HABERLER>GÜNCEL
25 Nisan 2014 Cuma - 09:21

Taraf’tan şok iddia: Deprem parası da ‘havuza’

Hükümetin 'Çılgın Projeler'e Hazine garantisi vermesinin ardından, Deprem ve İşsizlik Sigortası paralarını kamu bankalarına aktarma planından da, Sabah-Atv havuzunun müteahhitleri çıktı. İddialara göre; bu yolla kamu bankalarına 10 milyar aktarılıp bilançoları büyütülecek. Gelen parayla havuzcu müteahhitlere kredi verilmesi sağlanacak.

Taraf’tan şok iddia: Deprem parası da ‘havuza’

AKP Hükümeti, kamuoyunda “havuz şirketleri” olarak nitelendirilen firmalara ve “çılgın projelere” sağladığı Hazine garantisinin ardından, ikinci bir hamle daha yapmaya hazırlanıyor. Söz konusu projelerin ihalelerini kazanan firmalar, yurt içinden ve yurt dışından kredi bulamadı. Bu nedenle, çılgın projelere “kamu bankalarından” kredi kullandırılması kararlaştırıldı. Bunun için de, halen özel bankalarda bulunan işsizlik fonu kaynakları ile DASK kaynakları kamu bankalarında toplanacak. Bu kararla, önce kamu bankalarına likitide sağlanacak ardından da çılgın projelerin finansman krizi çözülecek. Bu formül ile çılgın projeler dolaylı olarak devlet eliyle yapılmış olacak.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre;  “Havuz şirketlerine” kredi operasyonun ayrıntıları şöyle:
 
KAMU BANKALARININ RASYOSU BOZULDU
Hükümet, sürpriz bir karar alarak, yaklaşık 7 milyar liralık işsizlik sigortası ile 2.5 milyar liralık deprem sigortası primlerinin sadece kamu bankalarında toplanmasını kararlaştırdı. Bugüne kadar bankacılık sektöründeki rekabeti arttırmak için yoğun çaba harcayan hükümetin, son kararları bankacılık sektöründe şaşkınlıkla karşılandı.
 
Taraf, hükümetin son dönemde gerçekleştirdiği kamu bankalarında kaynak toplama girişiminin sırrını çözdü. Ekonomi bürokratlarından edinilen bilgiye göre; Sabah ve atv’ye açılan krediler kamu bankalarının rasyolarını bozdu. Yani, kamu bankaları yeni bir yüksek montanlı kredi açmakta zorlanıyorlar. Bunun için hükümetin büyük önem verdiği 3. Köprü, 3. Havalimanı gibi dev projelere kamu bankalarından finansman sağlanamıyor. Bu gerekçeyle öncelikle kamu bankalarının mali yapısının güçlendirilmesi öngörüldü. Bunun için de, yaklaşık 10 özel bankada bulunan işsizlik ve deprem sigortası primlerinin sadece üç kamu bankasında toplanması kararlaştırıldı. Önümüzdeki yıllarda ise, çılgın projelerinin ihalelerini kazanan firmalara daha rahat kredi açılabilecek.
 
ÜÇ AŞAMALI PLAN VAR
Başbakan Erdoğan’ın çılgın projeleri olarak nitelendirilen ve yaklaşık ihale büyüklüğü 60 milyar dolara ulaşan projelerin finansmanı için üç aşamalı plan hazırlandı. Buna göre ilk aşamada, projelere Hazine garantisi sağlanması yer aldı. Bu karar hayata geçirildi. Şirketlerin borçlanma maliyetleri düşürüldü. Ayrıca, projeler için kullanılan kredilerin geri dönüşünde sıkıntı yaşanırsa, havuz şirketlerinin kredisini, devlet ödeyecek.
 
Havuz şirketlerini destekleme projesinin ikinci aşamasında ise, söz konusu şirketlere kamu bankalarından kredi açılması yer alıyor. Ancak burada bir sıkıntı ile karşılaşıldı. Kamu bankalarının kaynakları ve rasyoları, yüksek montanlı kredi açmaya yeterli gelmedi. Projenin bu aşamasında, kamu bankalarının kaynaklarının arttırılması kararlaştırıldı. Bu karar doğrultusunda işsizlik sigortası ve DASK yani deprem sigortasının kaynakları kamu bankalarına aktarılacak. Bu karar üç kamu bankasına 10 milyar liralık bir kaynak sağlayacak. Projenin üçüncü aşamasında ise, yurt dışından hiçbir şekilde kredi bulamayan çılgın projelerin firmalarına, “kamu bankalarından” kredi kullandırılması var. Bu aşamanın önümüzdeki aylarda hayata geçeceği tahmin ediliyor.
 
HAVUZA KREDİ
Çılgın projelere kredi desteği sağlaması öngörülen kamu bankaları, Sabah ve atv’ye açtığı kredilerle de eleştiri konusu olmuştu. Çalık Grubu’nun, Sabah ve atv’ye TMSF’den aldığı dönemde Türkiye Vakıflar Bankası ile Türkiye Halk Bankası’ndan 750 milyon dolarlık kredi kullandırıldı. Son olarak yine Sabah ve atv’nin satışı için oluşturulan havuza Ziraat Bankası’ndan 200 milyon dolarlık kredi açıldı. Böylece, son beş yıl içinde üç kamu bankasından sadece Sabah ve atv’nin satış işlemleri için açılan kredi tutarı 950 milyon dolar oldu. Bunun dışında grubun sahibi konumundaki Çalık Grubu’na açılmış başka kredilerde bulunuyor. Grubun diğer şirketlerine de açılan krediler de dikkate alındığında,  kamu bankalarından Sabah ve atv’nin sahibi Çalık Grubu’na açılan toplam kredi tutarı ise 1 milyar doların çok üzerine çıkıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şarjdaki telefon TIR'ı yaktı!
Adana'da park halindeki TIR'da çıkan yangında sürücü yaralanarak hastaneye ...
Arı saldırısı can aldı: Akrabasının ahırında...
Bilecik'te 62 yaşındaki Emin Bağ, arı saldırısına uğraması sonucu hayatını kaybetti.
İzmir’de iskele faciası: 2 işçinin korkunç ölümü
İzmir’in Çiğli İlçesi’ndeki 7 katlı inşaatın dış cephe sıvasını yapmak ...
 
Eşinin üzerine kızgın yağ döküp intihar etti
Adana'da bir kişi, uyuyan karısının üzerine kızgın yağ döktükten sonra ...
İzmir’deki saldırıda Çakıcı’ya 10 ay, avukatına 13 yıl hapis!
İzmir 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun eski ...
Flaş! ‘17 Aralık’ için ilk iddianame kabul edildi
17 Aralık soruşturmasında ilk iddianame kabul edildi. 21 kişinin sanık ...
 
İzmir’de 1 Mayıs uzlaşısı: Kutlamalar tek adres!
1 Mayıs yaklaşırken işçi örgütleri halen İstanbul'daki kutlamaların nerede ...
Emniyet’te 1 Mayıs öncesi TOMA eğitimi!
Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs öncesi Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ...
İstanbul bir ağaç için bile ayakta: Kuzguncuk yeni Gezi mi?
Gezi Parkı olayı sonrasında ağaçlar ve yeşil alanlarla ilgili her gelişme, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva