HABERLER>GÜNCEL
14 Mart 2015 Cumartesi - 11:13

Şükrü Tül’ün ardından… Nedim Atilla yazdı: Beyefendi

İzmir bir sevdalısını daha kaybetti… Şükrü Tül’ün ölümü kenti derinden sarsarken Gazeteci dostu Nedim Atilla ‘Büyük Menderes Ovası’nın Yaşar Kemal’ini yazdı…

Şükrü Tül’ün ardından… Nedim Atilla yazdı: Beyefendi

Dokuz Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü Öğretim Görevlisi, Arkeolog Şükrü Tül 59 yaşında yaşama veda etti. Tül'ün yaşamını yitirmesi, ailesi, yakınları ve sevenlerinin yanı sıra arkeoloji dünyasında ve kent kültürüne emek verenler arasında büyük üzüntü yarattı.

Kenti sarsan vefatın ardında yakın dostu Gazeteci Nedim Atilla, İzmir sevdalısı Tül’ü anlattı: “Büyük Menderes Ovası’nın Yaşar Kemal’i, Çukurovalı Yaşar Kemal’in ardından gitti. Gönül anılarımızı buruk bıraktı. Işıklar içinde yatsın. Menderes Ovası tüller bağlasın. Dostlar başımız sağ olsun.”

İŞTE O YAZI
Beyefendi…
“Büyük Menderes Ovası’nın Yaşar Kemal’i, Çukurovalı Yaşar Kemal’in ardından gitti. Gönül anılarımızı buruk bıraktı. Işıklar içinde yatsın. Menderes Ovası tüller bağlasın. Dostlar başımız sağ olsun.” Cuma sabahı son nefesini veren sevgili dostumuz Şükrü Tül’ün ardından yazıştığımız arkadaş gruplarına düşen ilk mesajlardan biri de, büyüğümüz Murat Tuncay’a aitti. Şükrü Tül, Homeros’tan Yaşar Kemal’e uzanan olağanüstü Anadolu efsane anlatıcılığı geleneğinin son temsilcilerinden biriydi çünkü… 
 
Çok ince ayrıntıları öğrenmeye çalışan, öğrendiklerini paylaşmaktan sakınmayan, bilgisiyle hem kendini hem karşısındakini çoğaltan ve bildiklerini de güzel anlatan bir adamdı. Dionysos Gezginleri Grubu’nu Fatoş Uygur, Sabri Dereli, Rıza Kınay ve de Murat Ekinci’nin kurumsal desteği ile kurmuştuk. Dile kolay yüzlerce gezi yaptık Şükrü Bey ile… Bazıları Batı Anadolu’yu keşfetmeye yönelik ya da İzmir’i tanımayı amaçlayan günübirlik gezilerdi; bazıları Anadolu’da günlerce sürdü. O kadar çok bayram gününü birlikte geçirdik ki, kocaman bir aile olduk. Şimdi dönüp geriye baktığımızda diyoruz ki, “O geziler olmasaymış ne kadar eksik kalırmışız?..” Biz bütün bu süreçte galiba en çok dost biriktirdik. Yaz demedik kış demedik, çok gezdik, çok eğlendik, çok şey öğrendik ve dedik ki, “En büyük zenginliğimiz dostlarımızdır.” Şadan Gökovalı, Bilge Umar, Ersin Doğer, Ahmet Uhri, Yılmaz Savaşçın, Hayri Fehmi Yılmaz gibi hocalarımızla yaptığımız gezilerle, ‘Dionysos Gezi Kültürü’nü Türkiye’nin neredeyse hemen her yerinde meşhur ettik. Ancak hiç kuşkusuz, bunda en büyük pay Şükrü Bey’e aittir.
 
Tam bir Ege aşığı olan Şükrü Bey’den en çok da güzel kentimiz İzmir’i öğrendik. Bu kenti sevmeyi, onun hakkını vermeyi ve keyfini sürmeyi öğrendik. “Bir parça keyif tutun avuçlarınızda. Körfezin duru suyunun değilse de Şaşal’ın tadını çıkarın. Erişilebilecek birkaç şey değil, çok şey bulacaksınız İzmir’de. İsterseniz lezzetleri de kovalayın.” derdi ve devam ederdi: “Sabahları oburca ‘boyos’ yiyin. Bir tane, iki tane, üç tane, on tane... Yanında mutlaka odun talaşında, tavada veya fırında pişmiş yumurta olsun. Yanında mutlaka karadut şerbeti bulunsun. Ya da derin Demir Han içinde koruk şerbeti... Hiçbir şey olmadı limonata… Şeytan Çarşısı’ndan geçiyorsanız, kaldırımda şeftali-vişne karışımı için. Yiyecek gücünüz varsa Tepecik’e uzanın, orada ‘hamal böreği’ var; ya da yokuş yukarı Eşrefpaşa’da çiğbörek…”
Şimdi o gitti, acele etti biraz… Bizce, dünyanın en iyi lokantalarının dizili olduğu Kemeraltı’ndaki lezzet esnafı da bizim kadar yalnız kaldı. Bundan sonra Kefal pilaki, Akya çorbası ya da temiz Karaburun midyesinden yapılma buğulamayı yerken Davar Mehmet’in yerinde; burnumuzun direği sızlayacak. Yapacak bir şey yok, acele etti. Her zaman önümüzden yürürdü, bu kez de aynısını yaptı. 
 
Sadece arkeolojiyi ve yaşadığımız coğrafyayı değil; yeme-içme geleneğini, Cumhuriyet döneminin en güzel ‘Kütahya Çinileri’ni, gravürleri de öğretti bize... Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın örnekleri olan binaların üzerindeki çinilere arada bir gelip bakan sakallı adamı, mahalle eşrafı da özleyecektir. Güzel İzmir Hanı’nda Atina fırınlarında pişmiş parapet vazolar ve türlü çeşit efemeralar da boşuna bekleyecekler. Hepimizden erken davrandı, gittiği yerde nur içinde yatsın. 
 
Şükrü Bey ile birlikte elimde ‘sabit kalem’, Kemeraltı’nda sadece bir matbaanın ürettiği ‘çeki defterleri’ cebimde, sokak sokak İzmir’i dolaştığım günlerin üzerinden neredeyse 30 yıl geçmiş. Bir yazısında dediği gibi, “Bunca tufanın içinde, kalabalığın uğultusunda, sıcak altında, poyraz üstünde çabanızı bekler kent. Elinizden geleni yapın. İzmir’i çoğaltın. İzmir’i arttırın. Hâlâ elinizde bir tutam keyif bulamıyorsanız başka diyecek yok…”
Yaşam sevinciyle yüklüydü, ama bir yanıyla da Rembetiko şarkıları kadar hüzünlü ve yalnızdı. İzmir ve çevresinin özgün müziklerinin Mübadele yoluyla bir bellek dağarcığı olarak Yunanistan’a geçişini, önemli bir kültür olayı olarak niteler, isyankâr bir Rebet olurdu bazen… 
 
Her zaman ağırbaşlı bir beyefendiydi, hiç kimseye temennası olmayan... Ciddiye alınmaması gereken adamları dert edinip kendini üzdüğü de oldu. Kendince haklıydı belki, biz anlamadık; ama tanıdığım en bağımsız kişilikti. Çok haksızlığa uğradığını düşünürdü. İş yaptırmışlar, yazı yazdırmışlar parasını ödememişler; danışmanlık hizmeti almışlar, ortaya çıkan eserde bir teşekkürü çok görmüşler… Son zamanlarda kimselere güvenemez, çabuk öfkelenir olmuştu. İşini çok ciddiye alır, çevresindekilerden de aynı ciddiyeti beklerdi… Hassasiyeti bundandı belki… 
 
Birbirimize yıllarca ‘Beyefendi’ diye hitap ettik. Ben bugüne kadar başka hiç kimseye böyle hitap etmedim, onun da ettiğini sanmıyorum. Bana sık sık, “Beyefendi, mutluluklar birlikte yaşanıyor da, acılar yalnız başına çekiliyor.” derdi. Ve o lanet tansiyonu bildim bileli hep yüksekti.
 
Kolay unutulmaz… Şadan Gökovalı, ölüm haberini alınca mesaj atmış: “Anı, yaşanan olaylardan belleğin sakladığı iz olduğuna göre, Şükrü Tül uzun süre unutulmayacak…” Bu sözün üstüne söz mü olur Beyefendi?..

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aydan Cakin 13 Mart 2016 Pazar 14:09

ALLAH RAHMET EYLESIN..KAYIP BÜYÜK..

Yorumu oyla      11      5  
Meriç hiçyılmaz yoldaş 23 Mart 2015 Pazartesi 11:35

Sayın Nedim Atilla Beyefendi yazınızı içim burkalı rak okudum Değerlerimizi kıymetini bilmeden, erken kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Şükrü Tül Beyefendi ışıklar içinde uyurken, umarım Tül ü Güzel İzmir'im izi aydınlatmaya devam eder. Sevgi ve saygıyla teşekür ediyorum.

Yorumu oyla      11      5  
ömer Yıldız 18 Mart 2015 Çarşamba 17:46

Eski bir öğrencisiyim. Onunla gezmek, öğrenmek tarifsiz bir zevkti. Son kez Eskişehir'e geldiğinde bile öğrenme açlığıma karşılık vermişti. Kitabını bana bırakarak İzmir'e dönmüştü. Yapılacak çok iş var hocam... Çalışmaya ve öğrenmeye devam. Işıklar içinde dinlenin.

Yorumu oyla      11      5  
Göker Çiftdemir 16 Mart 2015 Pazartesi 00:23

Dyonisos gurubu ile pek çok gezide birlikte olduk,hakikatten bir beyefendi idi kendileri,bilgisi derin, anlatımı sade ve alçakgönüllü bir yapıda idi.Nurlar içinde yatsın..

Yorumu oyla      13      5  
Arzu Yıldırım 14 Mart 2015 Cumartesi 21:16

Sevgili Nedim Beyefendi başka türlü ifade edilemezdi,kalemine sağlık...

Yorumu oyla      14      5  
14 Mart 2015 Cumartesi 20:27

Değerli bir hoca'değerli bir gezginci'araştırmacı'daha çok yapacak'paylacak birliktelikleri varken'o güzel usluplu insanı kaybetmek büyük kayıp oldu'sevenleri vs vs herkes üzgün ve yasta Mekanı pür nur olsun n.k

Yorumu oyla      14      5  
Hasan Gölgesiz 14 Mart 2015 Cumartesi 16:46

Nedim Abi, beraber geldiğiniz günleri hiç unutamam.20 sene oldu. Allah raghmet eylesin Şükrü Hocama

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zabıta topladı, yerine yenileri geldi!
İzmir’de, Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, el arabalarıyla sebze ...
TSK’da kara tablo: İntihar sayısı şehit sayısını geçti!
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) son 10 yıl içerisinde intihar edenlerin ...
İlker Başbuğ açıkladı: Kozmik odadaki arama listesi!
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Kozmik Oda'ya girildiğinde dönemin ...
 
Sahil Güvenlik 107 kaçak daha kurtardı
Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı ekiplerinin devriye görevi ...
İzmir’de sıcak saatler: ‘Uçak düştü’ ihbarı
İzmir’in Menemen İlçesi Dumanlıdağ, Hatundere mevkiinde vatandaşlardan ...
Vali Dursun’dan tavsiye: Barlara gitmek yerine…
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, üniversite öğrencilerine yaptığı konuşmada, ...
 
Atatürk Lisesi’nde tahtaya Berkin Elvan yazan öğrenciler disipline!
İzmir Atatürk Lisesi'nde, Berkin Elvan'ın ölüm yıldönümünde, tahtaya ismini ...
İzmir’i sarsan ölüm: Kent bir sevdalısını kaybetti…
Dokuz Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü Öğretim Görevlisi, Arkeolog ...
4 ay önce kaybolan Nehir’den kara haber
Van'ın Gürpınar ilçesinde yaklaşık 4,5 ay önce kaybolan 4 yaşındaki Nehir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva