HABERLER>EKONOMİ
11 Nisan 2012 Çarşamba - 17:15

Selçuk Yaşar'dan balık sektörüne 'kılavuz'

Türk ekonomisiyle ilgili görüş ve önerilerini, hazırladığı kitapçıklarla duyuran Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, 'Türk Çipura - Levrek Sektörü Bu Mesafelerle AB ve Diğer Ülkelerle Nasıl Rekabet Edebilir?' başlıklı yeni bir kitap yazdı.

Selçuk Yaşar dan balık sektörüne  kılavuz

İZMİR - Su ürünleri mühendisliği eğitimi veren 11 üniversitenin dekanlarının ve akademisyenlerinin bilimsel önerileri ilk kez Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar'ın kitabında toplandı.

Bin 500 adet basılan kitap Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm bakanlar ve milletvekilleri başta olmak üzere geniş bir kitleye ulaştırıldı. Selçuk Yaşar’ın yeni kitabında çipura ve levrek üretiminde uygulanan kıyıdan 1.1 km (0.6 mil) uzaklıkta bulunulması şartının yarattığı sektörel sorunlar gündeme getirilerek mesafe konusunun Başbakan Erdoğan tarafından çözülebileceği ifade edildi. Kitapta, dünyanın pek çok ülkesinden ve Avrupa Birliği’nden balık üretim ve yetiştiricilik tesislerinin fotoğraflarına da yer verilerek Türkiye’deki uygulamanın yarattığı sektörel sıkıntıya dikkat çekildi.

Selçuk Yaşar, Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın desteğiyle bakanların, sektör temsilcilerinin, ilgili bürokratların ve üniversitelerin su ürünleri mühendisliği fakültelerinde görevli akademisyenlerin katılacağı kapsamlı bir konferans yapılması çağrısında bulundu. Yaşar, "Böyle geniş katılımlı bir çalışma son derece faydalı olacaktır. Onun sonucunda ortaya milli bir yol haritası konulabilir ve o istikamette gidilmesi sağlanabilir. Türkiye’de su ürünleri sektörünün milli bir strateji dahilinde denizlerimizi, göllerimizi, akarsularımızı kapsayacak şekilde, çevreye saygılı ve modern teknolojiye sahip biçimde bir bütün olarak ele alınması için gayret göstermeye devam edeceğim. Hükümetimizin ülkemizin milli zenginliği olan çipura-levrek üretimi ve yetiştiriciliğinin sektörel sorunlarını çözmesi halinde, Türkiye gelecek 10 yıl içinde dünya çapında söz sahibi olabilir. Ülkemizde de deniz suyunun akıntı hızının uygun olduğu noktalarda çevreye saygılı ve modern teknolojiye sahip olmak koşuluyla AB kriterleri esas alınabilir" diye konuştu.

Türk çipura-levrek üreticileri ve yetiştiricilerinin ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu belirten Selçuk Yaşar şu görüşleri savundu:
"Bunların başında, balıkların beslendiği ağ kafeslerin kıyıdan 1.1 km uzaklıkta bulunması koşulu gelmektedir. Türkiye’deki çipura-levrek sektörü söz konusu bu mesafe AB normlarına indirildiği takdirde yurt dışı pazarlarda çok daha rekabetçi olabilir. Zira, AB ülkelerinde Türkiye’de mecburi kılınan kıyıdan 1.1 km uzaklıkta bulunulması gibi bir koşul gözlenmemektedir. Türk çipura-levrek sektörü bu mesafe söz konusu oldukça, gerek Avrupa Birliği ile gerekse diğer ülkelerle nasıl rekabet edebilir? Ülkemizde de deniz suyunun akıntı hızının uygun olduğu noktalarda çevreye saygılı ve modern teknolojiye sahip olmak koşuluyla AB kriterleri esas alınabilir."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Azbazdar: Pamuk olmazsa para da olmaz!
TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, pamuğun sadece tekstilde kullanılmadığını ...
GSM şirketlerine 'açık hat' cezası: 13.6 milyon lira
BTK, 'açık hat'la ilgili alınan kararlara aykırı hareket eden cep telefonu ...
Çeşme Marina'nın dalga sorunu çözüldü
İlk iki pontona bağlanan teknelerin karşılaştığı sallantı sorunu uzatılan ...
 
Dünya İzmir'de buluşuyor
İzmir Ticaret Odası (İTO) ve Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen ...
Bekir Coşkun gündemi Ege-Koop için tartacak
Cumhuriyet Gazetesi'nin güçlü kalemi, Ege-Koop'un düzenlediği 67. Eğitim, ...
Türkiye'yi bu maden kurtaracak
Başta inşaat sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılan pomza madeninin ...
 
İTOB'ta aynı anda 100 kurdele: Dev açılış Erdoğan'ı bekliyor
İTO'nun kurduğu Organize Sanayi Bölgesi'nde 100 tesis aynı anda açılacak. ...
Memurun faiz açığını yüksek zam kapatacak
Memurun umutla beklediği ancak geciken zammın faizine çözüm formülü bulundu.
Offshorezedelere ödeme yolu açıldı
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin “Yurtbank'ın offshore bankası olan Yurt ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva