HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
22 Aralık 2014 Pazartesi - 09:26

Şehir Tiyatroları'nda 'fahişe' krizi: Sansür mü?

Nedim Saban, Cibali Karakolu'nda fahişe rolüne sansür uygulandığını iddia etti. İddialarla ilgili Radikal'e konuşan tiyatronun Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu'na göre 'sansür' değil 'sarkma' var!

Şehir Tiyatroları nda  fahişe  krizi: Sansür mü?

Tiyatrocu Nedim Saban Twitter’dan takipçileriyle paylaştığı not Şehir Tiyatroları’nda sansür iddialarını gündeme taşıdı.

Saban, bu sezon sahnelenmeye başlanan Cibali Karakolu isimli oyunda fahişe karakterini canlandıran Betül Kızılok Bavli’nin tümden sansürlenerek oyundan çıkarıldığını söyledi. Saban tweetinde; "Ve... tiyatroda orospu rolü oynamak yasak! Şehir Tiyatrosu Cibali Karakolu'nda bu rolü oynayan oyuncunun sahnelerini kaldırıp, oyuncuyu atmış" diye yazdı.
 
Nedim Saban, ‘Betül Kızılok Bavli’ye belediye protokolünün de yer aldığı gala gecesinde oyundan sonra sahnesinin kaldırıldığı isterse dans kadrosunda devam edebileceği söylenmiş, oyuncu da arkadaşlarıma bunu yapamam diyerek oyundan ayrılmış.’ dedi. Saban, bir karakterin tamamen sansürlenmesi anlamında da yaşanın bir ilk olduğunu sözlerine ekledi.
 
Radikal’in ulaştığı Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu durumu doğrularken iddia edilenin aksine sahne çıkarmanın sansürden değil oyunun sarkmasından kaynaklandığını söyledi.

İşte sansür iddialarına Yazıcıoğlu’nun verdiği yanıtlar:
 
RADİKAL BİR KARAR ALDIM
Kesinlikle asparagas ve bir yararlanma haberi olarak düşünüyorum. Birileri bizim üzerimizden yeni başlayacak oyunlarını parlatmaya çalışıyor. Doğrudur, bir sahne değil üç sahne çıkardım. İki de şarkı çıkardım. Bunları da galada oyunun aşırı uzun sürdüğü yönündeki seyirci şikâyeti üzerine yaptım. İnsanlar evlerine çok geç gittiklerini, oyunun çok uzun sürdüğünü, bazı sahnelerin sıkıcı olduğunu benimle paylaştılar. Bunun üzerine radikal bir karar aldım ve yönetmenimizi çağırdım, hangi sahnelerin çıkarılacağını kendisine bildirdim. Böylelikle bir oyuncuyu boşa çıkardım. Zaten başka bir oyunu vardı ve program yaparken de zorlanıyorduk.
 
ASIL FAHİŞEYİ OYNAYAN BAŞ KADIN OYUNCU
‘Fahişe sahnesi çıktı’ diye suçluyor arkadaşımız. Baş kadın oyuncu hangi rolü oynuyor, bunu da sorgulamak lazım! Asıl fahişeyi oynayan o. Niye onu çıkarmadım da bu sahneyi çıkardım. Çünkü fazla gördüm, fazla gördüğüm üç sahneden biriydi. Gerekirse 2 sahne daha çıkarım ama onların öküz altında buzağı aradıkları gerekçelerle hiçbir alakası yok bunun. Baktım galada birinci perde bitmeden gidenler oldu. ‘Hayrola, niye gidiyorsunuz?’ dedim, ‘Ah Erhan Bey’cim sıkıldık şuralarda, bir de çok uzunmuş, öğrendik ki 12 de bitiyormuş!’ dediler. ‘Yok o bazen öyle oluyor, bizim Zihni azıyor arada’ diye espri yaptım ama dönmediler. Şimdiki haliyle 11’i çeyrek geçe bitiyor oyun.
 
BEN KİMSEDEN TALİMAT ALMAM!
Kimse bana talimat vermemiştir. Beni tanıyan hiç kimse beni bu konuda suçlayamaz. Ben kimseden talimat almam, özgür ruhlu bir adamım ve kendi kararlarımı kendim veririm. Sadece yakınımdaki danışmanlarıma sorarım, onlar da dört tane arkadaşımdır. Onların dışında da kimseden akıl almam. Bana kimse talimat vermiyor bilakis destekliyorlar. Belki aksi oluşan fikrin tersini göstermek için çabalıyorlar. Ben de bu iyi niyetten yararlanıyorum.
 
‘BETÜL’LE BİZZAT BEN KONUŞTUM’
Betül’le de ben konuştum. ‘Seni alıyorum oradan’ dedim. ‘Dansa mı çıkacağım?’ dedi, ‘Hayır kızım, ne münasebet! Sen benim iyi oyuncumsun, niye seni dansa çıkarayım!’ dedim. Bundan yararlanmışlar.
 
KULAKLARI DA ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE ÇEKİLECEK
Bindikleri dalı kesiyorlar ve içimizden birkaç kişi de bunları besliyor. Onları da tespit ettim. Onların kulakları da çok iyi bir şekilde çekilecek. Bindiği dalı kesmek neymiş görecekler. Bir tanesi sanal âlemin dışında karşıma çıksın desin ki: ‘Şu konuları beğenmiyorum’, saygı duymazsam Erhan değilim. Yüzde yüz yedi seyirci oranı yükselmiş arkadaşım. Yüzde 53’lerden aldım ben bu tiyatroyu. Repertuar ve halkla yakınlaşma ile 4 ayda bu hale getirdim. Bıraksınlar beni çalışayım zaten son iki senem sonra çekip gideceğim.
 
CİBALİ KARAKOLU HAKKINDA
Refik Kordağ ile Muammer Karaca tarafından bir Fransız komedisi olan "Nuits de Noces"den (Bir Düğün Gecesi) uyarlanan oyun ilk kez 1955 yılında Karaca Tiyatrosu'nda sahnelendi. Nedret Denizhan’ın yönetmenliğinde seyirciyle buluşan oyunun kadrosunu ise Zihni Göktay, Berrin Koper, Tarık Şerbetçioğlu, Derya Kurtuluş, Cem Uras, Müge Çiçek, Eylül Soğukçay, Şehnaz Bölen Taftalı, Hülya Arslan, Doğan Altınel, Murat Bavli, Naci Taşdöğen, Cem Karakaya, Tuğçe Açıkgöz, Deniz Yeşil Mavi, İbrahim Ulutaş, Seza Güneş, Ertan Kılıç, Hüseyin Kefeli ve Begüm Yazıcıoğlu yer alıyor. Yeni sezonda sahnelenmeye başlanan oyunun galasıysa 15 Aralık Pazartesi günü yapılmıştı. (Radikal)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kış Uykusu’na Oscar’dan kötü haber
87'nci Oscar adayları için yapılan ön elemede belirlenen 9 yabancı film Los Angeles'ta açıklandı.
Necati Cumalı ödülünü kazanan belli oldu
Urla Belediyesi ile Cumalı-Seferis Gökyüzü Kültür ve Sanat Derneği işbirliğiyle ...
İzmir sahnesinde yeni haftada 2 muhteşem konser
İzmirliler yeni haftaya, Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ...
 
Hobbit’ten ilk gün rekoru
Oscar ödüllü yönetmen Peter Jackson'ın İngiliz yazar John Ronald Reuel ...
Madonna isyan etti: Bu terörizmdir
ABD'li efsane şarkıcı Madonna, 2015'te piyasaya sürmeyi planladığı yeni ...
İstanbul’dan Morrisey geçti
Alternatif rock müziğin önemli gruplarından The Smiths'in vokalisti Morrissey, ...
 
Flaş! İzmir’de Pakistan yası: Konser iptal
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pakistan’da 141 öğrenci ile öğretmenin hayatını ...
Yılın köy tiyatrosu Balıklıova
2011 yılında Balıklıova köy sakinleri ve 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar ...
Çallı'nın tablosuna rekor fiyat
Klasik Türk resmi ve Osmanlı eserleri rekor fiyatlarla alıcı buldu. 'Avluda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva