HABERLER>EGE
20 Eylül 2014 Cumartesi - 15:52

‘Soma’nın Gezi’sine Greenpeace desteği

Manisa’nın Soma İlçesi'ne yapılacak üçüncü termik santral için acele kamulaştırma sürecinde olan zeytinliklerde gece yarısı ağaç kesim çalışmalarına başlanmasına tepki amacıyla Greenpeace üyeleri, Soma'nın eskiden köy olan Yırca Mahallesi'ne gitti. Yırcalılara destek amacıyla ilçeye geldiklerini belirten Greenpeace ekibi, zeytinliklerin önünde 'Kömür için zeytine kıyma, yanındayız Soma' yazılı pankart açtı.

‘Soma’nın Gezi’sine Greenpeace desteği

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma'da binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinlik, Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma'ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla geçen 1 Eylül'de eylem yaptı. Acele kamulaştırma sürecinin iptali için de dava açtı.
 
Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini, tel örgü ile çevirdi. Zeytinliklerin bulunduğu Yırca Mahallesi sakinleri ve Greenpeace yetkilileri, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi'ni durumdan haberdar edip, şirketin zeytinlik alanlara zarar vermesi olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Dava sonuçlanmadan ve acele kamulaştırma süreci tamamlanmadan şirketin zeytinliklerin çevresine tel örgü çekmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülürken, önceki gün gece yarısı iki iş makinası köye getirilerek zeytinlik alanda kesim işlerine başlandı. Köylüler ve çevreciler, duruma tepki gösterdi.
 
GREENPEACE ÜYELERİNDEN DESTEK SÖZÜ
Zeytinliklerin kesimine tepki göstermek için şu an İzmir'de demirli 'Rainbow Warrior' adlı Greenpeace gemisinin kaptanı ve mürettebatı, Soma'nın Yırca Mahallesi'ne gitti. Yırcalılara desteklerini açıklayan grup, zeytinliklerin önünde 'Kömür için zeytine kıyma, yanındayız Soma' yazılı pankart açtı.
 
'DOZERLER BARIŞIN SİMGESİ ZEYTİN DALLARINI KIRMIŞ'
1985 yılında bombalanmış ilk Rainbow Warrior geminin Kaptanı olan, geçen yıl da Rusya'da eylemde tüm ekibi gözaltına alınan Peter Willcox, "Türkiye'ye ilk 18 yıl önce kömürü protesto etmek için gelmiştim. Geri gelmek benim için zordu. Çünkü o dönemde kömüre karşı yeterince mücadele ettiğimizi düşünmüyordum. Fakat, Yırca halkıyla tanıştığımda, kömüre karşı mücadeleyi birlikte sürdüreceğimizi görmek bana moral verdi. Greenpeace, adından da anlaşılacağı gibi bir çevre ve barış örgütü. Yırcalı köylüler de bize barışın simgesi olan zeytin dalı vermek istedi. Ancak geldiğimizde gördük ki kömür santrali uğruna dozerler zeytin ağaçlarını yıkmış, barışın simgesi zeytin dallarını kırmış. Biliyoruz ki Yırca köylüleri bu ölüm saçan kömür santralinin yapımını engelleyecekler. Eğer kepçeler tekrar gelirse, Greenpeace zeytin ağaçlarını savunmak için Yırcalılarla birlikte olacak. Rainbow Warrior mürettebatı Yırca köyüne destek vermekten mutluluk duyuyor" dedi.
 
YIRCA KÖYLÜLERİ KAMULAŞTIRMA KARARININ İPTALİNİ İSTİYOR
Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın, "Acele kamulaştırmaya ve burada termik santral kurulmasına karşı başlatılan davalar sonlanana kadar köylü arazisini koruyacak. Arazinin tamamı bize aittir. Rainbow Warrior mürettebatının bizimle kurduğu dayanışma için teşekkür ederiz ve yanımızda duran diğer kurumlar için teşekkür ederiz. Tarımla ilgili çalışmalar sürdüren bütün kurum ve kuruluşların desteğini bekliyoruz. Talebimiz, acele kamulaştırmanın iptal edilmesi ve buraya termik santral yapılmaması" diye konuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İngiliz turist fotoğraf çekmek isterken ölümden döndü
Muğla’nın Fethiye İlçesi'nde fotoğraf çekmek isterken 7 metre derinliğindeki ...
Bodrum’da domuz ve tilki paniği!
Bodrum’da, tepe ve ormanlık alandan ilçe merkezine inerek evlerin bahçelerine ...
Kaza isyanı: Mahalle sakinleri yol kapattı
Aydın’ın Didim İlçesi'nde, Mavişehir Mahallesi sakinleri, sık sık kazaların ...
 
Denizli'de kaçak sigara operasyonu
Denizli'de polisin ihbar üzerine durdurduğu bir kamyonun kasasında 32 ...
Soma’daki ‘yetki imza’ çıkmazında flaş gelişme
Manisa’nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ...
Sokak köpeğinin midesinden yarım kilo taş çıktı
Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde sokakta bitkin halde bulunan köpeğin midesinden ...
 
Göcek koylarından çıkanlar utandırdı!
Muğla'nın Fethiye İlçesi'ndeki Göcek Koyları'nda, 'Her denizciden denize ...
Huzurevinde yangın tatbikatı gerçek oldu!
Manisa’nın Soma İlçesi'ndeki bir huzurevinin personel dinlenme odasında ...
Datça'da köpekler üç küçükbaşı telef etti
Muğla'nın Datça İlçesi'nde ikisi kangal kırması biri Alman kurdu tasmalı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva