HABERLER>POLİTİKA
28 Ocak 2015 Çarşamba - 08:35

Strasbourg'ta kritik gün: Perinçek Clooney'e karşı!

AİHM Büyük Daire, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleri üzerine davalık olduğu İsviçre’nin temyiz başvurusunu bugün görüşecek. Perinçek’i Strasbourg’a uğurlayan DSP Genel Başkanı Türker, “Hepimiz biliyoruz ki bu dava Ermeni soykırımı davası değil. Ayrımcılığa uğramış ve arkadan vurulmuş bir dava var ortada. Perinçek’in davası Türkiye adına kotarılmış bir davadır. Bu seyahate Başbakan’ın da eşlik etmesi gerekir” dedi.Perinçek’in temyiz duruşmasında Ermenistan’ın hukuk ekibinde, ünlü aktör George Clooney’nin avukat eşi Amal Alamuddin Clooney de var.

Strasbourg ta kritik gün: Perinçek Clooney e karşı!

İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in İsviçre’de verdiği konferanslarda, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” demesi üzerine bu ülke yargısınca ‘ırkçı ayrımcılık’ gerekçesiyle cezaya çarptırılması üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ise ‘ifade özgürlüğü’ vurgusu yaparak İsviçre’yi haksız bulduğu Perinçek-İsviçre davasının temyiz duruşması bugün yapılıyor. 



Dün Strasbourg’a hareket eden Perinçek’le birlikte Sabiha Gökçen Havalimanı’na gelen DSP Genel Başkanı Masum Türker, davanın Türkiye’nin geleceği ile ilgili olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Hepimiz biliyoruz ki bu dava Ermeni soykırımı davası değil. Ayrımcılığa uğramış ve arkadan vurulmuş bir dava var ortada. İki taraf da bu konuda büyük zayiat vermiştir ama en büyük zayiatı Osmanlı İmparatorluğu vermiştir. Ne yazık ki öteden beri 3 ayrı noktada din ekseninde Ermenileri kışkırtarak ülkenin geleceği ipotek altına alınmaya uğraşılıyor. Bu konuda Sayın Perinçek’in davası Türkiye adına kotarılmış bir davadır ve aslında bu seyahate Başbakan ve hatta Dışişleri Bakanı’nın da eşlik etmesi gerektiğini düşünüyorum.”



2’YE KARŞI 5 OY
AİHM’nin temyiz organı olarak görev yapan 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire’de görülecek duruşma ‘Soykırım var mı yok mu’ sorusuna cevap aranacak bir kapsama sahip olmasa da, dava ifade özgürlüğü davası olma boyutunu da aşmış durumda. Normal şartlarda geçen yılın son aylarında yapılması öngörülen ancak aynı zamanda ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının 100’üncü yılı olan 2015’e bırakılan duruşmaya Perinçek ve İsviçre’nin yanı sıra Türkiye, Ermenistan ve çoğu Ermeni diasporasına dahil 11 sivil toplum kuruluşu müdahil oldu. AİHM Büyük Dairesi genelde bir önceki daire kararını izleyen bir yaklaşım benimsiyor. 17 Aralık 2013’te Perinçek lehine sonuçlanan davada, kararın oybirliği yerine 2’ye karşı 5 oyla alınmasının yanı sıra konunun siyasi ve uluslararası boyutu, bu yaklaşımın yüzde 100 izleneceği yönünde öngörüde bulunmayı engelliyor. AİHM, 2013 kararında, “Kanıtlanması zor ve dar kapsamlı hukuksal bir kavram” olarak tanımladığı “Ermeni soykırımı” tartışmasına girmekten özellikle kaçınsa da Ermeni soykırımı iddiaları ve Yahudi soykırımının birbiriyle karşılaştırılamayacağı vurgusu yapmıştı.

Erivan’ın avukatı


Daha önce eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko ve Wikileaks Editörü Julian Assange gibi isimleri savunmasıyla dikkat çeken, aynı zamanda ünlü aktör George Clooney’nin eşi Avukat Amal Alamuddin Clooney de davaya müdahil olan Ermenistan’ın hukuk ekibinde yer alıyor. Ergenekon davası kapsamında yurtdışına çıkış yasağı bulunan ancak Büyük Daire oturumunda kendini savunmak için itiraz etmesi üzerine İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yasağı kaldırılan Perinçek de duruşmada savunma yapacak. Duruşmada tüm tarafları dinleyecek olan Büyük Daire, konuya ilişkin kararını ileri bir tarihte verecek. Büyük Daire’den çıkan karar ne olursa olsun, 1915 olaylarının 100’üncü yılı olmasının da etkisiyle uluslararası çapta bir tartışma yaratmasına kesin gözüyle bakılıyor.

200 kişiyle Strasbourg’a
İŞÇİ Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ve beraberindeki yaklaşık 200 partili, AİHM Büyük Daire’de görülecek Perinçek-İsviçre davası için Fransa'nın Strasbourg kentine gitti. Uçuş öncesinde Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir basın açıklaması düzenleyen Perinçek, şunları söyledi: “Yerleşik haksızlıkların olduğu durumlarda önyargılar taşlaşır. Önyargıların taşlaştığı durumlarda adil karar vermek zordur. Ama AİHM'in 2’nci Dairesi çok cesur bir karar verdi biliyorsunuz 17 Aralık 2013'te. Şimdi Büyük Daire’den aynı kararı bekliyoruz. Bunun için Strasbourg'a gidiyoruz. Güveniyoruz çünkü haklıyız. Gerçekler de hukuk da bizim yanımızda."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 28 Ocak 2015 Çarşamba 10:13

Osmanlı,Rus ve Ermeni arşivlerini gözlerine sokun görsünler soykırımı asıl kimler yapmış. Dava hukuk adına siyasetten uzak bir şekilde görülürse kazanılacağını düşünüyorum bu dava için yurtdışında büyük çaplı protesto gösterilerinin düzenlenmesi gerekirdi. Hükümet suriye ve filistinde hassas olduğu kadar bu önemli konuda da gerekli hassasiyeti göstermeliydi.

Yorumu oyla      13      6  
Mustafa Kemalin Askeri 28 Ocak 2015 Çarşamba 08:44

Ermeni soykırımı yalandır. Siyonist ve emperyalist güçlerinin eskiden bu yana devam eden soykırımlarını görsünler.

Yorumu oyla      18      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Devlet Bahçeli onunla fotoğraf çektirmedi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis Grubu’nda, kendisiyle ...
AK Partili başkanlara hapis cezası!
Mahkeme, Ömer Sayın ve Adil Esen'e 'Seçim Kanunu'na Muhalefet' suçundan ...
Flaş! Davutoğlu'ndan büyük konut müjdesi
Başbakan Ahmet Davutoğlu İnşaat Sektörü Zirvesine katıldı.
 
İzmir Davutoğlu’nu Rock müzikle karşılayacak
AK Parti, 31 Ocak Cumartesi günü yapılacak il kongresi için İzmir’e gelecek ...
Erdoğan'ın kitabını yazdı İzmir'den vekillik istiyor
Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili "Türk Siyasetinde Bir Kasımpaşalı" ve ...
HDP’li vekilden Davutoğlu’na hediye: Kürtçe çocuk kitabı
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin grup toplantısında Kobani ...
 
Günay’dan Bakan Elvan’a 6 İzmir sorusu!
İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ...
Perinçek 'Ermeni soykırımı' için Strazburg'a gitti
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, beraberindeki yaklaşık 200 partiliyle ...
Davutoğlu’na fıkrayla yüklendi!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva