HABERLER>GÜNCEL
29 Mayıs 2015 Cuma - 18:43

‘TIR haberi’ sonrası Başsavcılık’tan flaş açıklama

Suriye’ye malzeme taşırken savcılar tarafından durdurulan MİT’e ait TIR’larda yapılan aramaların fotoğrafları ve kamera görüntüsü bugünkü Cumhuriyet Gazetesi ve internet sitesinde yer almıştı. Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan açıklamada, "O görüntüler dosyada yok" denildi. Başsavcılık ayrıca, internet sitelerindeki yayın içeriklerine erişimin engellenmesini de talep etti. Görüntülerle ilgili haber, dış basında da yer buldu.

‘TIR haberi’ sonrası Başsavcılık’tan flaş açıklama

2014 yılının ocak ayında, Türkiye’den Suriye’ye malzeme götürürken Adana ve Hatay’da durdurulan TIR'larda silah ve mühimmat bulunduğu iddia edilmiş, ancak hükümet ve güvenlik kaynakları “Türkmenlere insani yardım malzemesi taşındığını” öne sürmüştü.
 
TIR'larla silah taşınmasına ilişkin dosya hakkında takipsizlik kararı verilirken, bu TIR'lara yönelik ihbarlar üzerine operasyonları yapan savcılar ve jandarma yetkilileri daha sonra tutuklanmıştı.
 
Cumhuriyet’in manşetine göre jandarma, savcı nezaretinde TIR’daki konteynerleri açıyor. Kapakların hemen altında bir miktar ilaç, onların da altında havan ve top mermisi ile makineli tüfek mermileri olduğu görünüyor.
 
BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "TCK'nın 327, 328 ve 330'uncu maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 6 ve 7. maddeleri uyarında "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" "siyasi ve askeri casusluk" "gizli kalması gereken bilgileri açıklama" "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından söz konusu yayınları yapanlar hakkında soruşturma başlatılmıştır" denildi.
 
İşte Başsavcılığın açıklaması:
 
 
 
Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan, nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, söz konusu haberle ilgili içerik, görüntü ve fotoğrafların yayınlanmasının engellenmesini istedi.
     
''MİLLİ GÜVENLİK AÇISINDAN SAKINCALI''
Savcılığın yazısında, "İstanbul Terörle Mücadele Şubesi tarafından hazırlanan tutanaklarda belirtilen internet sitelerinde yapılan yayınların, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal ve uluslararası yararları ve milli güvenliği bakımından sakınca doğuracak mahiyette bulunduğu ve başsavcılığın soruşturma dosyası kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kuran tutuklu şüpheliler tarafından gerçeğe aykırı olarak oluşturulan kurgu doğrultusunda yapıldığının anlaşıldığı" iddiasına yer verildi.
 
Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi bakımından gecikmesinde sakınca bulunan acil yayınlar kapsamında, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8/a maddesine göre karar verilmesi istenen yazıda, "Ekte gönderilen internet sitelerinin içeriğinin erişime engellenmesine, aynı mahiyetteki yayınların içeriklerinin engellenmesine, içeriğin yayından çıkarılmaması halinde ilgili sitelere erişimin tamamen engellenmesine karar verilmesi talep olunur" denildi.
 
AFP DÜNYAYA DUYURDU
Görüntülerin Cumhuriyet Gazetesi ve internet sitesinde yayınlanması, dış basında da yankı buldu.
 
Haberi duyuran AFP, "Türk istihbaratına ait TIR'ları Suriye'deki cihatçı isyancılara silah taşırken gösterdiği iddia edilen fotoğraf ve video görüntüleri yayımlandı" ifadesini kullandı.
 
Haberde, "Türk hükümeti, Suriye'deki isyancıları silahlandırdığı yönünde daha önce ortaya atılan iddiaları şiddetle yalanlıyordu ve TIR'ların aranmasına müdahil olan savcı, asker ve subayları kendisini devirmeye çalışmakla suçluyordu" denildi.
 
"ÖNCE ANTİBİYOTİK ÇIKTI"
Görüntülerde yetkililerin önce üzerinde "kırılabilir" yazan ve içinde antibiyotik olan karton kutuları açtığının görüldüğünü belirten AFP, "Ancak bu kutuların altında onlarca havan mermisi buldular" diye aktardı.
 
Cumhuriyetin haberinde Rus yapımı silahların eski Sovyet ülkelerinden tedarik edildiğinin belirtildiğini bildiren AFP, "Gazetenin iddiasına göre TIR'lar toplam 1000 havan mermisi, ağır ve hafif silahlar için 80 bin merminin yanı sıra yüzlerce bomba atar taşıyordu" ifadesini kullandı.
 
AFP, bu haber üzerine "İstanbul savcılarının Cumhuriyet hakkında 'terör' suçlamalarıyla soruşturma başlattığını" belirtti
 
Ajansın geçtiği haber, dünya genelinde birçok yayın organı tarafından da kullanıldı. (Hürriyet)
 

 
Üreticilerden bakanlığa kuş gribi mektubu
 
Fenerbahçe İsmail Kartal kararını verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki katlı bina kül oldu
İzmir’in Bergama İlçesi'nde, 7 senedir boş olan iki katlı kerpiç ev çıkan ...
Flaş! HDP’lilerle Hüda Par’lılar arasında silahlı kavga: 2 ölü
İdil'de HDP'lilerle Hüda Par'lılar arasında çıkan silahlı kavgada 2 kişi öldü.
Hastanede saldırı dehşeti: Doktora 3 kurşun
Samsun'da Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde görev yapan ...
 
İGC'den 'Cumhuriyet'e destek
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, MİT'e ait olan ...
Ayvalıtaş davasında flaş gelişme: Kaymakam izin vermedi…
Ataşehir Kaymakamlığı, Mehmet Ayvalıtaş'ın hayatını kaybettiği olayın ...
İzmir’de enişte katiline 25 yıl hapis
İzmir’in Bornova İlçesi'nde, kendisine para vermediği iddiasıyla tartıştığı ...
 
Dehşetin haberi: Tecavüz, işkence, gasp!
Antalya'da evli ve 3 çocuk babası Oktay D., yılbaşı akşamı için kendisine ...
İzmir’de oğlunu kurtaramayan annenin yürek yakan çığlığı
İzmir’in Bornova İlçesi'nde iki çocuğuyla yaşam mücadelesi veren 37 yaşındaki ...
Flaş! Cumhuriyet'e ‘MİT TIR'ları' soruşturması
Suriye’ye malzeme taşırken savcılar tarafından durdurulan MİT’e ait TIR’larda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva