HABERLER>GÜNCEL
31 Ağustos 2014 Pazar - 10:57

Smyrna'da 4 yıl aradan sonra tarihe yolculuk başlıyor

İzmir'e adını veren Bayraklı'daki Smyrna Antik Kenti'nde kazılar 4 yıl aradan sonra başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 15 gün önce Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cumhur Tanrıver'i Kazı Kurulu Başkanlığı'na atadı. Smyrna Antik Kenti'nde kazılara bir an önce başlanması planlanırken, eş zamanlı olarak kent ziyaretçilere de açılacak.

Smyrna da 4 yıl aradan sonra tarihe yolculuk başlıyor

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir'de ilk yerleşim yeri olarak bilinen Bayraklı'daki Smyrna Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılar 4 yıl aradan sonra yeniden başlıyor. Kazı kurulundaki anlaşmazlık nedeniyle uzun süredir duraklayan çalışmalarda yeni bir adım atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, görevinden ayrılan Prof.Dr. Meral Akurgal yerine 15 gün önce Bayraklı Smyrna Kazı Kurulu Başkanlığı'na Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cumhur Tanrıver'i atadı.

Smyrna Antik Kenti'nin kazılması ve ziyaretçilere açılması ile İzmir Agora'dan sonra kent merkezinde yeni bir çekim alanına kavuşacak. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, yaklaşık 4 yıldır sezonluk temizlik dışında hiçbir çalışmanın yapılmadığı ören yerinde kazı ve ziyarete açma çalışmalarına hemen başlanacağını açıkladı.

TURİSTLERE AÇILACAK
Ediz, "Kazı başkanımız geçen yıl görevi bırakmıştı. Resmi görevi sona ermesi sonucu, Cumhur Bey'e görev verildi. Ancak ören yerinde 3-4 yıldır aşağı yukarı hiçbir şey yapılamadı. Sadece sezonluk temizlikler yapılıyordu. Onun dışında kazı çalışması, düzenleme, ziyarete açılma konusunda en azından gezilebilme konusunda bir boşluk içerisindeydi. Bakanlığımız Ege Üniversitesi'nden Prof.Dr. Cumhur Tanrıver'i yetkilendirdi. Bu sene hızlı bir şekilde orada düzenleme ile beraber Bayraklı kazılarını toparlamaya çalışacağız" dedi.
Yeni kazı başkanının yeni ekibini ve çalışma programını oluşturduğunu dile getiren Ediz, "İzmir'in katkısı, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile Bayraklı'yı da Agora'da olduğu gibi insanların görebileceği konuma getirmek istiyoruz. Bir tarafta Agora, bir tarafta Smyrna. Merkezde böyle güzel antik yerleşim alanları varken, bunların paylaşılması gerekiyor. Görülmesi, gezilmesi gerekir. O konuda inşallah hızlı bir şekilde gezilebilecek konuma getirilir" diye konuştu.

EKREM AKURGAL ÖMRÜNÜ VERDİ
Bayraklı Höyüğündeki ilk bilimsel çalışmalar Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal ve Prof. Dr. John M. Cook tarafından İngiliz Türk üyelerden oluşan bir heyet ile 1948-1951 arasında gerçekleştirildi. Ekrem Akurgal 1966 yılında Smyrna kazılarına tekrar başlar. 1992'ye kadar yaptığı çalışmalarla Bayraklı Höyüğü’nde Geometrik, Arkaik ve Klasik dönemlere ait yerleşme katlarını gün ışığına çıkarır. Akurgal, M.Ö. 11. - 4. Yüzyıl arasına tarihlediği kesintisiz on yerleşme katının verdiği sonuçlarla, Smyrna’nın M.Ö. 7. Yüzyıldan başlamak üzere 3 yüzyıl boyunca ticari ve siyasi faaliyetin toplandığı bir merkez olduğunu ortaya koydu.
Akurgal, 1966-1992 yılları arasında Athena Tapınağı’nın kazısını tamamlar. Tapınağın yapı evrelerini inceler ve bütün mimarlık elemanlarını değerlendirir. Tapınak ve terasların restorasyonu yapılır. 1993'ten itibaren Prof. Dr. Meral Akurgal başkanlığında sürdürülen çalışmalar kent içi ve kent surları olmak üzere iki alanda yoğunlaştı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
31 Ağustos 2014 Pazar 22:16

Nıhayet bızler de gorebileceğiz.

Yorumu oyla      11      5  
turist 31 Ağustos 2014 Pazar 21:17

Geçen yıl bir yabancı konuğumu gezdirmiştik. Adam hayretler içinde kaldı bakımsızlığa. Ören yerinin durumu içler acısı. Etrafı gecekondularla sarılmış durumda. Eğer el atılacaksa bölge Kadifekale gibi çevredeki gecekondulardan da temizlenmeli

Yorumu oyla      11      5  
İlhan Pınar 31 Ağustos 2014 Pazar 16:20

Cumhur Hoca'ya başarılar diliyorum..

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Org. Özel: MİT ve emniyetten belge istedik ama...
Çankaya Köşkü'ndeki 30 Ağustos resepsiyonunda soruları yanıtlayan Genelkurmay ...
TSK'da nöbet sistemi değişiyor
Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına ...
Başbuğ: Atatürk'ü tamamen anlayamadık
Genelkurmay Eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Çalar Saat programında ...
 
İzmirli yaşlı çift sadece üç saat ayrı kaldı!
Kınık’ta fenalaşıp hastaneye kaldırılan astım hastası 76 yaşındaki Cevdet ...
İzmirli Tayfun İngiliz Oliver'ı ve kalbini unutmadı!
İzmir'de 8 yıl önce yaşamak için sayılı günleri kalan 26 yaşındaki Tayfun ...
İzmir 30 Ağustos'u coşkuyla kutladı
30 Ağustos Zafer Bayramının 92. Yıldönümü Ve Silahlı Kuvvetler Günü İzmir’de kutlandı.
 
Bakanlık'tan Sancak'ın Urla'daki RES'ine onay
Sancak Group'un Urla'nın Kuşçular ve Ovacık ile Seferihisar'ın İhsaniye ...
İstanbul Başsavcılığı'ndan skandal uygulama!
Hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu, HSYK seçimleri ...
İşte İzmir ulaşımının can damarı
İzmir’de toplu ulaşımdaki yeni dönemin başlamasıyla birlikte, iş merkezlerinin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva