HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Şubat 2015 Cumartesi - 12:55

‘Sakin Şehir’de yerel kalkınma günleri!

Seferihisar Belediyesi tarafından dördüncü kez düzenlenen Tohum Takas Bayramı, önemli konuşmacıların katılacağı çalıştayla başladı.

‘Sakin Şehir’de yerel kalkınma günleri!

28 Şubat Cumartesi günü yoğun yağışa rağmen büyük ilgiyle başlayan çalıştay Köy Enstitülerinin 75. Kuruluş Yıldönümü ve  Hasan-Ali Yücel’in Aramızdan Ayrılışının 53. Yılının Anısına düzenleniyor. Çalıştayda “Seçimlere Giderken Türkiye’de Eğitim, Bilim, Kültür ve Kırsal Kalkınma Politikalarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri” isimli oturumlar gerçekleşecek.

YKKED Mandolin topluluğunun mini konseriyle başlayan çalıştayın açılış konuşmaları Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, YKKED Genel Başkanı Prof.Dr. Kemal Kocabaş, DEÜ Öğretim Üyesi Doç.Dr. Güzel Yücel tarafından yapıldı.
 


Ev sahipliğini yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer;  “Bugün Türk aydınlanmasının öncüleriyle burada beraber olacağız. Onları dinleyeceğimiz için çok heyecanlıyım. Bugün çok şey konuşulacak ama tarım politikasıyla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum: Türkiye’de inanılmaz kaotik bir gündem yaşıyoruz. Toz-toprak-sis-bulut içerisinde ortalık. İşte iç güvenlik yasası için inanılmaz işler yaşanıyor. Umudun çok azaldığı korkunun çok büyüdüğü günlerden geçiyoruz. Bütün bu gündem içerisinde gözden kaçırdığımız çok temel bir şey var. 12 Bin yıl boyunca dünyanın tahıl ambarı olmuş bu topraklarda, tarımı bitirmeye çalışıyorlar. İki temel tercihleri var. Biz dışa bağımlı olmak zorundayız tarımda diyorlar. Onun için gübreyi, samayı ithal eder hale geldik. İkincisi bu tarım denilen şey endüstriyel boyutta yapılmalı diyorlar. Öyle köylünün çiftçinin yapacağı iş değil. Bu nedenle bir gecede 16 Bin köyü kapatıverdiler. 16 bin köyün kapatılması demek bu insanların kentte işsiz ordusuna katılması, potansiyel gecekondu nüfusuna dahil olması, köylünün toprağıyla kentlinin sofrasının kopması demek. İstiyorlar ki sadece büyük şirketler tarım yapsın.  12 bin yıl boyunca tarımın insanlığın gündemine oturduğu bu topraklarda tohumun da dışa bağımlı olmasının yollarını arıyorlar. 5553 sayılı yasada tohumun dışa bağımlığının önünü açıyor. Türkiye’nin geleceği geçmişinde saklı. Türkiye’nin geleceğinde köy enstitülerini, tarımı ve eğitimi bambaşka bir şekilde inşa etmek mümkün. Çünkü köt enstitüleri eğitimle üretimi olağanüstü bir şekilde birleştiren bu topraklarda üretim yapan insanları zenginleştiren, donatan eğitim kurumlarıydı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri’ne ve Kemal Hocama çok Türkiye’ye tekrar bu gündemi yeniden hatırlattıkları için çok teşekkür ediyorum.  Son olarak doğanın şu garip cilvesini hatırlatmak istiyorum. Bugün HasanüAli Yücel’in ölüm yıldömünü ama Deniz Gezmiş’in de doğum günü. Her ikisini de saygıyla, sevgiyle anıyorum” dedi.
 
YKKED Genel Başkanı Prof.Dr. Kemal Kocabaş; “Aydın ve ilerici çizgisiyle çalıştaya ev sahipliği yaoan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür etti ve ; “ Bugün burada karanlığa karşı, despotizme karşı demokrasiyi umudu arayacağız” dedi.
 
DEÜ Öğretim Üyesi Doç.Dr. Güzel Yücel ise, dedesi Hasan-Ali Yücel ve babası Can Yücel’in hayatından kesitler verdiği konuşmasında; “Babam Can Yücel neden Tohum Bankası açmıyoruz, ithal tohumlara mahkum ouyoruz derdi. Babamın ektiği tohumların yeşerdiğini görüyorum” diyerek babası Can Yücel’in “Buluşmak üzere” isimli şiirini okudu.
 
Şenliğin öğleden sonra kısmında Tohum-Takas Şenliği de düzenlenerek, ellerindeki yerli tohumları getirenlerin, diğer kişilerle tohumlarını takas yaparak tohumların üretilmesi, çoğaltılmasına yönelik çalışma yapılacak.
 
Üç oturumdan oluşacak çalıştayda tartışılacak konular ve konuşmacılar:
 
SEÇİMLERE GİDERKEN 2015 TÜRKİYESİ
Çalıştayın ilk oturumunda 2015 seçimleri ve Türkiye’nin geleceği konuşulacak. Oturumun moderatörlüğü CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner tarafından yapılacak. Oturumun konuşmacıları gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, felsefeci-eğitmen Prof.Dr Ahmet İnam, gazeteci-yazar Orhan Bursalı, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Doçenti-Radikal Gazetesi köşe yazarı Doç.Dr. Koray Çalışkan olacak.
 
KIRSAL BÖLGE KALKINMASI TARTIŞILACAK
Günün ikinci oturumu Kırsal Bölge Kalkınmasında Köy Enstitüleri, Tarımsal Üretim, Kooperatifçilik   ve Halk Kültürü adıyla gerçekleşecek. Moderatörlüğünü İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi’nin yapacağı oturumda, Ege Üniversitesi Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı -Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Tayfun  Özkaya, akademisyen-siyasetçi Prof. Dr. Yakup Kepenek, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptun Soyer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Yıldız konuşmacı olarak yer alacak.
 
TÜRKİYE’DE NELER OLUYOR?
Günün son oturumunda Köy Enstitülerinin güncel karşılığı neydi, 2015 Türkiyesi’nde Eğitim, Kültür ve Sanatta Neler Oluyor? Konuları tartışılacak. Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık’ın yöneteceği oturumda,  yüksek mimar-yazar Cengiz Bektaş, Sosyolog-yazar Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu, gazeteci-yazar Alper Akçam, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi-yazar Prof.Dr.Binnur Yeşilyaprak konuşmacı olarak yer alacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cevreye duyarli 28 Şubat 2015 Cumartesi 21:56

Katılıyorum tarim alanlari ivedi olarak imara kapanmali

Yorumu oyla      12      5  
cevreye duyarli 28 Şubat 2015 Cumartesi 18:56

Katılıyorum tarim alanlari ivedi olarak imara kapanmali

Yorumu oyla      12      5  
yeşil doğa 28 Şubat 2015 Cumartesi 18:35

başkanım tüm yaptıklarını takdirle karşılıyoruz.farklı bakış açınla artık dış dünyada konuşulan çok farklı bir seferihisar var.birde şu seferihisar ürkmez bölgelerinde tarıma açık alanların imara kapanması için birşeyler yapın..yazık oluyor bu yemyeşil mandalin bahçelerine.çok yazık.

Yorumu oyla      12      5  
28 Şubat 2015 Cumartesi 17:16

abd ırakı bombaladıktan sonra işgal etti ve ilk olarak ırak tohum bankasını gemiye yükleyerek götürdü.bunu tv de ıraklılardan duydum.abd kendi tohumlarının genetiğiyle o kadar çok oynamışki elinde orijinal tohum kalmamış.eğer türk çiftçisine yardım edilmezse türkiyede orijinal tohum kalmayacak.bir defa ekilen ve ikinci seferde ürün vermeyen abd tohumuna muhtaç kalıcaz.bu bayramı yapanları kutlarım.çok zekice bir hamle.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dönüşümde büyük gün: İlk kazma ‘Başkan’ın adalet mesajıyla’ vuruldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm için bir yandan uzlaşma görüşmelerini ...
Menderes Avrupa’nın en büyük turizm arenasında!
İlçenin tanıtımı adına başlatılan çalışmalar kapsamında Menderes Belediyesi ...
İzmir'in çöp tesisinde flaş gelişme: Dosya da tamam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Yamanlar’da yapılması ...
 
Valilik vizesi: Ve İzmir’in çöp tesisi yola çıkıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Yamanlar’da yapılması ...
Merdiven kazası çıkması: Metro A.Ş. de topu şirkete attı!
Makine Mühendisleri Odası’ndan gelen ‘fren yoktu’ ve ‘periyodik bakımın ...
Başkan Soylu yerinde söz verdi: Halkın istemediği hiçbir şey…
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu geçtiğimiz günlerde köylülerin ...
 
Semtevi kursiyerlerine belediyeden destek
Buca Belediyesi’ne bağlı Evka-1 Semtevi kursiyeri kadınlar tarafından ...
Selçuk'ta başkan ve kaymakamın eşi aynı kursta
Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı’nın açılışını gerçekleştirdiği Kadın ...
Matematik şampiyonlarından Başkan Gönenç’e ziyaret
Bergamalı gençler, ABD Matematik Birliği ve Nebraska Üniversitesi tarafından ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva