HABERLER>EKONOMİ
28 Ocak 2013 Pazartesi - 12:33

TOBB'tan bakanlığa: Seçimler ertelensin!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), oda ve borsalarda yapılan seçimlerin ertelenmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na başvurdu.

TOBB tan bakanlığa: Seçimler ertelensin!

ANKARA - 1 milyon 200 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük işadamı örgütü olan TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, yeni meslek gruplandırmalarına ilişkin birliğe yapılan itirazların sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için oda ve borsa seçimlerinin makul bir süre ertelenmesi istendi.
 
30 Kasım'da tamamlanması gereken oda ve borsa başkanları seçim süreci, yeni meslek sınıflandırması sistemi nedeniyle ikinci kez ertelenecek görünüyor. Şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin Avrupa Topluluğu İstatistik sınıflandırmasına göre yapılmasını esas alan NACE sistemine onlarca ilin oda ve borsalarından itiraz sesleri yükseldi. TOBB yönetimi, itirazları 'sağlıklı bir şekilde' değerlendirmek için Şubat ve Mart aylarında yapılacak seçim takviminin 'makul bir süre' daha ertelenmesini istedi. Yönetimin, Mayıs'ta yapılacak birlik başkanlığı seçimini etkilemeyecek şekilde 1 aylık bir erteleme talebinde bulunduğu öğrenildi. Anayasa Mahkemesi'nin 3 dönem başkanlık yapanların oda ve borsa başkanlığı seçimlerinde aday olamazlar hükmünü iptalinin ardından gözler mevcut başkanların aday olup olmayacaklarına kilitlenmişken, gelen erteleme başvurusu şaşırttı.
 
TOBB, NACE (Avrupa Topluluğu Ekonomik Faaliyetlerin İstatistikî Sınıflandırılması) üzerine uzun süredir çalışıyor. NACE şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırıldığı bir sistem. Buradaki kodlamalara göre oda ve borsalara üye olan şirketler komitelere ayrılıyor. Meclise girmek için öncelikle kendi meslek grubunun komitesinden seçilmeleri gerekiyor. Meclise girebilenler oda ve borsa başkanı ile yönetimi belirliyor
 
ERTELEME 1 AY MI 8 AY MI OLACAK?
İstanbul Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası gibi büyük odaların da aralarında olduğu birçok odada NACE sınıflandırmasına çok sayıda itiraz geldiği öğrenilirken, özellikle mevcut yönetimlere muhalif olanlar, 'Nace sistemiyle önümüz kesilmeye çalışılıyor, adaylığımız engelleniyor' açıklamaları yapmışlardı. 30 Kasım'da bitmesi gereken oda ve borsalardaki seçim süreci yeni sistem nedeniyle Bakanlar Kurulu kararıyla 4 ay süreyle yani Mart sonuna ertelenmişti. TOBB yönetiminin bu süreci 1 ay erteleme talebinde bulunduğu belirtilmesine karşın, hükümetin seçimleri 1 yıl erteleme yetkisi bulunuyor. Bu yetkinin 4 ayının kullanıldığı düşünüldüğünde hala 8 aylık daha erteleme yetkisi bulunuyor.
 
Dolayısıyla 30 Kasım 2012 tarihinde bitmesi gereken seçim sürecinin 30 Kasım 2013 tarihine kadar ertelenebileceği böylece TOBB Yönetim seçiminin de Mayıs 2013 yerine Mayıs 2014'te yapılabileceği ifade ediliyor. 2013 seçimlerinde aday olmayacağını açıklayan ancak Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla yeniden seçilmesinin önü açılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yeni dönemde aday olup olmayacağı henüz belli olmazken, 'imza toplanarak' yeniden yönetime aday gösterilmesi bekleniyordu.
 
HEM YEREL SEÇİM HEM DE KÖŞK SEÇİMİ VAR!
Ancak Bakanlar Kurulu, NACE gerekçesiyle TOBB seçimlerini Kasım ayına uzatırsa Hisarcıklıoğlu da Mayıs 2014'e kadar koltuğunda kalmış olacak. 2014 yılı hem yerel seçimin hem de cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı bir yıl olurken, siyasi belirsizliklerin de netleşeceği bir yıl olacak. Hisarcıklıoğlu'na ilişkin onca yıldır söylene gelen siyasete gireceği iddiaları göz önüne alındığında ise 1 yıllık ertelemenin bu anlamda Hisarcıklıoğlu'nun 'en çok isteyeceği' formül olduğu konuşuluyor.
 
BAKANLAR KURULU 'BUGÜN KARAR VERECEK'
TOBB'un seçimlere ilişkin erteleme kararının bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınarak karara bağlanması bekleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’nin açlık sınırı 1000 TL’yi aştı
Türk-İş'in araştırmasına göre, Ocak ayında dört kişilik bir ailenin açlık ...
Irak’tan petrol devine rest çekti
Bağdat'taki merkezi hükümetten ABD’li petrol devi Exxon Mobil'e ultimatom geldi.
Dünya kahve devinden İngiliz hükümetine tehdit!
Dünyaca ünlü kahve zinciri Starbucks, İngiliz hükümetinin vergi hususunda ...
 
Hedef 2023 yılında 40 milyar dolarlık ihracat
Türkiye’nin tarım sektöründe AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiğini ...
Müjde Çorap’tan bir çifte romantik hediye
Aşklarının gücüne güvenenlere Müjde Çorap’tan romantik “Paris seyahati” ...
26 milyon sayaç değişecek parasını...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afyon’da düzenlenen Elektrik ...
 
Ünlü mankenler Homeros defilesinde
Homeros Mücevher Takı Tasarım Yarışması JEWEX 2013 Alyans, Altın, Mücevher, ...
'Sahipsiz kalan üreticiye Kocaoğlu sahip çıktı'
Sosyal belediyecilik alanında yıllardan bu yana Türkiye’de örnek projelere ...
Son İTB Meclisi'nde 'usulen' nezaket
İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nın 2013 yılının ilk, borsa seçimleri öncesi ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva