HABERLER>EGE
20 Ekim 2013 Pazar - 10:15

Manisa'da kömür madeninde göçük: 1 ölü

Soma’da Uyar Madencilik'e ait Darkale Kömür Ocağı'nda bu sabah göçüğün ardından çıkan yangın çıktı ve 28 işçi mahsur kaldı. Kurtarma çalışmalarında 27 işçi ocaktan yaralı çıkarılırken, bir ay önce işe başlayan evli ve 6 çocuk babası 49 yaşındaki Yunus Güçlü yanarak yaşamını yitirdi.

Manisa da kömür madeninde göçük: 1 ölü

MANİSA - Darkale Kömür Ocağı'nda, yüzde 14 eğimli galerinin 600 metredeki baca denilen bölümünde saat 05.30'da, bir göçük meydana geldi. Bu göçükle birlikte ortaya çıkan metan gazı, elektrik kablolarının da kısa devre yapmasıyla alev aldı ve 28 işçi mahsur kaldı.

Can pazarının yaşandığı ocakta mahsur kalan madencileri kurtarmak için ekipler seferber oldu, itfaiye ekibi sevk edildi. Çevredeki diğer kömür ocakları ile diğer birimlerden kurtarma ekipleri de maden ocağına yönlendirildi.

Kısa sürede gelen itfaiye ocaktaki yangını söndürürken, kurtarma ekipleri de ilk anda 6 işçiyi ocaktan çıkardı. Daha sonra gelen takviye ekiplerle başlatılan yoğun çalışmalarla dumandan etkilendikleri belirlenen 21 işçi daha kurtarıldı, yanarak ölen Yunus Güçlü'nün ise cesedi çıkarıldı.

Kurtarılan 27 işçiden, hayati tehlikeleri bulunan 2’si Akhisar Devlet Hastanesi'nde diğer 25 işçi de Soma Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

KÖYÜNDEN GİDİP GELİYORDU
Kömür madeninde yanarak yaşamını yitiren evli ve 6 çocuk babası Yunus Güçlü'nün 1 ay önce işe başladığı, Savaştepe İlçesi'nin Sıtmapınar Köyü'nden Soma'daki maden ocağına servisle gidip geldiği öğrenildi.

Güçlü'nün cenazesi, yapılacak otopsinin ardından yakınları tarafından toprağa verilmek üzere köyüne götürülecek.

VALİ SAVAŞ: SORUŞTURMA BAŞLATTIK
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki kömür ocağında bir işçinin ölümünün yangından kaynaklandığını söyledi. Vali Savaş, yangının neden olduğu dumandan 27 işçinin etkilendiğini belirterek, "Maalesef bir işçimiz hayatını kaybetmiştir. 27 işçimize Akhisar ve Soma Devlet hastanelerinde müdahale edilip, oksijen verilmektedir. Hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Olayla ilgili gerekli soruşturmayı başlattık. Hayatını kaybeden işçimizin ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.

AYNI OCAKTA DAHA ÖNCEKİ KAZALAR
1 işçinin öldüğü, 27 işçinin de kurtarıldığı kömür madeninde daha önce de ölümle sonuçlanan kazalar oldu.

Aynı ocakta 4 Eylül 2012 tarihinde meydana gelen göçükte, maden mühendisi 26 yaşındaki Hasan Cabaloğlu öldü. Bir ay sonra aynı madende kömür tozlarının tutuşması sonucu çıkan yangında 2’si ağır 9 işçi yaralandı.

11 Kasım 2012 tarihinde yine kömür tozlarının tutuşması sonucunda çıkan yangında işçiler 30 yaşındaki Hasan Gököz ve 31 yaşındaki Murat Yılmaz ölürken 7 işçi de yaralandı.

25 Şubat 2013 tarihinde de madendeki destek direklerinin sökümü sırasındaki göçük meydana geldi, işçilerden 35 yaşındaki Harun Tufan öldü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Ocak 2010 gecesi aynı maden ocağını ziyaret etmiş ve 2011 yılını da burada maden işçileriyle birlikte karşılamıştı.



MADENCİNİN EVİNDE GÖZYAŞI

Soma İlçesi'ndeki kömür ocağında meydana gelen yangında yanarak yaşamını yitiren maden işçisi Yunus Güçlü'nün, Balıkesir'in Savaştepe İlçesi'ne bağlı Sıtmapınar Köyü'ndeki evinde gözyaşları sel oldu. Güçlü'nün ölüm haberini alan eşi 43 yaşındaki Beyda Güçlü, Soma'ya gitmek üzere yola çıktı. Güçlü'nün öldüğü ise yaşları 5 ile 16 arasında değişen çocukları Berna, İsmail, Fatih, Muhammet, Şeydanur ve Tuğba Güçlü'ye ise söylenemedi. Babalarının iş kazası geçirip, hastaneye kaldırıldığını sanan çocukları gözyaşlarını tutamazken, sinir krizi geçiren Tuğba Güçlü, evin önünde hazır bekletilen 112 Acil Servis ambulansı ile Savaştepe Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Köyde çiftçilik yaparken geçim sıkıntısına düşen Yunus Güçlü'nün geçen ay madende çalışmaya başladığı öğrenildi. Köydeki, tek katlı iki odalı evde yaşayan Güçlü Ailesi'nin komşularının da desteğiyle yaşamlarını sürdürdükleri belirtildi.



O ANLARI ANLATTI

Madendeki kazadan yaralı kurtulan işçilerden 32 yaşındaki Zeynel Özbek, gece madende çalıştıkları sırada aşağıda yangın çıktığını söyledi. Özbek, bir anda duman içinde kaldıklarını bildirirken, şöyle dedi:

"Bentler oluşturarak dumanın maden içine yayılmasını engellemeye çalıştık. Duman nefesimizi kestiği için hızlı hareket edemiyorduk. Yavaş yavaş dışarı çıkmaya çalıştık. Bu sırada ölen arkadaşımız Yunus Güçlü'yü de yanımıza alıp, yukarı çıkmak istedik, ancak yapamadık. Yardıma gelen diğer arkadaşlarımızın desteğiyle dışarı çıktık."

Yaklaşık 10 yıldan bu yana madenlerde çalıştığını belirten Özbek, “Akşam madene gelmek için evden çıktığımda, 2 çocuğum hiç yapmadıkları halde sarılıp, beni öptü. Demek ki bu olay içlerine doğmuş. O an çocuklarım gözümün önüne geldi. Artık bu kazaları yaşamak, ölümle burun buruna gelmek istemediğim için madenlerde çalımak istemiyorum” diye konuştu.

"GEREKLİ MÜRCAATLARI YAPACAĞIZ"
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Soma Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, bu bölgede daha önce de maden kazalarının meydan geldiğini belirterek, "Onlarla ilgili olarak gerekli yerlere müraacatlarımızı yaptık. Bunun sonrasında müfettişler ve teknik ekipler inceleme yaptı. Madenlerdeki bazı bölümleri kapattılar, bazı bölümlerde ise faaliyet devam etti. İşletmelerin eksikliklerini gidermesiyle o bölümler de daha sonra faaliyete açıldı" dedi.

Tamer Küçükgencay, bu kazadan sonra da gerekli yerlere müracaatları yaparak önlem alınmasını sağlamaya çalışacaklarını belirterek, "Elimizde yaptırım gücümüz yok, ancak gerekli makamlara müracatlarımızla bunu yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"TEK TESELLİMİZ ÖLÜ SAYISININ ARTMAMIŞ OLMASI”
Soma Belediye Başkanı Ak Parti'li Hasan Ergene ise, "İlçemiz bir maden sahası. Bu madeni çıkarmakta zor ve meşakkatli bir iş. Yerin metrelerce altında kara elması çıkarmak için doğayla, tabiatla insanlar mücadele veriyor. Soma madencilik konusunda sicili en temiz yerlerden biri. İşletmeler kurumsal yapılarını tamamladı ve tedbirlerini alarak faaliyet gösteriyor. Kazanın meydana geldiği tesis, eski, bölgedeki ilk madenlerinden biri. Bu tip madenlerde bu tür kazalar meydana geliyor. Her türlü tedbir alınıyor ama yine de bu kazaların önüne geçilemiyor. Bir işçimiz hayatını kaybetti, üzüntülüyüz. Ancak, tek tesellimiz ölü sayısının daha fazla olmaması” dedi.

TABURCU EDİLDİLER
Yangın sırasında medende bulunan ve kurtarıldıktan sonra dumandan etkilendikleri için hastanelere kaldırılarak oksijen tedavisi uygulanan ve kontrolden geçirilen işçilerin taburcu edildikleri belirtildi. Olayda yaşamını yitiren Yunus Güçlü'nün cenazesi otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirildi.


 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yalıkavak’ta caz rüzgarı esti
Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen Yazz & Jazz Festivali, Erkan Oğur ...
Kılıçdaroğlu Bodrum köylerinde: Direnmeye devam edin
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bayram tatili için geldiği Muğla'nın ...
Turizm cennetinde rezalet: Çöplük bir haftadır yanıyor!
Bodrum’un Turgutreis Beldesi'ndeki çöp depolama alanında bir hafta önce ...
 
Kıskançlık krizine girdi kocasını bıçakladı
Turgutlu’da iddiaya göre kocasının telefonundaki isimsiz telefon numarasını ...
Uşak'ta sis ulaşımı olumsuz etkiledi
Uşak'ta, etkili olan yoğun sis nedeniyle Afyon Uşak Karayolu'nda bayram ...
Kılıçdaroğlu'nda Bodrum'a bayram sürprizi
Ege Bölgesi'nde, gözlerden uzak bir şekilde hafta başında tatiline başlayan ...
 
Bakan Eroğlu muhalefeti eliştirdi: 2 milyar 800 milyon...
Kurban Bayramı'nı memleketi Afyonkarahisar'ın ilçe ve beldelerinde bayramlaşmayla ...
Minibüs şarampole yuvarlandı: Biri 2 aylık beke 16 yaralı!
Selendi’ye bağlı Akçakertil Köyü yakınlarında, otomobille karşıdan gelen ...
Süt üreticilerinin 'fiyat' isyanı!
Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva