HABERLER>GÜNCEL
1 Mart 2014 Cumartesi - 10:44

Tüm detaylarıyla flaş 17 Aralık tahliyeleri

Türkiye’yi sarsan ‘Büyük Rüşvet Operasyonu’nda tutuklu kalmadı. 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz üzerine 17 Aralık’ta gözaltına alınan işadamı Reza Zarrab, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan ile Özgür Özdemir ve Hikmet Tuner, dün tahliye edildiler. 74 gün sonra serbest kalan sanıklardan Reza Zarrab, Barış Güler ve Kaan Çağlayan için yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

Tüm detaylarıyla flaş 17 Aralık tahliyeleri

17 Aralık’ta başlayan ‘Büyük Rüşvet Operasyonu’nun son tutuklu sanıkları Reza Zarrab, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan ile Özgür Özdemir ve Hikmet Tuner yapılan itiraz üzerine dün 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ne vekaleten bakan Hâkim İslam Çiçek tarafından serbest bırakıldı.
 
Tahliye kararlarını mahkemenin hâkimi Metin Çelik’in yıllık izinde olması nedeniyle nöbetçi 34. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Çiçek verdi. 17 Aralık’ta 3 ayrı soruşturmayla ilgili düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 71 kişiden 14 kişi tutuklanmıştı. Daha sonra soruşturmayı yürüten savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç görevinden alınmış, dosyalar yeni savcı Ekrem Aydıner’e devredilmişti.
 
DELİLLER ESASA İLİŞKİN MAHİYETTE DEĞİL
Hâkim İslam Çiçek, tahliye kararından önce şu değerlendirmeyi yaptı:  “Tutuklu şüphelilerin rüşvet almaya veya vermeye aracılık etmek ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçlarına yönelik delillerin CMK 135. maddesi gereğince iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve CMK 140. maddesi gereğince teknik araçlarla izleme ve neticesinde görüntülerin kayda alınması suretiyle elde edildikleri bu şekilde elde edilen delillerin yan delillerle desteklenmedikleri sürece, tek başına esasa ilişkin delil maiyetinde bulunmadığı açıktır. Delillerin toplandığı, karartılmasının söz konusu olamayacağı, en son incelemelerden sonra dosyaya kayda değer bir delil girmediği, kamu görevlisi olmayan şüphelilerin rüşvete aracılık ettiklerinin yasal delillerle ortaya konması gerektiği, şüphelilere atılı suç vasıflarının şüpheliler lehine değişme ihtimalinin yüksek olduğu, bu durumda tutuklu kalmalarının mağduriyetlerine sebebiyet vereceğinden hüküm kurulmuştur.” Hâkimi Çiçek, sanıklarının tümü hakkında tahliye kararı verdi: “Atılı suçların şüpheliler lehine değişme ihtimali delillerin toplandıkları, sabit ikametgâh ve konumları gereği kaçma ve delilleri karartma ihtimalleri bulunmadıklarından ayrı ayrı tahliyelerine, şüpheliler Hikmet Tuner, Özgür Özdemir, Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan ve Rıza Sarraf’ın yurtdışına çıkışlarının yasaklan-
malarına, şüphelilerin kamu davası açılıp savunmaları tespit edilene kadar karakola her cuma mesai saatleri içerisinde müracaat ederek imza
atmalarına...”
 
100’LERCE YIL İSTENİYORDU
Operasyonun ardından soruşturmayı başlatan savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevden alınmıştı. Daha sonra 3 ayrı dosyadan oluşan soruşturma, savcı Ekrem Aydıner’e verilmişti. Soruşturmayı tek başına yürüten savcı Aydıner görevden alınan savcı Celal Kara’nın yazdığı iddianameyi dikkate almayacağını söylemişti. Savcı Kara tarafından hazırlanan iddianamede bir numaralı şüpheli olarak yer alan Zarrab’ın 100’e yakın rüşvet alıp-verme olayına karıştığı ve örgüt lideri olduğu belirtilmişti. Bunun yanında Zarrab’ın altın kaçakçılığı yaptığına da yer verilmişti. Tüm suçların toplamında ise 437 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaktı. İddianamede Barış Güler hakkında, altın kaçaklığı, birden fazla rüşvet ve örgüt üyeliğinden 137 yıl hapis cezası istendi. 28 defa toplam 52 milyon dolarlık rüşvet almaya aracılık etmek, altın kaçakçılığı, zincirleme resmi belgede sahtecilik iddiasıyla Kaan Çağlayan’ın da 336 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
 
140 MÜDÜR GİTTİ
Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nda, İstanbul polisi de hallaç pamuğu gibi atıldı. İstanbul’da, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın başta olmak üzere 140 emniyet müdürü ve 1200 polis memurunun görev yeri değişti.
 
KARARI GEZİ HÂKİMİ VERDİ
Reza Zarrab, Barış Güler ve Kaan Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 5 kişinin tahliyesine karar veren yargıç İslam Çiçek, Gezi eylemleri sırasında Taksim Dayanışma Platformu üyelerinin evlerine ilişkin tartışmalı arama kararına imza atan hâkimdi. İstanbul 34. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi İslam Çiçek imzalı tartışmalı arama kararı kanuna aykırı görülmüştü. 17 Aralık sanıklarına tahliye talebi 17 Şubat’ta reddedilmişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T.C. Erol DURUKAN 1 Mart 2014 Cumartesi 13:00

NASIL TÜRKİYE EYLENİYORMUYUZ...!

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Urla villalarında son durum: Kamudan itiraz yok ama…
Başbakan Erdoğan’a ait olduğu ileri sürülen villaların yer aldığı arazinin ...
Anayasa Mahkemesi’nden flaş HSYK kararı
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin HSYK başvurusunu usul eksikliği nedeniyle iade etti.
Tahliyelerde çarpıcı detay: Esas hakim…
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tahliye kararı veren ...
 
İHA muhabirlerine İzmir’de çirkin saldırı
CHP’li Çiğli Belediyesi’nde bir süredir maaş alamayan belediye işçileri, ...
Yüksek Mahkeme’den dönüşümde kritik iptal kararı
Anayasa Mahkemesi, Kentsel Dönüşüm Kanunu uyarınca tesis edilen idari ...
Flaş! Zarrab ve 2 bakan oğlu tahliye oldu
17 Aralık İstanbul merkezli soruşturma kapsamında tahliyelerine karar ...
 
İzmir’de telefon dolandırıcılarına operasyon: 5 tutuklama
İzmir'de cep telefonundan ulaştıkları kişilere kendilerini polis ve savcı ...
Özkan’ın kızından çarpıcı tahliye yorumu: Benim yerime…
17 Aralık soruşturması kapsamında gelen flaş tahliyelerin ardından 6 yıldır ...
Ali İsmail Korkmaz davasında tanıklar konuştu: ‘Polis istedi…’
Eskişehir’de üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın Gezi protestoları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva