HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Mart 2012 Perşembe - 11:08

Şaşal davası: Özel İdare Büyükşehir’e karşı

Menderes'in Şaşal köyündeki kaynak Suyu, İzmir İl Özel İdaresi ile Büyükşehir Belediyesi'ni mahkemelik etti. Suyun işletme ve pazarlama hakkını dava ile kazanan Büyükşehir, kiracı Danone'nin sözleşmesi bittiği için yeni ihale yapmaya hazırlanırken, faaliyet yapılan binaların tapusuna sahip olan Özel İdare ise tescillettiği "Şaşal" markasını almak için dava açmaya hazırlanıyor.

Şaşal davası: Özel İdare Büyükşehir’e karşı

İZMİR - Mücavir alan içinde kalan kaynak suları Özel İdare ile Büyükşehir Belediyesi'ni birbirine düşürdü. Kaynak Sularının ticari amaçlı kullanım hakkını paylaşamayan iki kurum davalık oldu.

Yeni Büyükşehir Belediye Yasası ile kendi sınırları içinde kalan kaynakları işletme yetkisini Özel İdare'den isteyen Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU), kent genelindeki 7 kaynak suyu için İzmir 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, Menderes ve Karşıyaka'da bulunan 3 kaynağın kiralama ve pazarlama yetkisini Ocak ayında İZSU'ya verdi. İZSU'nun Mart 2003 yılında 10 yıllık sözleşme yapılan ve şu anda yıllık 3 milyon 200 bin lira kira ödeyen kiracı Danone'nin sözleşme süresi dolduğu için yeni bir ihale yapacağı, ya da söz konusu firma ile yeniden sözleşme imzalayacağı öğrenildi. Bu arada Şaşal markasını kendi adına tescilleten İzmir İl Özel İdaresi'nin ise marka kullanım hakkı için dava açacağı belirtildi.
 
DAVA TEMYİZDE
Yeraltı kaynak Suları Kanunu'nun 4. maddesi uyarınca, 2004 yılında İzmir genelindeki kaynak sularını işletme, kiralama ve pazarlama yetkisi İzmir İl Özel İdaresi'ne verildi. Ancak, 5216 sayılı yeni Büyükşehir Yasası ile sınırları genişleyen Büyükşehir Belediyesi, yasanın yürürlüğü girmesinin ardından Özel İdare'den kendi sınırları içinde kalan Menemen, Menderes, Bornova, Karşıyaka ve Kemalpaşa ilçelerindeki toplam 7 kaynak suyuyla ilgili yetkinin devrini talep etti. Özel İdare ise belediyenin talebini kabul etmedi.

Egeli Sabah’tan Sezen Özsavrangil’in haberine göre bunun ardından İZSU, Mart 2011'de İzmir 1. İdare Mahkemesi'ne giderek Özel İdareye karşı dava açtı. Mahkeme, Menderes Şaşal köyünde Danone tarafından işletilen tesisler, Keler köyündeki Özkul Memba Suları ve Karşıyaka Doğançay'da ilçe belediyesinin Kent A.Ş tarfından işlettiği tesislerle ilgili yetkiyi Ocak ayında İZSU'ya verdi. Özel İdare karara itiraz etti ancak itiraz reddedildi. Bunun üzerine Özel İdare, itirazını Danıştay'a taşıdı.
 
TESİSLER ORMAN ARAZİSİNDE
Danıştay'dan henüz bir karar çıkmazken, Özel İdare bu kez şaşal'daki kaynağın bulunduğu arazinin kendi tapulu arazisi olduğunu, bu nedenle belediyenin burada kullanım hakkı kazanamayacağını ileri sürerek işlem başlattı. Ancak Orman Genel Müdürlüğü, şu anda Danone tarafından işletilen tesislerin yer aldığı arazisin orman vasfında olduğunu ileri sürerek, Özel İdare'ye ait tapuların da bir geçerliliği olmadığını bildirdi. Söz konusu arazinin orman vasfını yitirdiği için 2B sınıfına alınmasını isteyen Özel İdare de yaklaşık bir buçuk ay önce Orman Genel Müdürlüğü'ne yazı yazarak yeni bir kadastro çalışması yapılmasını istedi.
 
2B SINIFINA ALINSIN
Kadastral çalışmaların ardından tapu davası açacaklarını belirten Özel İdare yetkilileri, "Şaşal köyünde Suyun çıktığı bölge İl Özel İdaresi'nin tapulu malıdır. Yeraltı Suları Kanunu, kiralama yetkisini Özel İdare ya da Büyükşehir'e verirken tapulu yerleri bunun dışında bırakıyor. Söz konusu kaynak suyun taşınmazını Özel İdare 1990'lı yıllarda Hazine'den satın almış, o günden beri de işletiyor ya da kiraya veriyordu. Ancak şu an dava sonucuna bağlı olarak Şaşal ile ilgili dosya da Büyükşehir Belediyesi'ne gitti. Biz de durumu hukuk müşavirliğimize bildirdik. Dava açacağız. Ancak Orman Genel Müdürlüğü bize bu arazinin orman vasfında olduğunu söyledi. Bu durumda tapunun hiçbir anlamı olmuyor. Yıllardır üzerinde binalar ve su işletme tesisleri bulunan bu arazi çoktan orman vasfını yitirmiştir. Biz de Orman Bölge Müdürlüğü'ne yazı yazarak, yeni bir kadastral çalışma yapılmasını talep ettik. Hatta tapu dahilinde olmayan taşınmazların da 2B kapsamına alınmasını istedik" dedi. Tüm bu çalışmalar yapılana kadar buradaki tesisleri Büyükşehir Belediyesi'nin bünyesinde işletileceğini belirten yetkililer, "Şu anda Danıştay'a olan itirazımız sonuçlanmadı. Ancak, Şaşal markasını biz tescillettik. Bu marka için her yıl bedel ödüyoruz. Bu markayı belediyeye vermeyiz. markamız için de ayrıca davacı olacağız" diye konuştu. (Sezen Özsavrangil/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’de ‘yeşil’ bayram
Her gün yıkılıp yeniden yapılan ve 200 müteahhidin inşaatlarını sürdürdüğü ...
Çiğli’de ücretsiz sağlık hizmeti tam gaz
Çiğli Belediyesi hasta nakil ambulansı ve cenaze aracı ücretsiz olarak ...
İzmir’in ‘beyaz gelincikleri’ yola çıkmaya hazır
Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım filosuna katılacak 150 yeni otobüsün ...
 
İzmir’in suyu emin ellerde…
Büyükşehir Belediyesi, kentin musluklarından akan içme suyunun kalitesini ...
Bilgisayarı ne kadar doğru kullanıyoruz?
Konak Belediyesi’nin ‘Sağlıkta Buluşma Günleri’ kapsamında bilgisayarın ...
Kırım Türkleri derneklerinin 20. yılını kutladı
İzmir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Kültür Bakanlığı ...
 
Liseli öğrenciler baharı coşkuyla karşıladılar
Konak Mersinli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bahar coşkusu bu yıl ...
Özfatura'dan 'İZBETON özel sektöre açılsın' önerisi
Geçtiğimiz günlerde kent gündemini epeyce meşgul eden İZBETON ve asfalt ...
Vali Kıraç kardeşine umut oldu, iliği nakledildi!
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde gerçekleştirilen operasyonda, İzmir Valisi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva