HABERLER>DÜNYADAN
31 Temmuz 2014 Perşembe - 09:04

Şok! Güney Amerika'nın dev ülkesi iflas etti

Arjantin ABD'li hedge fonlara olan yapılandırılmış tahvil borçlarını zamanında ödeyemedi. Ekonomi Bakanı Axel Kicillof hedge fonlarla anlaşamadıklarını belirterek ülkenin iflasını ilan etti. Bu Aajantin'in 13 yıl içinde ikinci iflas ilanı...

Şok! Güney Amerika nın dev ülkesi iflas etti

Arjantin'in uzun süredir tartışılan yapılandırılmış tahvil borçları için sürenin dolmasına saatler kala Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof ülkenin iflasa düştüğünü açıkladı. New York'ta gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Kicillof ülkenin ABD'li hedge fonlara olan ve  1.3 milyar doları bulan borçları ödeme konusunda fonlarla anlaşamadığını açıkladı. Amerikan yargısının "Borç veren hedge fonlar kabul ederse borç bekleyebilir" kararını hatırlatan bakan "Ancak akbaba fonlar beklememeye karar verdi, biz de anlaşamayıp iflası ilan ettik" diye konuştu.
 
S&P SAATLER KALA NOT DÜŞÜRDÜ
 kredi derecelendirme kuruluşu Standars&Poor's (S&P) Arjantin'in kredi reytingini CCC -/C'den "Selective Default"a (tercihli temerrüt) indirdi. Bu not derecesi borçlarının faizleri ile birlikte ödeyemeyen ülkeler için kullanılan bir derece olarak biliniyor. S&P not dirimine gerekçe olarak Arjantin'in döviz cinsi borçlarını ödeyememesini gösterdi.
 
SON ÖRNEK YUNANİSTAN
En son 2011'de borçlarını ödeyemeyen Yunanistan bu not derecesine indirilmişti. Ülkenin, borçlarını tekrar ödeyebilir konuma gelmesi ile eski notunu geri kazanması Yunanistan örneğinde olduğu gibi muhtemel. Arjantin'in 1.3 milyar dolar borcunu geri ödeyebilmesi için başta ABD'li hedge fonu NML Capital olmak üzere diğer fonları ödeme planında ikna etmesi gerekiyordu. Ancak anlaşma gerçekleşmeyince Arjantin 13 sene içinde ikinci iflasını açıkladı
 
 
BANKALAR YETERLİ OLMADI
Arjantin'in ABD'nin dev hedge fonlarına olan tahvil kupon ödemesinin son gününde müthiş bir görüşme trafiği yaşandı. 12 yıl içinde ikinci kez iflasını açıklamak istemeyen Arjantin'in Ekonomi Bakanı Axel Kicillof kritik görüşmeleri gerçekleştirmek için New York'a uçtu. Bunlar olurken Arjantinli bankalar borcun 2015'te ödeneceğine dair iyi niyet göstergesi olarak ABD'li fonlara 250 milyon dolar ödemeyi taahhüt etmişti. Ancak bu çabalar yeterli olmadı. Hedge fonlar 2002'de Arjantin'in iflasından sonra aldıkları tahvillerin tam olarak geri ödemesini talep ediyordu.
 
ABD YÜZDE 4 BÜYÜDÜ DOLAR UÇTU
ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4 büyüyerek beklentileri aştı. ABD gayrisafi yurtiçi hasılası yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4 büyürken bu büyüme hızı geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinden bu yana en hızlı büyüme olarak kaydedildi. ABD ekonomik büyüme verileri açıklandıktan sonra dolar uluslararası piyasalarda diğer para birimlerine karşı değer kazandı. Dün 2.11 TL'den işlem gören dolar verinin açıklanmasının ardından 2.1390 TL'ye kadar yükselerek uluslararası piyasalarda TL karşısında son 12 günün en yüksek seviyesine ulaştı.
 
FED BİTİRMEYE YAKIN
Amerikan merkez bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi toplantısında beklendiği gibi tahvil alımını 10 milyar dolar azaltarak aylık 25 milyar dolara çekti.  Fed'in faiz artırımı zamanlaması hakkında açıklama yapmaması ikkat çekerken istihdam piyasasının iyileşmesine rağmen hala istenen seviyede olmadığının altı çizildi. Böylece çok tartışılan tahvil alım programının bimesine bir adım daha yaklaşılırken uzmanlar Ekim ayındaki toplantıda tahvil alımının sonlanacağını tahmin ediyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BM sözcüsü Gazze için hıçkıra hıçkıra ağladı
Gazze’de İsrail’in saldırıları sürerken, durumu incelemek üzere bölgede ...
İsrail’den ateşkes sonrası saldırı: Aynı mahalleyi vurdu!
İsrail'in 4 saatlik ateşkesin ardından Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği ...
Flaş! İsrail Ordusu’ndan 4 saatlik ateşkes
İsrail ordusu, saat 15.00'ten itibaren geçerli olmak üzere dört saatlik ...
 
Skandal broşür: Müslümanlara nefret ve hakaret!
ABD'nin New York kentinde bazı Müslümanların yaşadığı evlerin kapılarına ...
ABD, Kürt petrolüne el koydu
ABD mahkemesi, Teksas açıklarına ulaşan Kuzey Irak petrolünün Irak merkezi ...
İsrail Birleşmiş Milletler Okulu’nu vurdu!
İsrail ordusunun, Filistinli sığınmacıların bulunduğu Gazze'deki Birleşmiş ...
 
Oscarlı oyuncudan Gazze mektubu: Utanıyorum
Ünlü İspanyol oyuncu Javier Bardem, İsrail'in Gazze saldırısını ve operasyona ...
Hamaney'den İsrail'e kuduz köpek benzetmesi
İsrail’i “kuduz bir köpeğe” benzeten İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ...
Kanlı terör örgütü IŞİD yine yüzlerce sivili öldürdü!
Irak Şam İslam Devleti militanlarının Irak askeri olduğunu iddia ettiği ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva