HABERLER>SAĞLIK
27 Ağustos 2014 Çarşamba - 13:36

Sağlık muhabirleri Müezzinoğlu'na meydan okudu

İzmir Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Şubesi üyeleri, ALS Hastalarına destek kampanyasına (#Icebucketchallenge) farklı bir boyut getirdi. Başlarından bir kova buzlu su döken muhabirler, daha sonra ALS hastalarının sorunlarının yer aldığı raporu okudu. SMD İzmir Başkanı Erkan Doğan, “Hastalık hakkında farkındalık yaratmak ve hastaların sorunlarını gündeme taşımak amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdik” dedi. Su dökme etkinliğinin ardından Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, İzmir Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz, İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır’a Hodri Meydan’ diyen Doğan, “Herkes bu kampanya sayesinde ALS hastalığını tanıdı. Sağlık çalışanları arasında bile bilinmeyen hastalık hakkında yaratılan farkındalık, umarım hastaların sorunlarının çözülmesine de katkı sağlar” diye konuştu.

Sağlık muhabirleri Müezzinoğlu na meydan okudu

İZMİR - Swissôtel Grand Efes  İzmir Oteli’nde bir araya gelen İzmir Sağlık Muhabirleri Derneği,  ALS Motor Nöron Hastalığı’nda farkındalık yaratmak ve hastaların tıbbi ve sosyal sorunlarını gündeme getirmek amacıyla (#Icebucketchallenge) buzlu su dökme etkinliğini gerçekleştirdi. Eylemi gerçekleştirmeden önce konuşan SMD İzmir Şube Başkanı Erkan Doğan, “Amacımız ALS hastalarının sorunlarını gündeme taşımak. Buz dökme etkinliği Amerika’dan sonra Türkiye’de de çığ gibi yayılıyor. Sağlık muhabirleri olarak ALS Dünya Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ALS hastası Dr. Alper Kaya ile birlikte bir rapor hazırladık. Hastaların sorun ve taleplerinin yer aldığı raporu Sağlık Bakanlığı’na göndereceğiz. Buradan etkinliğin devamı için Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na, İzmir Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz’a ve İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır’a ‘Hodri Meydan’ diyoruz” dedi. Konuşmanın ardından Sağlık Dergisi İzmir Temsilcisi Ayça Özgül, Yeni Asır Sağlık Muhabiri Erkan Doğan, Egedebugün Sağlık Muhabiri Eral Aytemiz ve www.medyasaglik.com Sağlık Editörü Gizem Taban başlarından aşağıya buzlu suyu döktü.
 
 İŞTE SMD’NİN YAYINLADIĞI ALS RAPORU
 ALS hastaları evlerine kapalı bir hayat yaşıyor. ALS hastalarının sosyal hayata katılması için belediyeler ve kamu sağlık kuruluşları tarafından projeler üretilmeli.
 
 ALS hastaları özel bir yazılımı bulunan laptoplar sayesinden hayata bağlanıyor. Göz hareketleriyle bilgisayarları kullanabilen ALS hastaları, sosyal medyada arkadaşlarını buluyor, hayatla yeniden irtibata geçiyorlar.
 
 ALS hastalarının sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmayan bir çok tıbbi gereksinimi bulunuyor.
 
Hastaların ihtiyaçları şöyle: PEG (Perkütan Endoskobik Gastrostomi) tüpü değişimi,  Trakeostomi kanül değişimi (Uzun süreli kullanıma uygun kanül kullanılması uygundur raporunun evde verilebilmesi, KBB uzmanı),   PEG, Trakestomi , ağız ve genel yara bakım pansumanı (Peg değişiminde yeni peg malzemesi için raporun evde verilmesi),  Uygulamalı İlk yardım eğitimi (solunum, kalp durması, bilinç kaybı, boğulma vb ), Banyo, traş, genel bakım vb temizlik yardımı (Hasta kaldıracı, lifti), kan idrar alımı ve laboratuar tetkikleri, damar yolu, enjeksiyon, pansuman işlemleri desteği,   Fizik tedavi Rehabilitasyon, ekseriz, solunum eksersizleri. (Fizyoterapist evde fizik tedavi desteği), Hasta ve hasta yakınlarına psikolojık destek,  Bakım verenlerin Tükenmişlik Sendromu ile ilgili sorunlar, çözüm önerileri, Hasta transferlerinde, banyo vs yardımcı personel,  Hastaneye gidiş ve özellikle dönüşlerde ücretsiz (112 dönüşte ücret alıyor) ambulans sağlanması,  Evde sağlık raporu verilmesi, reçete yazılması, Yatağa bağımlı hastaların işlemlerini yapan hasta yakınlarına, hastane ve polikliniklerde verilecek özel bir belge ile öncelik tanınması, Özürlü Raporunda hastalığın ilerleyişi olduğuna dair kanaat ibaresi, verilen raporun geçerlilik süresinin sınırlı olmaması. Akülü sandalye ödemesi için ALS Motor Nöron Hastalığı teşhisi yeterli olması,  112 Hekim ve personeline ALS hastalığı hakkında eğitim verilmesi, Ambulanslarda ALS hastalarına uygun solunum cihazının olması
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DSÖ: Elektronik sigara sağlığı tehdit ediyor
Elektronik sigaranın, sigara içme alışkanlığını engellediği yönünde bir ...
Kahvaltıda ezber bozan araştırma
ABD ve İngiltere kaynaklı araştırmalar, kahvaltı hakkındaki yaygın kanıyı ...
Organ naklinde umut veren gelişme
Bilim adamları ilk işlevsel canlı organı bir hayvanın içinde yeniden programlanmış ...
 
CHP İzmir bonzaiye savaş açtı
CHP, ölümlere neden olan sentetik uyuşturucu türü bonzaiye karşı harekete ...
İzmir’de küflü peynir operasyonu!
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü denetim ekipleri, vatandaşın ...
Ebola tedavisinde umut ışığı
ABD'de Ebola'ya yakalanan doktorların tedavisinin başarıya ulaşması, salgına ...
 
Sağlık Bakanlığı'ndan Facebook takibi
Sağlık Bakanlığı, sahte facebook hesapları üzerinden başta kanser olmak ...
Mide kanserine karşı botoks
ABD ve Norveçli bilim insanları fareler üzerinde yaptığı araştırma, güzellik ...
Damacana su satışına yeni düzenleme
Damacana su satışında yeni düzenleme yapıldı. Suların depolandığı, satışa ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva