HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Temmuz 2013 Salı - 18:08

Şok! İZBAN’ın Şemikler geçidinde yeni kriz: İnşaat durdu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sekiz ay önce çalışmalarına başladığı Karşıyaka Şemikler’deki İZBAN hattının altına yaya alt geçidini yapan yüklenici firma işi bıraktı. Firma, gerekçe olarak üniversiteden aldığı “proje yapılamaz” raporunu ortaya koydu. Belediye, ihaleye çıkılan projenin aynısında ısrar edince işler tıkandı. Yüklenici firma Yörük İnşaat Sahibi Ahmet Yörük, “Kaza olursa bunun vebalini kim ödeyecek. Fore kazık sistemi olmadan rayların altından geçemiyoruz” dedi. Şirket ayrıca, sözleşmenin iptali için mahkemeye başvurdu, teminatın yanmasına engel oldu.

Şok! İZBAN’ın Şemikler geçidinde yeni kriz: İnşaat durdu!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bölge halkından gelen tepkiler, eylemler ve yol kapatma kararlarının ardından çalışmalarına başladığı Karşıyaka Şemikler Yaya Alt Geçit Projesi durdu. 



Geçtiğimiz yıl Aralık ayında yapılan İZBAN hattının altından geçecek şehirle projelendirilen ihaleyi 1 milyon 698 bin TL’ye alan Yörükoğlu İnşaat ihale süresi içinde birçok gerekçe ile işleri tamamlayamadı. Süre, 6 Temmuz’da dolarken belediye ek olarak 65 gün süre verdi. Şantiyeye çevrilen Şemikler Meydanı’nda sadece kanal, elektik ve doğalgaz çalışmaları yapabilen şirket fore kazıkların yüzde 70’ini ancak çakabildi. Henüz zorlu ve tehlikeli olan 40 metre tünelin yapılacağı rayların altına hiç girilmedi. Şirket ile belediye arasında yazışmalarla geçen zaman sonrası süre biterken bölgedeki vatandaşlar isyan etti.
 
İKİ ÜNİVERSİTEDEN AYRI AYRI RAPOR
Yüklenici firmanın talebi üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden uzman raporu alındı. Üniversiteden alınan “Geoteknik” değerlendirme raporunda mevcut proje ile sistemin çalışamayacağı ifade edildi.
 
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Erken’in yazdığı raporda daha dayanıklı olan “fore kazık” sistemi ile toprak içine beton enjekte edilmesi yöntemiyle yapılan “jet grout” sistemi karşılaştırıldı. Erken, belediyenin projesinin tehlikeli olduğunu altını çizdi. Aynı zamanda İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü Öğretim Üyesi de olan Erken raporunda sekiz madde sıraladı.
 
Erken raporunda, “Hat altında yapılacak olan imalatlar süresince demiryolu askı tertibatı ve tekrarlı yük etkisi yaratan tren yüklerini ‘jet grout’ kolonlarına aktarılacak olduğu için bu jet grout imalatları geçici iksa niteliğinde değildir. Jet grout uygulamalarının yatay yükler ile tren yükünün oluşturduğu dinamik yükler altında kullanılması uygun olmamaktadır. Projede jet grout kolonlar içinde düşey yüklere karşı profiller yerleştirilmiştir. Yaya alt geçidinde rayların geçtiği JBK altında uygulanacak jet grout kolonlar sıvılaşacak zon içerisinde kalmaktadır. Sıvılaşma olması durumunda sistemde oturma beklenmelidir. Demiryolu geçişlerinde jet grout sistemi yerine zeminde sağlamlığa neden olacak fore kazıklı sistem uygulanması depremler sırasında olabilecek zemin kaynaklı hasarların önlenmesi açısından gereklidir” açıklamasını yaptı.

 
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Yılmaz imzasını taşıyan raporda ise , “Demiryolu güzergahı altında yapılacak olan kazıların -21 metre kotuna oturan ‘Donatılı Fore Kazık’ olarak yapımı çok daha uygun ve gereklidir. Yaya alt geçidi bölgesinde planlanmış olan 60 santim çapında ve 12 metre uzunluğundaki ‘jet grout’ kazıkların da -21 metre kotuna oturması yani 15 metre yapılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
 
CAN VE MAL GÜVENLİĞİ TEHLİKESİ
Yüklenici firma iki üniversiteden aldığı raporu ayrı zamanlarda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi. Firma, projenin bu şekliyle sağlıklı olmayacağını, can ve mal güvenliğinin tehlikeye atılacağını dile getirdi. Çalışmaları bu şekilde yapması halinde günde 160 bin kişiyi taşıyan trenlerin geçtiği yolun sorun çıkartacağını, kazaların olacağını dile getirdi. Firmanın, “projeyi değiştirin” önerisine de bir cevap gelmedi. Belediye, şirkete yazdığı yazılarda ihale şartnamesinde yazan projenin revize edilmeyeceğini vurguladı. Firma belediyeye gönderdiği yazıda doğalgaz, su hattı, elektrik bağlantıları ve kanalizasyon sisteminin kendilerine verilen planda bulunmadığını ifade etti. Kazı çalışması yaparken sorunlar çıktığını da ifade ederken bunun zaman kaybına neden olacağının altını çizdi.

 
MAHKEMEYE BAŞVURDU
Yörük inşaat belediye ile yazışmalardan bir sonuç çıkartamayınca ihalenin feshedilerek yasaklı duruma düşmemesi için önlem aldı. Firma, Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Mahkeme dilekçesinde, “İhaledeki şartnamede belirtilen proje ile çalıştığımız proje arasında fark var. İnşaat İşleri Genel Teknik Şartnamesi’ne aykırı durumla karşı karşıyayız. Hiç hesapta yokken 154 bin voltluk yüksek, 37 bin 500 voltluk orta gerilim hattı çıktı. Alternatif proje sunmamıza rağmen kabul edilmedi” ifadelerine yer verdi. Şirketin başvurusunu inceleyen mahkeme 101 bin TL’lik teminatın belediye tarafından irat kaydedilmesine ve el konulmasına engel oldu. Mahkeme, şirketin lehinde karar verirken teminat mektubuna şerh koydu. Belediye, sözleşme feshedilse de teminata el koyamayacak. Öte yandan Yörükoğlu, sözleşmenin feshini ya da projenin düzeltilmesini talep etti. Mahkeme, belediyeye yazı yazarak son durumu da sordu.
 
TCDD’DEN ŞARTLI ONAY
Büyükşehir Belediyesi, ihaleyi yaptıktan sonra TCDD 3. Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak raylardan geçiş izni istedi. TCDD, demiryolu hattının yoğun çalıştığını, projenin sorun çıkartacağını ifade etikken sonra ‘revize yapın’ dedi. Belediye ile TCDD arasında süren yazışma sonrasında izin geçtiğimiz ay ihalenin süresinin bitmesine bir ay süre kala geldi. TCDD, hattın altından geçerken oluşabilecek tehlikeye karşı sorumluluk almadığını ifade ederken ‘şartlı onay’ verdi. TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay ve Yol ServiscMüdürü Başbuğ Barbaros Temel imzasını taşıyan yazı belediyeye ulaştırıldı.
 
“İLK DEFA YAŞIYORUM”
Taraflar arasında krize neden olan konu mahkemeye giderken Yüklenici Firma Yörük İnşaat’ın sahibi Ahmet Yörük, belediyeyi suçladı. Yörük, “Bu şekilde çalışma yapmamız imkansız. Birçok isteğimize cevap verilmedi. Aylardır sorunlarla boğuşuyoruz. Çalışma yapılacak alandaki ağaçları bile sökmekten imtina ettiler. Onun için bile günlerce bekledik. Şirket olarak ‘yapar geçeriz’ diyemeyiz. Burada bir kaza olsa, insanlar ölse bunun sorumlusu kim olacak. Kanunlar sadece işi yaptıranı değil yapanı da sorumlu kılıyor. 37 yıllık çalışma hayatında böyle bir şeyi ilk kez gördüm ve yaşıyorum. Kimseye derdimizi anlatamıyoruz. Orada bir facia yaşanacak. Bilimin ‘hayır’ dediği tehlikeli gördüğü işi nasıl yaparız? Biz raporları ve tüm yazışmaları gerektiği zamanda anında gönderdik. Bu saatten sonra işlerin yürümesi imkansız. Mahkeme sonucunu bekleyeceğiz” dedi. Yörük, günde 30 bin TL’ye yakın zararının olduğunu da sözlerine ekledi.

 
ÇOK KÖTÜ ŞEYLER OLACAK!
Büyükşehir Belediyesi ile yüklenici firma Yörük İnşaat arasındaki sorunun bir an önce giderilmesini beklediklerini ifade eden Şemikler Mahallesi Muhtarı Bahar Bahar Zengin, “Yıllardır aynı sorun ile boğuşuyoruz. Şimdi de başka bir konu ve problem çıktı. Esnaf çok ciddi şekilde mağdur oldu. Birçoğunun kendi işyeri olmasa kepenk kapatacaklar. Her gün 50’nin üzerinde kişi bize gelip ‘ne olacak’ diye soruyor. Cevap veremiyoruz. Bizi kimsenin çekişmesi ilgilendirmiyor. Vatandaşlar olarak sorunun çözülmesini istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı. İnsanlar sorunlarını dile getirmek için raylara inerek tren yolunu kapattılar. Sekiz ay geçmesine, ihalenin bitiş süresi gelmesine rağmen daha kazı bile yapılamadı. Burada çok kötü şeyler olacak” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
xc 29 Temmuz 2013 Pazartesi 17:59

hahaha...neden şaşırmadık acaba.yaptıkları hangi iş doğru ki?parklardaki ağaçları belinden kesmek dışında icraatları yok.meydanda kestiğiniz ağaçlara yazık.belediyecilik"çevreci başkan"gibi sırıtan afişler asmak etrafa.örgütsüz halk pis ve bozuk üst geçite mahkum olsun.halk her şeyin farkında ve seçimlerde görüşeceğiz inşallah.

Yorumu oyla      15      8  
şemikler 25 Temmuz 2013 Perşembe 09:38

Yapılan işlerde mutlaka sıkıntı olacaktır ama bu kadarıda fazla şemiklerde yaşanılan bu sıkıntıyı orada yaşayanlar bunu haketmiyor BAŞKAN ve de BÜROKRATLAR uğrayın meydana durumu görün koltukta oturmaya benzemiyor tozu toprağı yutun gürültüyle oturun birde bu çektiklerinden sonra inşaat dursun bunuda elinize yüzünüze bulaştırdınız adamlar denizin altını tüplerle geçiyor sizler bir yaya geçidi bile yapamadınız ne diyelim sözümüz sandıkta inşallah

Yorumu oyla      24      7  
24 Temmuz 2013 Çarşamba 14:22

trenin dinamik yuku ve vibrasyon yuku var bu ne demek biliyormusunuz? mesnete 300 ton basinc yapar.. Yazmis olmak icin yazmayin!!

Yorumu oyla      25      5  
İzmir'e Yazık... 24 Temmuz 2013 Çarşamba 13:30

private35, koca profesörler bilememişler oradaki yükü.. Yanlış yapmışlar, sana sormaları lazımdı değil mi? Tüh.. :)

Yorumu oyla      32      6  
private35 24 Temmuz 2013 Çarşamba 12:09

hangi yük var ki fore kazıktan bahsediliyor.Bostanlıda hangi inşaat hangi kazık üzerine kurulu.

Yorumu oyla      14      27  
FATIH KARATAY 24 Temmuz 2013 Çarşamba 11:27

Guzel izmirimize yakismayacak basiretsiz belediyenin bu yaptiklarina sasirmadim. Izmir halki artik gercegi gorup bu belediyeyi basinda savmalidir. Belediyelere ve kamu yararina hizmet veren kurumlara dava acmak kolay degildir. Demekki yuklenici hakli ve ben kendisini buradan dik durusu icin kutluyor, basarilarinin devamini diliyorum

Yorumu oyla      35      8  
Mehmet Soysal 24 Temmuz 2013 Çarşamba 09:28

Basit bir alt geçide bile fore kazık uygulansın deniyor. Tüm karşıyaka, şemikler, bostanlı düz taban beton üzerinde duruyor. Yeni yapılanlarda bile jet grout kazık veya fore kazık yok. Siz esas onlara bakın. 500bin nüfus çamurun üstünde oturuyor ve hala oralardan kazık fiyatlara ev alıyorlar!!!!! Buna ne demeli? Cehalet bir yere kadar.

Yorumu oyla      24      19  
İzmir'e Yazık... 24 Temmuz 2013 Çarşamba 09:26

Neden bile bile ladeste ısrar var acaba? Yoksa başarısızlık ortaya çıkacak diye mi? Ya da "yanlış bile olsa seçime yetişsin de nasıl olursa olsun" hesabı mı var?

Yorumu oyla      36      6  
35 24 Temmuz 2013 Çarşamba 09:17

"İzmir Laiktir laik kalacak" dedik zannettiler ki "layıktır layık kalacak" diyoruz. İzmir bu belediyeye layık değil arkadaşlar. Kesinlikle değil yazık ediyorlar güzelim şehre.

Yorumu oyla      40      6  
24 Temmuz 2013 Çarşamba 09:15

bu projeciler ne iş yapar belediyede?

Yorumu oyla      35      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk’ta en fazla top sektirene havuz bedava
Selçuk Belediyespor kulübü öncülüğünde gerçekleştirilen “Halk Gecesi” ...
Aliağa’da Türkiye’ye örnek eğitim projesi
Aliağa Belediyesi’nin, Aliağa TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde ...
Selçuk’ta parklara çağdaş yenilik
Selçuk Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü kentteki tüm parkların oyun gruplarını ...
 
Tartan’dan ‘basın ve sansür’ analizi
Basında Sansürün Kaldırılışının 105. Yılında Basın Özgürlüğü İstanbul ...
Bu araştırmaya göre İzmirli başkanlar sınıfta kaldı!
Andy-Ar şirketi Yerel Yönetimler Performans Araştırması’nın yeni sonuçlarını ...
Çiğlili kadınların ve çocukların tatili belediyeden!
Çiğli Belediyesi’nin yıllardır yürüttüğü sosyal projelerinden Çiğlili ...
 
Kavacık Köyü iftarda Başkan Kürüm’ü ağırladı
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Çatalca Dağı’nın eteklerinde ...
Konak’ta konteynırlara yaz temizliği
Konak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü aşırı sıcaklar nedeniyle çöp ...
Kocaoğlu: Barışı 76 milyon getirecek!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, güney aksı muhtarlarına iftar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva