HABERLER>EKONOMİ
14 Eylül 2014 Pazar - 09:25

Şükürer fitili ateşledi: İzmir'de 'İzmirya' tartışması

İzmir'in merkezi yönetim tarafından ayrımcılığa tabi tutulduğuna dair düşünceler hızla yaygınlaşırken, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu Danışma Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer 'İzmirya' söylemini ortaya attı. Şükürer, yerel yönetimin güçlenmesi için federasyon seçeneğini gündeme getirerek, "Bunun için mücadele, bedel ödemek gerekir" dedi. Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Geza Dologh, ‘İzmirya’ söylemi yerine Ege'nin ekonomik entegrasyonunu sağlamak gerektiğini belirtirken, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Tutan, "İzmir tek başına aç kalır" dedi.

Şükürer fitili ateşledi: İzmir de  İzmirya  tartışması

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir'in merkezi yönetimden yeterince destek alamadığına ve ayrımcılığa tabi tutulduğuna dair düşünceler son yıllarda giderek güçlenirken, kente yönelik özerklik söylemleri de daha sık dile getirilmeye başlandı. Bir yandan çözüm sürecinin getirdiği endişe, diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Valisi Mustafa Toprak arasında yaşanan kapatılan il özel idare mallarının paylaşımı kavgası, İzmir'in merkezi yönetimden bağımsız olması gerektiği yönünde söylemleri de kuvvetlendiriyor.
 
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) eski Başkanı ve Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (BASİFE) Danışma Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, geçtiğimiz günlerde 'İzmirya' kavramı ile tartışmaya yeni bir boyut kattı. Şüküker, İzmirlilerin güçlü yerel yapılar için Kürtler gibi mücadele etmesini önerirken, son derece gevşek federatif yapılara kadar yerel yönetimlere inisiyatif verilebileceğini dile getirdi. 

KÜRTLER'İ ÖRNEK GÖSTERDİ
Şükürer, bir gazetedeki köşe yazısında, "İzmirliler durumdan hoşnut değillerse, çare yok güçlü yerel yapılar için kolları sıvayacaklar ve işe bir yerlerden başlayacaklar. Güçlü yerel yönetimler, tepeden inerek kolayından elde edilmez. Bunun için mücadele, bedel ödemek gerekir. Unutmayın, Kürtler bedel ödedi, ödüyor. Tamam Batı’dakilerin eline silah alıp dağa çıkacak hali yok. Ancak örgütlü inisiyatifleri geliştirmeden, hafif ‘maraza’ çıkarılmadan kimse size bir şey vermez” ifadesini kullandı.

İzmirya söylemlerini dile getirmenin, son derece gevşek federatif yapılara kadar yerel yönetimlere inisiyatif anlamına geldiğini ifade eden Şükürer, şu ifadeleri kullandı: "Esasında aslolan birlikte tek bir devlet çatısı altında kalmanın rasyonelitesini, ayrı bir bağımsız devlet olmanın üstünde kaymaya devam ettirici mantık ve duygu birliğini muhafaza etmek. İzmirli Van Gölü’ne pasaportla neden gitmek istesin? Ama Erzurum ya da Konya’daki adamın dünya görüşüyle belirlenen siyasi iktidar pek sürdürülebilir bir durum değil.



'İZMİR DEĞİL EGE'
Şükürer'in görüşleri, İzmir'de yeni bir tartışma yarattı. Aynı zamanda Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Meclis Başkanı olan Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Geza Dologh, İzmir'in bölünme gibi bir şansı olmadığını tam tersine Ege'yi kapsayan yeni bir ekonomik entegrasyona ihtiyaç olduğunu söyledi. Dologh, "Biz İzmirya diye değil Egeli olarak düşünmeliyiz. Çünkü Ege birbirine benzer yapıların oluşturduğu bir bütün. Denizlili eksik olan bir ürünün İstanbul'dan almasın, İzmir'den temin etsin. Ege artık İstanbul'u beslemesin. İzmirli de bir ürün Uşak'ta varsa oraya gitsin, Çanakkale'de varsa oradan alsın. Daha geniş bir havzayı düşünmemiz gerekiyor. Bölünme yerine Ege entegrasyonu öneriyorum. Ege kendi kendine yeterli olabilmeli. Kendi içinde birleşebilmeli" dedi.

'AÇ KALIRIZ'
Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ufuk Tutan, küreselleşmenin oturmaya başladığı bir dönemde İzmir'in tek başına yaşamasının mümkün olmadığını belirterek, "İzmir bağımsız olursa aç kalır. Manisa'nın sanayisi, Aydın ve Denizli'nin tarımı olmadan İzmir düşünülemez" dedi.
'İzmirya' söyleminin havada kalmaya mahkum olduğunu dile getiren Tutan, ancak kentin merkezi bütçeden daha fazla pay alması gerektiğini vurguladı. Tutan, "Çeşme'nin nüfusu yazın 1 milyonu geçiyorsa, İzmir'e bir İzmir nüfusu daha insan geliyorsa o zaman bütçeden daha fazla pay almalıyız. Merkezi yönetimden daha fazla pay almak hakkımız. Bunun için de İzmir'deki iktidar partili milletvekillerinin, iki muhafelet partisindeki milletvekillerin sesimizi daha fazla duyurması gerekiyor" şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Altaylı 15 Eylül 2014 Pazartesi 10:28

Saçmalamanın sınırı yok. O zaman ülkeyi önce federal bir cumhuriyete , sonra da Sırbistan Hırvatistan benzeri Ege Cumhuriyeti, Akdeniz Cumhuriyeti, Kürdistan vb. küçük cumhuriyetlere dönüştürelim. Eee sonra ??? İzmir'in merkezi hükümet tarafından geri bıraktırıldığı malumumuz. Ama bunun çaresi İzmirya gibi temelsiz çıkışlar mıdır ?

Yorumu oyla      16      7  
NURETTİN 15 Eylül 2014 Pazartesi 09:31

Kentlerin yerinden yönetimi olmazsa olmazlardan. Merkezi idarenin ne yaptığını gördük. İzmir'e ait malları merkezi idareye vererek kentin yönetiminde istenmedikleri halde etkili olmaya çalışıyorlar. Bakın Alsancak stadını bir rant merkezi haline getirmeye çabalıyorlar. Karayolları arsalarının başına gelenleri bilenler biliyor. Örnekler arttırılabilir. Kenti, yaşayanların istemediği bir mecraya sürüklemeye çalışanlara karşı özerklik her zaman savunulmak zorundadır. Yerelliğin küreselliğe tezat olmadığını Tutan hoca biliyor. Neden bunu söyluyor anlamak olanaksız. Bağımsız İzmir hedefimiz olmalı.

Yorumu oyla      15      5  
reis 15 Eylül 2014 Pazartesi 01:28

atatürkçülüğü kimseye bırakmayanlara bak,birde yunancaya çağrıştırımlı olrak izmirya diyorlar,bunların asıl yüzü nasılda çıkıyor ortaya yunan hayranları size,kendi beceriksizliklerini devlete hükümete atıyorlar,anlı şanlı CHP liler nedüşünür bu konuda...

Yorumu oyla      15      12  
Kimsin 14 Eylül 2014 Pazar 22:14

Bu İzmir'de yaşayıp, İzmir düşmanı kesilen vatandaş, Hayatı boyunca nerede sanayicilik yapmış? Ne üretmiş ki Şükrü olarak, bir de o toplulukta başkanlık yapıyor. Arada bir Zülfüyare dokunup basına çıksın diye saçmalayıp duruyor.

Yorumu oyla      17      6  
kalenderi 14 Eylül 2014 Pazar 19:00

ülkeyi böldürtmeyiz diyenlerin en çok oldu ğu izmirde federasyondan söz ediliyor paradoksa bak lidersiz ve örgütsüz insanlar yaprak gibi ordan oraya savruluyor

Yorumu oyla      16      10  
Mustafa Y 14 Eylül 2014 Pazar 17:09

Efelerde dağa çıksın o zaman, haklarımız için mücadele edelim...:))

Yorumu oyla      16      6  
Mustafa Y 14 Eylül 2014 Pazar 16:34

Türkiyenin bölünmesini mi istiyoruz anlamadım. kürtler örnek gösterilmiş ama, kürtler ayrılık istemiyorki,federalizm Türkiye ye göre bir sistem değildir.türkiyede ayrı milletler yaşamıyor ki?yada türkiye tarihte şehir devletlerinden gelmiyor,"izmirya yı" ilk Ertuğrul Özkök dile getirmişti..

Yorumu oyla      15      10  
Zafer 14 Eylül 2014 Pazar 15:38

Sadece İzmir olmaz, hinterland da lazım. Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli ve Muğla ilerinden oluşan bir birlik olmalı. Tabi buralarda yaşayan bir kısım insan ile Anadolu'da kalan bir kısım insan arasında nüfus değişimi de söz konusu olacaktır. İşte bu bölge, dünyanın en güzel en mutlu yaşayan yeri olur.

Yorumu oyla      19      8  
A.Rıza Avcan 14 Eylül 2014 Pazar 15:21

İzmir, hem tarihsel geçmişi itibariyle hem de bir havzalar bütünü olarak Ege'nin parçası ve merkezidir. Bu anlamda, Ege'nin Avrupa İstatistik sistemi dikkate alınarak üçe, dörde bölünmesine ve İzmir'in Ege Bölgesi'nin bütününden koparılmasına başlangıçtan bu yana karşı çıktım. Bu bağlamda sayın Geza Dologh'un görüşüne katılıyor ve Ege'den koparılmış İzmir'in, sudan çıkmış balığa döneceğini söylüyorum. Nitekim, yaşananlar da bunu kanıtlamaktadır.

Yorumu oyla      17      5  
Hadi Ulutaş 14 Eylül 2014 Pazar 11:59

Evet,kesinlikle örgütlü direniş sergilenmeli.Merkezi bütçeden yeterli katkı alınamadığı için;PTT 1.lig takımlarımız bile çevre illere maç oynamaya gidiyor ve sportif anlamda çöküş yaşıyoruz. Ancak;bir sözüm de Başkan Kocaoğlu'na!..Madem ki Alsancak stadı arazisinin 4,5 dönümlük payı belediyenin.O zaman niye bu stadı 25.000 kişilik modern ve sağlam bir stada dönüştürmediniz? 10 senedir bu kenti yönetiyorsunuz ve süper lig'de kalıcı bir takımımız yok.Attığınız zaman mangalda kül bırakmıyorsunuz? Bakın Konya ve Bursa belediyeleri 45.000 kişilik modern stadlarını devreye soktu ve sokmak üzere.Şu Alsancak stadına harcayacağınız 50 milyon TL.lik yenileme parası mı çok geldi? O zaman Bornova'ya 6.000 kişilik stada neden para harcıyorsunuz? Öncelikleriniz yanlış ve objektif değil!...

Yorumu oyla      19      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş’tan kruvaziyer çıkışı: Söylenmeyin, çalışın!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Avrupa’nın ...
TEGV’de 20. etkinlik yılı başlıyor
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), on binlerce çocuğumuza okuldan ...
İş dünyasından zehir zemberek ‘DEİK’ isyanı
Özal döneminde kurulan ve TOBB’a bağlı faaliyet gösteren Dış Ekonomik ...
 
Zeytinyağına kavga bitti: Rekolte ekibi sahada!
Zeytinyağı sektöründe yıllardır devam eden rekolte kavgasına bu sezon ...
Benzinde bu kez indirim var!
Benzinin litresine 8 kuruşluk indirim yapıldı. İndirim gece yarısından itibaren geçerli olacak.
Oğuz yazdı: Yeni vergi affı nasıl şekillenecek?
Geneli ilgilendiren iki önemli başlık Vergi ve Sigorta Prim affı. Genel ...
 
Flaş! Altın dibe vurdu: Yılın en düşüğü
Dolardaki küresel yükselişin yanında Ukrayna gerginliğinin de etkisini ...
Bakan Zeybekçi yine O’nu seçti
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eski hükümette Bakan Yardımcısı yaptığı ...
EBSO iş güvenliğinde farkındalık yaratmaya devam ediyor
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), iş güvenliği ve sağlığı eğitiminde farkındalık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva