HABERLER>POLİTİKA
1 Ekim 2014 Çarşamba - 08:08

Suriye ve Irak için yabancı askerli tezkere!

Hükümet, Suriye ve Irak sınırından gelebilecek tehlikelere karşı iki ayrı tezkere yerine tehdit ve sınır kapsamını genişleterek “Tek tezkere” çıkarılmasına karar verdi.

Suriye ve Irak için yabancı askerli tezkere!

İki ülke sınırında olası bir güvenli bölge kurulmasına uluslararası gücün katkı vermeyi uygun görmesi halinde yabancı askerlerin Türkiye’den geçişi ve bulunmasına olanak sağlanması da tezkerede yer aldı.

Hükümet Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) de gelen talepleri dikkate alarak Suriye ve Irak sınırından gelebilecek tehlikelere karşı iki ayrı tezkere yerine tehdit ve sınır kapsamını genişleterek “Tek tezkere” çıkarılmasına karar verdi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç dün ana gündemi tezkere olan Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada, süresi bu ay sona erecek Irak ve Suriye ile ilgili iki ayrı tezkerenin, “Bir daha hiçbir şeye ihtiyaç duyulmayacak şekilde” kapsamlı tek bir tezkere halinde düzenlendiğini söyledi. Arınç, tezkerenin PKK ve IŞİD gibi tek tek terör örgütlerini saymak yerine “tüm terör örgütlerini” kapsadığını da açıkladı.

YABANCI ASKERE GEÇİŞ İZNİ
Edinilen bilgiye göre TSK, sınırda güvenli bölge oluşturulması durumunda uluslararası koalisyondan destek alınmasını gerekli olacağını vurgulayarak, bunun için tezkerede, “Yabancı askerin geçişine ve bulunmasına; TSK’nın da sınır dışına gitmesine olanak izin veren” bir ifade bulunmasını istedi. TSK, insani amaçlı yardımların ve lojistik destek sözkonusu olduğunda üslerin kullanılmasına olanak sağlanmasının önemine vurgu yaptı. Askerin, yabancı asker bulundurma ve yurtdışına gitme talepleri tezkereye açıkça yansırken İncirlik dahil “Üs kullanımı” konusunda açık ifade yerine “Esasları hükümet belirlemesi” tanımına yer verildi.

TEHDİT AYRIMI ZORLAŞTI
İlk Irak tezkeresinin 2007’de çıktığını ve 6 kez uzatıldığını anımsatan Başbakanlık kaynakları, tek tezkerenin gerekçesini, “İki ülke arasında tehdit ayrımı yapmanın zorlaştığı döneme girildi. Olası operasyonların bütünlük arzetmesi gerekiyor. Bu nedenle tek tezkere uygun bulundu” sözleriyle açıkladılar.
Yeni tezkerenin gerekçesinde IŞİD ve bölgedeki terör örgütlerini kapsayacak ifadelere yer verildi. İki ülke sınırları birleştiği için “Türkiye’nin Güney kara sınırları” ifadesinin konulduğu yeni tezkerede, Süleyman Şah Türbesi’nin önemi de vurgulandı.

YENİ TEZKERE METNİ
Yabancı askerlerin Türkiye’de bulunması konusunda hükümete yetki veren tezkere metni şöyle: “Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şumul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiğinde sınır ötesi harekat ve müdahale için yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı askerlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için tedbirlerin alınması ve düzenlemelerin hükümet tarafından yapılması için 4.10.2014’ten itibaren bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arzederim.”

YETKİ KULLANIMI KOALİSYONA BAĞLI
Hükümetin bu yetkiyi kullanılabilmesi için IŞİD’e karşı ABD liderliğinde kurulan uluslararası koalisyon gücünün, Türkiye’nin güvenli bölge kurulmasını kabul etmesi ve askerlerini göndermesi gerekiyor. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Buca'daki imza sürecinde flaş karar!
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından CHP İzmir’de karışan ilçelerin arasında ...
Bakanlar Kurulu sonrası Arınç'tan flaş açıklamalar
Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası düzenlenen basın toplantısında Irak ...
AK Parti İzmir’de esnaf zirvesi
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri ...
 
Ankara’da su kavgası tam gaz: Kulaklarından yakalamıştır!
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk ...
Demirtaş Kobani’ye gitti: Kürtler değil, IŞİD tehdit!
IŞİD’in saldırılarına hedef olan Kobani’ye giderek inceleme yapan HDP ...
CHP’li Yüksel amatörün derdini Meclis’e taşıdı
CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Alaattin Yüksel, Amatör ...
 
İzmir’de siyasi partilerin bayram programı
Kurban Bayramı öncesinde hazırlıklar tamamlanırken siyasi partiler de ...
CHP’li Susam: Vatandaşın 70 milyarı buharlaştı
CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu parti sözcüsü Mehmet ...
Erdoğan taşındı: İşte yeni adresi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 12 yıldır oturduğu Keçiören Subayevleri’nden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva