HABERLER>SAĞLIK
24 Kasım 2015 Salı - 13:41

Sağlıkçılardan hastane bahçesinde ‘şiddet bitsin’ eylemi

Türk Tabipler Birliği, sağlık meslek örgütleri ve kadın örgütleri tüm Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etti. Alsancak Devlet Hastanesi’nin bahçesinde toplanan sağlıkçılar yaptıkları basın açıklamasında ‘kadına ve sağlıkçıya yönelik şiddet sona ersin’ dedi.

Sağlıkçılardan hastane bahçesinde ‘şiddet bitsin’ eylemi

Yeşim YAVUZER / EGEDESONSÖZ - Geçtiğimiz hafta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aynur Dağdemir, Samsun’da birlikte çalıştığı kadın sağlık çalışanını eski eşinin şiddetinden korumak isterken uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine, Türk Tabipler Birliği, sağlık meslek örgütleri ve kadın örgütleri sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etmek amacıyla Türk Türkiye çapında eylem kararı aldı. İzmir’deki protestolardan biri, Alsancak Devlet Hastanesi’nde yapıldı. Hastane bahçesine toplanan sağlıkçılar, yaptıkları basın açıklamasında kadına ve sağlıkçıya yönelik şiddete tepki gösterdi.

OLAY ÖNCELİKLİKE KADINA YÖNELİK ŞİDDET VAKASI
Basın açıklamasını yapan İzmir Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Nezaket Kaya, Aynur Dağdemir’in öldürülmesini öncelikle kadına yönelik bir şiddet vakası olduğunu ve kadın cinayetleri kapsamında ele alınması gerektiğini söyledi. Kaya, “Kadına yönelik ayrımcılığı ve şiddeti yaşamın olağan akışına uygun gören, cinayete tahriki ve faillerine haksız ceza indirimini gelenekselleştiren, kadını sosyal yaşamdan koparıp eve kapatmayı politika sayan bu egemen ataerkil anlayış coğrafyamızın kadınları için yaşamı cehenneme çevirmiş durumdadır. Ancak söz konusu olayın yalnızca bir kadın cinayeti olarak değerlendirilmesi yeterli olmayacaktır. Cinayetin hastenede, meslektaşımızın görevi başında olduğu sırada işlenmiş olması, hekim-hasta ilişkisine ve hekimlik uygulamasına bağlı olmasa bile olayın bir ‘hekime yönelik şiddet-hekim cinayeti’ olduğu gerçeğini de ortadan kaldırmamaktadır. Eğer bir kadın hekim hangi nedenle olursa olsun görevi başında iken öldürüldü ise aynı anda bir değil iki cinayet işlenmiş demektir” dedi.

İTİRAZIMIZ VAR, TEPKİLİYİZ
Kaya, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Direniş ve Dayanışma günü arifesinde yaşanan bu olayla ilgili, “Aynur Dağdemir’in asıl hedef olmaması, ancak aynı ekip içinde çalışan sekreteri ile geleneksel rolü ve iyi hekimlik değerleri gereği koruma ve sorun çözme amacıyla orada bulunması nedeniyle hedef haline getirilmesi kadınların dayanışma içinde olmasına bile tahammül gösterilemediğini ortaya koymaktadır. İtirazımız var, tepkiliyiz, ses çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI ÇALIŞANLARINI NEDEN KORUYAMIYOR
Son yıllarda giderek artan ve büyük ölçüde sağlıkta dönüşüm projesinin yarattığı açmazlar nedeniyle ölümle sonuçlanan hekime yönelik şiddet olgularında saldırganların hep erkek olması bir rastlandı olmadığına dikkat çeken Kaya, “Sağlık hizmetinin verildiği hastanelerin güvenliğinin neden bu kadar zayıf olduğu sorgulanmalıdır. Son birkaç yıl içinde kaybettiğimiz meslektaşlarımız Ersin Arslan ve Kamil Furtun da katiller önceden bilindiği ve tehditlerden haberdar olunduğu halde önlem alınmadığı için hastane ortamında öldürülmüştür. Sağlık Bakanlığı çalışanlarını neden koruyamamıştır” diye sordu.

ŞİDDET SALGIN BİR HASTALIK DURUMUNDA
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelant, şiddet dilinin tüm toplumu sardığını söyledi. Güzelant, “Türkiye’de bir şiddet dili var ve bu şiddet dili tüm toplumu sarmış durumda. Neredeyse bir salgın hastalık durumunda. Şiddet, toplumun en tepesinden aşağıya doğru dalga dalga yayılıyor” dedi. Güzelant son olarak hakimlere seslendi: “Ceza indirimleri felaket. Hakimlere çağrımızdır; karşınıza gelen tecavüzcünün, katilin üzerindeki takım elbiseye, kravatına traşına bakıp iyi hal indirimi yapıyorsunuz. Yapmayın. Bir de bu cinayeti işlerken ya da tecavüz ederken ki yüz ifadelerini düşünün.”


PROTESTO YETMEYECEK, BU SİSTEME ÇÖZÜM BULMALIYIZ
Psikiyatrist Haluk Sünday Ataman şiddetin kaçınılmaz olduğu bir yere geldiğini söyleyerek, önce insanların tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. Ataman, “Bu ülkede insanları tedavi etme hakkı uzun zamandır alınmıştır. Çünkü tedaviyi yapacak olan psikiyatrist bile hastasını 10 dakika içinde dışarı çıkarmak zorundadır. Çalıştığımız hastane de dahil olmak üzere güvenlik görevlileriyle ilgili uygulamada istenen şey olabildiğince en ucuz şekilde sağlanmasıdır. Bunlar ekonomik olarak değerlendirilecek şeyler değildir. Hem insan hayatına yardım eden insanlara hem hastalar hem hekimler olarak uygun ortamlar sağlamak gerekiyor. Bu uygun ortamı sağlamak için çalışmak gerekiyor. Yoksa burası önce kar elde eden bir kuruluşa dönüştürülürse adı hastane olmaz başka bir şey olur. Şiddet hem insanların iç dünyalarında hem de uygulamalarla hiçbir şekilde tedavi edilmiyor. Protesto yetmeyecek, hep beraber bu sisteme bir çözüm bulmamız gerekiyor. Çözüm bulacak kişiler bir uygulama geliştirmek zorundadır” diye konuştu.
 

 
İLGEO’da yönetim krizi: Dedemin mirasını yedi
 
Başak’tan Ankara’ya ‘zafer’ çıkarması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadınlara özel spor salonu b-fit'ten 10'ncu yıl kutlaması
Türkiye genelinde 10 yıldır hizmet veren Türkiye’nin ilk ve en yaygın ...
50 bilim insanı arı ve sağlık için buluştu
Editörlüğünü Yard. Doç. Dr. Eren Akçiçek ve Prof. Dr. Banu Yücel'in yaptığı ...
Gripten korunmak için 8 pratik öneri
Sonbahardaki ani ısı değişiklikleri vücudun bağışıklık sistemini olumsuz ...
 
Dikkat: Grip olmadan aşınızı yaptırın!
İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Türkyılmaz, son dönemde artan grip ...
Artık bir işe yaramıyor: Antibiyotik devri bitti mi?
1940’lardan beri milyonlarca insanı tedavi eden antibiyotikler gücünü ...
Yumurtalık kanserinde umut veren gelişme
Bilim insanları, yaptıkları son araştırmalarda basit bir kan testiyle ...
 
Tavuk etinde arsenik iddiasına yanıt
Tavuk etinde arsenik bulunduğu iddialarına "Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu"ndan yanıt geldi.
Saat Kulesi’nde mor farkındalık!
İzmir’de, Dünya Prematüre Günü nedeniyle, Konak Meydanı'ndaki Saat Kulesi, ...
Antibiyotik direncimizde kritik yükselme!
Antibiyotik direnci ciddi sağlık sorununa dönüşürken, Sağlık Bakanlığı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva