İÇİNDE BIRAKILDI
Bakan'ın hayvancılığa verilen desteğin artırıldığına yönelik açıklamasını eleştiren Türeli şöyle dedi: "Türkiye'de 2009 yılında başlayan kırmızı et krizinin ithalatla çözülmeye çalışılması sonucu canlı hayvan ve karkas et ithalatı için 3 milyar dolarlık döviz dışarıya akıtıldı. Ayrıca, ithal et nedeniyle yerli besiciler de ciddi biçimde zarara uğradı. Bunların dışında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez ot ve saman ithalatı gerçekleştirildi. Sayın Bakan hayvancılığa verilen desteğin artırıldığından bahsediyor ancak hayvan üreticisi borç batağından kurtulmaya çalışıyor. Banka hacizleriyle, hapis korkusuyla karşı karşıyalar. Tüm bunları göz önünde bulundurarak her şeyin nasıl da tozpembe olduğu gösterilmeye çalışılıyor anlamak mümkün değil. Hükümet, hayvancılığa sahip çıkmak için, yurt dışından süt, süt tozu, tereyağı, canlı hayvan, canlı düve, karkas et, ot ve saman alımını bir an önce durdurulmalıdır." diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Bayraklı Bekar'a emanet
AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Erdal Seyitler’in genel merkez tarafından ...
‘Bilim’ Bakanı’ndan ‘Darwin’ çıkışı!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Darwin'in Evrim Teorisi tartışmalarını ...
Şengül'den Başkan'a cevap: Ben Kocaoğlu uzmanıyım
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
Mustafa Sarıgül’e farklı bir bakış: Solun umudu...
Akşam Gazetesi yazarı Gürkan Hacır Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün ...
Baykal’dan sert çıkış: Kaset işi başka bu iş başka
Deniz Baykal, yargıyı etkilemeye çalıştıkları iddiasıyla 23 şüphelinin ...
Vural İzmir'den yüklendi: İmralı'ya mahkum olmuş
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İzmir'in Urla İlçesi'nde partililerle ...
 
CHP Konak muhtaç elleri tutuyor
CHP Konak İlçe Başkanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Halkla İlişkiler Komisyonu ...
'Kılıçdaroğlu da bizim gibi zenci'
BDP'li Sırrı Sakık, anadilde savunma ile ilgili sözleri nedeniyle Kılıçdaroğlu'nu ...
Hülya Güven'den Karaburun çıkarması
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, İzmir’in doğal güzellik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva