HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Mart 2015 Pazar - 12:07

Şok: Mavişehir plansız kaldı!

İzmir Karşıyaka'da yıllardır imar planları itirazlar ve davalara konu olan Mavişehir bölgesi, Danıştay 6. Dairesi'nin yerel mahkemenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı imar planları iptal kararını bozmasıyla plansız kaldı. Üç aydır herhangi uygulanabilir bir plan olmayan Mavişehir'de hangi planın uygulanacağına davanın geriye döndüğü İzmir 2. İdare Mahkemesi verecek.

Şok: Mavişehir plansız kaldı!

İZMİR - İzmir'in dikey yapılaşmanın yoğun olduğu bölgesi Mavişehir'de imar planlarıyla ilgili yıllardır sonuçlandırılamayan, tartışmalı sürece bir yenisi eklendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı planlara son yıllarda hem Mavişehir'deki konut sahipleri hem de meslek odaları itiraz etmiş, iptal davaları açmıştı. Bölgede imarla ilgili belirsizlik yaratan süreçte İzmir 1. İdare Mahkemesi 2013 yılı Aralık ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 1/25 bin, 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli planlarının yürütmesini durdurdu. Planlar, Nisan 2014 tarihinde ise iptal edilmişti. Planların iptal gerekçesinde İzmir Valiliği'nin toplu konut sahası belirleme işlemenin mahkeme kararıyla iptal olması yeraldı.
 
Mavişehir planlarının toplu konut sahasıyla ilgili karar gerekçesiyle iptali sonrası yetki Bakanlık'tan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Büyükşehir Belediyesi'de yeni plan hazırladı. Bu plan Ekim 2014 tarihinde belediye meclisinden onaylandı. İptal edilen Bakanlık'ın yaptığı planda mülkiyetle imar adaları birebir örtüşürken, Büyükşehir Belediyesi son planda imar parsellerinden terk alarak otopark ve yeşil alanlar oluşturdu. Bu nedenle emsal 1.4 olarak belirlenen imar parsellerinde yoğunluk Bakanlık planına oranla düştü. Öte yandan TOKİ'nin rekreasyon alanı olarak satmasından altı ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın iptal olan planıyla ticaret alanına dönüşen ve AVM yapımına olanak sağlanan denize yakın arazi Büyükşehir Belediyesi'nin planıyla yine rekreasyon alanı ve otoparka dönüştürüldü. Son plan bazı düzeltme ve ve değişiklikleriyle Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 yılında yürütmesinin mahkeme kararıyla durduğu planla benzer şekilde oluşturuldu.
 
DANIŞTAY'DAN "BOZMA" KARARI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1/1000 ölçekli planını uygulamaya gireceği süreçte Aralık 2014 tarihinde Danıştay 6. Dairesi'nden herşeyi başa döndüren karar geldi. Danıştay 6. Dairesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın temyiz ettiği önceki planın iptal kararının dayanağı olan toplu konut sahası belirleme işlemi iptal kararının Danıştay 10. Dairesi tarafından bozulduğuna dikkat çekti. İdare mahkemesinin bu bozma kararı üzerine vereceği yeni karar dikkate alanarak imar planıyla ilgili yeinden bir karar verilmesi gerektiğini belirten Danıştay 6. Dairesi "İzmir 2. İdare Mahkemesi'nce verilen 10 Nisan 2014 tarihli iptal kararının bozulmasına" karar verdi.


 
İDARE MAHKEMESİ'NİN YENİ KARARI BEKLENİYOR
Danıştay'ın plan iptalini bozma kararı Ocak 2015'de taraflara tebliğ edildi. Bu kararın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı plan geçersiz kaldı. Ancak, Bakanlık planına dönülüp dönülmeyeceği de tartışma konusu oldu. Her iki belediyede hukukçulardan görüş sordu. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, idare mahkemesinin alacağı yeni karara göre uygulama yapılması yönünde bir yazı gönderdi. Bunun üzerine mahkemenin yeni kararı beklenmeye başlandı. Ancak, bu süreçte Ocak ayından itibaren Mavişehir bölgesi plansız kaldı. Herhangi yeni bir ruhsat verilmedi.
 
KARŞIYAKA BELEDİYESİ: ŞU AN UYGULANABALİR PLAN YOK
Karşıyaka Belediyesi yetkilileri "Mavişehir'deki mevcut planlarla ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının ardından Büyükşehir Belediyesi yeni bir plan hazırladı. Biz de meclisimizden geçirerek onayladık. Üst mahkeme, Bakanlık planları ile ilgili YD kararının iptaline karar verince, otomatikman Büyükşehir'in planları geçersiz kaldı. Bakanlıktan gelen son yazıda ise planların TOKİ planlarının yeniden uygulanabilmesi için mahkemenin kesin kararının beklenmesi yönünde bir görüş var. Bölgede yeni planlamaların yapılabilmesi için bu aşamayı bekliyoruz. Şu an için uygulanabilir bir plan yok" dedi. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Deniz 30 Mart 2015 Pazartesi 12:24

İnciraltı'nı yıllardır plansız bıraktılar ve hala ne olacağı belirsiz, adalet bir gün herkese lazım olacak. Başkasının mağduriyeti beni ilgilendirmez demeyeceksin...

Yorumu oyla      11      5  
kvncozsy 30 Mart 2015 Pazartesi 12:08

mavişehir yumuşak zemin sağlam değil diyenler . genelde inşaat teknolojilerinden haberdar olmayan insanlar.Bu saatten sonra mavişehir e ya dikey yapılaşma devam edilir yada yapılaşma durdurulur. eğer yatay yapılaşma yapılacaksa bunu için geç kalındı çunku yatay yapılaşmayı teşvik edecek alan kalmadı. belirli bir alandan sonrası zaten organize sanayi . ondan sonrasıda sit alanı kuş cenenti vs.. Bu arada millet denizin üstüne 300m lik bina yapıyor bizim cahiller sürüsü halen daha mavişehir sağlam değil diyor.

Yorumu oyla      11      5  
adalet... 30 Mart 2015 Pazartesi 09:21

al inciraltını vur buraya....

Yorumu oyla      15      5  
İzmirli 30 Mart 2015 Pazartesi 08:55

Mavişehir, çöplük ve bataklığın üzerine kuruldu. Zayıf zeminde binamı yapılır? Onun yerine güzeltepe varoşunu yıkıp buraları Mavişehir yapılamazmıydı??? Siz nasıl şehir planlamacısınız arkadaş? İzmiri rezil ettiniz.

Yorumu oyla      14      5  
29 Mart 2015 Pazar 21:34

Bu davalar yüzünden İzmir'e yatırımcı gelmek istemiyor.

Yorumu oyla      17      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soylu, inşaat sektörünün temsilcileriyle buluştu
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Menderes İnşaatçılar Derneği tarafından ...
Karşıyaka'da fırınlara şafak denetimi
Karşıyaka Belediyesi, ilçe genelindeki fırın ve pastanelere şafak denetimi ...
İnönü Müze Evi yeniden yaşam bulacak
İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker’le birlikte İsmet İnönü’nün doğduğu evi ...
 
Yeni konsolos: İtalyan sanatçılara diyeceğim ki…
İtalya’nın İzmir Konsolosluğu’na atanan Luigi Lannuzzi, Başkan Kocaoğlu’nu ...
Büyükşehir’den anlamlı kampanya: Şimdi kitap zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kütüphane Haftası nedeniyle kitap konusunda ...
'Eşeğin Gölgesi' Güzelbahçe’de sahnelendi
Güzelbahçe Belediye Tiyatrosu, Haldun Taner'in ölümsüz eseri 'Eşeğin Gölgesi' ...
 
Torbalı’da 27 Mart’a özel ücretsiz tiyatro
Dünya Tiyatrolar Günü etkinlikleri çerçevesinde Torbalı Belediyesi tarafından ...
Aliağa'ya ikinci kez 'Abim Geldi'
Aliağa Belediyesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü bir birinden ünlü oyuncuların ...
Alevi Bektaşi Derneklerinden Arslan’a tam destek
İzmir ve Çiğli’deki Alevi birlik ve dernekleri ile sivil toplum örgütlerinden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva