HABERLER>YAŞAM
31 Mart 2015 Salı - 10:13

Selvi Kılıçdaroğlu: O homurdananlar olmasın

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, ''Emine Ülker Tarhan’ın partiden ayrılması eşinizi üzdü mü?'' sorusuna ''Kendisinin getirdiği isimlerdi, o bakımdan düşünmüştür. Çok üzüldüğünü söyleyemeyeceğim'' yanıtını verdi. Selvi Kılıçdaroğlu, “İzmir, Ankara, İstanbul’da ilk sıraları kadınlara bırakma kararı alındığını ve parti içinde buna homurdananlar olduğu'' ile ilgili soruya da ''O homurdananlar olmasın. Kadın ya da erkek, nitelikli, çaba sarf eden, insanlara kendini adayanlar olsun istiyorum'' dedi.

Selvi Kılıçdaroğlu: O homurdananlar olmasın

Cumhuriyet Gazetesi'nden Selin Ongun'un sorularını yanıtlayan Selvi Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:
 
BEN OLSAM KARŞILIK VERMEM
- Kemal Bey’in söylemini Erdoğan karşıtlığı üzerinden kurmasını eleştirdiğinizi duyduk.
Doğru. Eşime, bazı şeylere karşılık vermeye bile değmez, derim. Ben olsam karşılık vermem. Bu konuda eleştirilerim oldu. Cevap verilmesi gereken kısımlar olabilir ama karşıdakinin her söylediğine neden cevap yetiştireyim? Bunu çok gereksiz buluyorum.
 
- Buna Kemal Bey de dahil oldu.
Dahil oldu, bunu söylediğim zaman “Tamam “ diyor. Ama cevap vermediği zaman da kızanlar oluyormuş.
 
    Selvi Kılıçdaroğlu'ndan Baykal kaseti yorumu
 
CHP'NİN OYLARINI KORUMASI BAŞARI DEĞİL
- Kemal Kılıçdaroğlu’nun örneğin Hülya Avşar için “Yalakadan sanatçı olmaz” sözlerini duyunca şaşırdınız mı?
Şaşırmadım. Aslında bu onun tarzı değil. Öyle bir dil kullanmaz. O anda olanlar böyle bir açıklamaya neden oldu herhalde diye düşündüm.
 
- Kemal Bey, geçen hafta emeklilere yönelik iki maaş ikramiye vereceği sözünü verdi. Siz bu seçim sürecinde meydanlarda böyle bir Kılıçdaroğlu mu görmek istersiniz?
Bu sefer biraz daha farklı olacak diye düşünüyorum. Ekonomiye, yoksulluğa, işsizliğe daha fazla odaklanılacak sanırım. İşsizlik çok büyük bir sorun, gençlerin işsiz olması daha da büyük bir sorun. Çok acı bir şey.
 
- Sizin için başarının ölçüsü nedir; CHP’nin mevcut oylarını koruması sizce başarı olur mu, yüzde kaç başarı olur?
Başarı ölçüsü için rakam vermek istemiyorum. Mevcut rakamın korunmasını başarı olarak görmem.
 
NE GEREKİYORSA YAPAR
- Haziranda CHP’nin muhalefet koltuğunda oturduğu sonucu çıkarsa, “Bırakma zamanı, bırak Kemal” der misiniz?
Benim ve çocukların sözüne gerek kalmaz, kendisi ne gerekiyorsa yapar, diye düşünürüm.
 
- Başörtülü aday şıkkı her seçim olduğu gibi bu seçimde de konuşulacak ise hatırlatarak soralım. “Acaba CHP türbanlı aday gösterecek mi? Kaç türbanlı aday olacak?” gibi bir bakışa “Yeter artık, Türkiye bunları aşsın” der misiniz?
Evet, yeter diyorum. Başörtülü- başörtüsüz ayrışması yerine belirli bir donanıma sahip, fikirlerini dürüstçe, akıcı, yapıcı bir dille anlatabilecek, gerçekten çalışkan insanlar istiyorum.
 
EMİNE ÜLKER TARHAN'IN AYRILIĞINA ÇOK ÜZÜLDÜĞÜNÜ SÖYLEYEMEYECEĞİMX
- Emine Ülker Tarhan’ın partiden ayrılması eşinizi üzdü mü?
Kendisinin getirdiği isimlerdi, o bakımdan düşünmüştür. Çok üzüldüğünü söyleyemeyeceğim.
 
- CHP’den ayrıldılar ama şimdi “CHP’ye katkıda bulanacağız” diyorlar, yorumunuz?
Bazı şeyleri dile getirmek istemiyorum. Susayım en iyisi. Benim de kendime özgü yorumlarım var ama isimler üzerinden konuşmak doğru olmaz. O bakımdan susuyorum. Mesela bazı CHP milletvekilleri için keşke hiç olmasaydılar, diyorum. Bazılarının ise önümüzdeki süreçte de olmalarını sahiden istiyorum. Bazıları için, inşallah hiç olmaz, diyorum.
 
BU TÜR KİŞİLERİN OLMASINI İSTEMİYORUM
- İsim sormayacağız, paylaşmayacağınızı biliyoruz. En azından profili somutlamak adına, “keşke olmasalar” dediklerinizi nasıl anlatırsınız?
Tabii ki bu nereden baktığınız ve siyasi görüşünüzle ilgili. Ya da ülkeyi tanımakla, gelinen noktayı görebilmekle ilgili. Olmuyor işte, öyle şeyler görüyoruz ki, bu ülkenin gerçeklerini görmediklerine tanık oluyoruz. Bu tür kişilerin gerçekten olmasını istemiyorum. Bu ülkenin insanlarını tanıyan, bu gerçekleri bilen, donanımlı kişilerin olmasını istiyorum.
 
O HOMURDANANLAR OLMASIN
- Kemal Kılıçdaroğlu kısa süre önce “İzmir, Ankara, İstanbul’da ilk sıraları kadınlara bırakma kararı alındığını” söyledi. Parti içinde buna homurdananlar olduğu konuşuluyor. Bu homurdananlar olmasın mı diyorsunuz?
O homurdananlar olmasın. Kadın ya da erkek, nitelikli, çaba sarf eden, insanlara kendini adayanlar olsun istiyorum.
 
YAKIN BÜYÜSEYDİK, BÖYLE BİR EVLİLİK OLMAZDI
 - Kemal Bey size evlenme teklif ettiğinde yanınızda dayınız varmış. “Evlilik teklif edişi romantik değildi, zaten biz de romantik değildik” mi dersiniz?
Biliyorsunuz teyze çocuklarıyız. Ama mesela ben Kemal’in babasını ilk kez nişanımızda gördüm. Kemal’i de ilk kez lise çağımda gördüm. Belki yakın büyüseydik, böyle bir evlilik olmazdı. O zaman akademideydi Kemal, hesap uzmanlığı sınavlarına girmişti. Birdenbire başladık.
 
- Birbirinizi sonradan mı sevdiniz?
Bizim evliliğimiz bir aile kararıyla olmadı. Bizim kararımıza aile uydu.
 
- Nasıl tanıştınız?
Kemal bize ziyarete geldi. Öyle tanıştık. Yıllarca süren bir arkadaşlık neticesinde evlenmedik.
 
- Basın Yayın’da okuyordunuz Ankara’da. Ve okulu bıraktınız.
Evet, babam çok üzülmüştü okulu bırakmama.
 
- Şimdi mutlu musunuz?
Çocuklarımızla bir araya geldiğimizde, ailece olduğumuzda mutlu oluyorum tabii ki. Fakat bazen çok mutsuzlaşıyorum. Haberleri izlerken, gazetelere bakarken sahiden mutsuz oluyorum.
 
KEMAL'İN SAÇI İLE DEĞİL SÖYLEDİKLERİYLE İLGİLENİRİM
“Kemal’in saçından, kravatından yani görselliğinden ziyade ne söylediğiyle ilgilenirim. Kıyafetlerini genellikle kendisi seçer. Fakat bazen ters bir seçim görürsek, ‘bu nedir?’ deyip, yönlendiririz. Yıllarca hem kendi kıyafetlerimi, hem de çocukların giysilerini diktim. Modacı ya da tasarımcıyla hiç çalışmadım, kendi seçimlerim.”
 
EVİN BÜTÇESİ BENDE
- “Evde yardım için çalışan da olsa, onunla birlikte evin işine dahil olurum. Evin bütçesiyle yıllardır ben ilgileniyorum. Çocuklar bizimle yaşarken masrafımız olurdu. Pazara eskisi kadar gitmiyorum, alışverişi kendim yaparım. Ankara’da Yedinci Cadde’ye, İstanbul’da Bağdat Caddesi’ne çok giderim. Bahçeli’de tek başıma bir kafeye otururum. Çayımı içerken, insanları izlerim, hoşuma gider. Bazen tanıyorlar, bazen ‘benzettik’ diyorlar. Kemal ile en son Güz Sancısı filmine gittik.”
 
9'DA GELİR 12 GİBİ UYUR
“Şehir dışında programı yoksa Kemal dokuz gibi evde olur. Gelince günlük konulardan konuşuruz. Sonrasında telefon görüşmeleri vs. oluyor. Yemek yeriz, tartışma programlarını daha çok ben izlerim. Haberleri izlerken insanın morali o kadar bozuluyor ki. Bir de tartışma progamlarında aynı şeyleri dinlemekten sıkıldığımda kapatırım televizyonu. Bazen de ‘Gel bak, şunu izlemelisin’ diye Kemal’i çağırırım. Akşamlarımız böyle geçiyor. Kemal gece 12 gibi uyur.”
 
ERDOĞAN'IN DERSİM ÖZRÜNÜ CİDDİYE BİLE ALMIYORUM
- Erdoğan, önceki seçim sürecinde Kılıçdaroğlu’nu “Alevi, olduğunu söylemeyerek ürkekçe davranmakla” eleştirdi. Eşiniz “Etnik kimlik, siyaset enstrümanı yapılmamalı” yanıtını verdi. Erdoğan’ın Dersim özrünü nasıl değerlendirmiştiniz?
Dersim özrünün içten, kalpten olduğuna inanmıyorum. Tamamen siyaseten söylenmiştir. Bu özrü hiç ciddiye bile almıyorum. Dersim AK Parti tarafından neden bu kadar gündeme geldi; Kemal Dersimli olduğu için. Madem bu kadar düşkünler, yıllar önce neredeydiler? İnsanların sürgün edilişi, katledilişini biliyorlardı. Zaten Dersim’de en acı olan bu acının bastırılması. Bu çok acı. Evet mağaraya zehirli gaz atıldı, insanlar yakıldı. Hiç unutamam, seksenlerinde bir Dersimli, “Ben çocuklarıma yaşadıklarımı daha anlatamadım” demişti.
İçimi burkar hâlâ. Evet öyledir, anneler babalar hiçbir şey anlatmaz, ancak torunlar konuşur. Ben Dersim’den 5 yaşındayken ayrıldım. Bizde tam Zazaca değil, sanki Dersim’e özgü bir dil, konuşulur. Köyden çıkınca ilk onu fark ediyorsunuz, diliniz farklı. Konuşmam şu an çok aktif değil, ama derdimi anlatırım ve konuşulanları anlarım. Kemal birkaç kelime bilir, aktif konuşamaz.
 
BENCE HDP BARAJI AŞACAK
- Hükümet ve HDP heyetleri arasındaki sürece nasıl bakıyorsunuz?
Süreç konuşulurken kanın akmamasını söylemek artık klasikleşti. Barış dediğimiz elbette budur. Fakat şimdiye dek karşılıklı atışmaları görüyorum. Hükümet bunu İmralı ile götürmek istiyor. Oysa bir Kandil ve HDP gerçeği var. Seçimden sonra HDP’nin barajı aşıp aşmamasıyla şekillenecek süreç. İki ay önce aşamazlar, neden böyle bir karar aldılar diye düşündüm. Şimdi bence aşacaklar. Esas süreç ondan sonra başlayacaktır.
 
- CHP’nin bölgede eksik olmasına üzülüyor musunuz?
Elbette.
 
- Bu noktada eşinizi eleştiriyor musunuz, yoksa parti geleneği içinde “elinden gelen budur” mu diyorsunuz?
Eleştirdiğim noktalar da oluyor. Partinin gerçeklerini de görüyorum.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
YORUMCU BABA 31 Mart 2015 Salı 19:41

Maalesef dediğiniz gibi Çaba sarf edenler,İnsanlara kendini feda edenler aday yapılmadı.keşke sizin dediğiniz gibi yapılsaydı.Saygılarımla.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motosikletten düşen genç kız ağır yaralı!
Ödemiş’te motosiklet seyir halindeyken dengesini kaybederek düşen yolcu ...
Pasif sigara içicilerin dişleri de tehlikede
Sigara içmediği halde sigara dumanı soluyanlar, sigaranın zararlı etkilerine ...
Nedim Atilla yazdı: Siyasette unutulmamak
Bu köşede siyasi muhabbetlere girmeye pek niyetim yok, ama insaf edin, ...
 
Seçimin nabzı bu sayfada atıyor!
Genel seçim yolunda tüm haberler...
Ümit Yaldız yazdı: Kimler neden kazandı, kimler neden kaybetti?
CHP’nin önseçimini çok yönlü olarak değerlendirmek gerekiyor. Hem İzmir ...
İzmir Emniyeti'nde kadına şiddete geçit yok!
İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, kadına şiddeti önleme hususunda yaptırımlara ...
 
İzmir’i sarsan ölüm: Tüp bebeğin dedesini kaybettik
Türkiye'deki ilk tüp bebek merkezini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde ...
Sakızlı balık mezesi literatüre giriyor
Bu yıl 6. Kez düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nin ikinci gününe Papaz’ın ...
İzmir’de engellilerin maaş isyanı
İzmir’de 26 engelli derneği yönetici ve üyeleri, Konak Meydanı'nda toplanıp, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva