HABERLER>EGE
30 Eylül 2014 Salı - 14:32

Sofralık zeytinlerde kalsiyum tuzu dönemi!

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından sodyum tuzun yerine sağlık açısından daha faydalı olduğu ileri sürülen kalsiyum tuzundan üretilen sofralık yeşil ve siyah zeytinler, düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Sofralık zeytinlerde kalsiyum tuzu dönemi!

Türk Gıda Kodeksi'nin 23 Ağustos 2014 tarihinde yayımladığı tebliğ doğrultusunda 2015 yılından itibaren üretilecek yeşil ile siyah sofralık zeytinlerin üretiminde kullanılan yüzde 12'lik tuz oranı yüzde 8'e düşürüldü. Sofralık zeytin üretiminde sodyum tuz kullanımının önüne geçmek ve tebliğ doğrultusunda sağlıklı zeytin üretimi yapılmasıyla amacıyla Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle kalsiyum tuzundan sofralık zeytin üretildi. Sağlık açısından daha iyi olduğu belirtilen kalsiyum tuzuyla hazırlanan zeytinler tanıldı.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürlüğü'ndeki tanıtıma Vali Erdoğan Bektaş, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ile daire müdürleri katıldı.
 
SOFRALIK ZEYTİNDE TUZ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ
Toplantıda konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, sofralık zeytin üretiminde artık yeni bir dönemin başladığının altını çizip, "Bakanlığımız Türk Gıda Kodeksi tarafından 23 Ağustos'ta çıkarılan bir tebliğ yayınlandı. Bunun bir geçiş süreci var. Geçiş süreci de kademeli. 2014 yılı sonuna kadar piyasa sürülen sofralık zeytinler varsa bunlar 2016 yılına kadar piyasada bulunabilecek. 2015 yılında piyasa sunulan zeytinlerimiz ise yayınlanan tebliğ doğrultusunda piyasada olmuş olacak. Burada getirilen en önemli yenilik Türk Gıda Kodeksi'nin eski yönetmeliğe göre tuz konusuna büyük önem verilmesi. Tuz konusu obezite ile mücadele konusunda önemli bir unsur. Zeytinde yüzde 12'ye kadar ağırlıkta olan tuz bu tebliğ ile yüzde 8'e indirilmiş durumdadır. Yeni yapılacak zeytinlerimizden en fazla yüzde 8 oranında tuz miktarı olacaktır. Az tuzlu zeytinler ise yüzde 4 oranında tuz bulundurabilecekler" diye konuştu.
 
Yayınlanan son tebliğde sofralık zeytinlerin etiketlenmesine de önem verildiğine dikkati çeken Çebi, "Yöresel zeytinde isimler bundan sonra bulunmayacak. Mesela Gemlik veya Erdemit zeytini değil, Gemlik veya Erdemit çeşidi diye isimlerde piyasa sürülecektir. Bütün özellikleri de zeytinin üzerinde yazılacaktır. Zeytin doğal zeytin midir, yoksa işlenmiş zeytin midir üstünde yazacak. Zeytinin özelliklerini etikette müşteri rahatlıkla görebilecek. Zeytinin muhteviyatın da yabancı madde olmayacaktır. Zeytini işleme neticesinde yaprak, sap, çekirdek gibi maddeler en fazla yüzde 2 oranına kadar olabilir" diye konuştu.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çebi yayımlanan tebliğ doğrultusunda CBÜ Gıda Mühendisliği bölümü ile sağlıklı zeytin üretimi konusunda bir çalışma yaptıklarını dile getirerek, çalışmada sofralık zeytin üretiminde sodyum tuzu yerine kalsiyum tuzunu kullandıklarını söyledi.
 
http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2014_09/2014_09_30/f8f1bbbd07a02a242d7bb46b9e2f4afe.jpg

ZEYTİNDE SODYUM TUZU YERİNE KALSİYUM TUZU
CBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışma hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin yıllık 1 milyon ton zeytin üretimi ile dünyada zeytin üretiminde dördüncü sırada yer aldığını dile getiren Doç.Dr. Tokuşoğlu, özellikle zeytinde sodyum tozunun kullanılmasında artık endişelerin yaşanmaya başladığını ifade etti. Doç.Dr. Tokuşoğlu, Türkiye'de bir insanın sodyum tuz alım oranını 18 gram olarak tespit edildiğini belirterek, bu nedenle son yıllarda mide kanseri, osteoropoz ile böbrek hastalıkları rahatsızlıklarının artmaya başladığını söyledi. Kendilerinin yaptıkları 6 aylık bir çalışma neticesinde zeytin üretiminde sodyum tuz yerine kalsiyum tuzu kullanıklarını ifade eden Doç. Dr. Tokuşoğlu, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün destekleriyle bir zeytin üretimi firmasıyla yaptığımız çalışmalar neticesinde soydum tuz yerine kalsiyum tuzundan sofralık zeytin üretimi yaptık. Kalsiyum tuzundan üretilen sofralık zeytinlerin, sodyum tuzundan üretilen sofralık zeytinlerden daha iyi sonuç verdiğini gördük. Ayrıca kalsiyum tuzundan üretilen sofralık zeytinlerin tadının daha iyi olduğunu gördük. Yani sofralık zeytin üreten firmalarımız, sodyum tuzu kullanmak yerine insan sağlığına daha yararlı kalsiyum tuzunu kullanmalarının daha uygun olacağı kanısına vardık. Böylece zeytin üreticilerimiz sofralık zeytin üretiminde tebliğ doğrultusunda tuzu azaltacaklarına, önceki oranda kalsiyum tuzunu zeytinlerine koyabilirler" diye konuştu.
 
Doç.Dr. Tokuşoğlu, açıklamasının ardından kalsiyum tuzundan ürettikleri yeşil ve siyah sofralık zeytinleri protokol üyelerine ikram edip, tattırdı. Vali Erdoğan Bektaş ise, günümüzde artık insanların ciddi anlamda tuzu azaltması gerektiğini ifade etti.(dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın'da mide bulandıran tecavüz iddiası
Aydın'da okula gitmeyen kız çocuğu 15 yaşındaki Ö.B.'nin bir arkadaşına, ...
Suya atlamayan koça ağır ceza!
Denizli’nin Çal İlçesi'nde 8 asırdır geleneksel olarak düzenlenen, UNESCO'nun ...
İncir güzeli bu sene Ukrayna'dan çıktı
Germencik’te düzenlenen 16'ncı Uluslararası Tarım İncir Kültür ve Sanat ...
 
Mucize kurtuluş: Paraşüt kapandı, 100 metreden düştü…
Fethiye’de havalandıktan sonra paraşütünün kapanması nedeniyle 100 metreden ...
Korkunç son: Facebook’ta hakkını helal etti…
Manisa’nın Ahmetli İlçesi'nde yaşayan 21 yaşındaki Mücahit Ayvazoğlu, ...
Dalyan'da yengeç ve caretta yasağı tepkisi!
Ortaca’da dünyaca ünlü Dalyan Kanalı'nda, valiliğin doğal yaşamı korumak ...
 
'Köpeklere konuşan adam' Bodrum'da
Bodrum'a 3 yıldır gönüllü olarak gelen ve 'köpeklerle konuşan adam' olarak ...
Datça'nın kum zambakları bu yıl da açtı
Muğla'nın Datça İlçesi'nde, 11 aylık bekleyişin ardından kum zambakları yeniden açtı.
'Seni aldattıysam al vur beni' dedi ve...
Kütahya'da 30 yaşındaki Muhammet İkbal Özdemir, evde eşiyle tartıştığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva