HABERLER>SAĞLIK
29 Mayıs 2015 Cuma - 09:04

Sağlık Bakanlığı'ndan şok eden talep!

İlçe Toplum Sağlığı merkezlerine bir yazı gönderen Sağlık Bakanlığı, psikiyatri hastalarının kimlik, adres ve tanı bilgilerini istedi. Tabipler Birliği ise talebe karşı çıktı: Bu bilgilerin elden ele dolaşımı tehlikeli!

Sağlık Bakanlığı ndan şok eden talep!

Sağlık Bakanlığı, 8 Mayıs’ta “ilçe toplum merkezleri”ne bir yazı göndererek, aile hekimlerinin psikiyatri hastalarının ad-soyad, kimlik numarası, adresi ve tanısının yer aldığı bilgileri bildirmelerini istedi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, aile hekimlerine kayıtlı hastalardan kaçının Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde (TRSM) de kaydı bulunduğunun tespit edilmesi amacıyla bilgi istendiğini belirttiği yazıda, “Kayıtlı kronik psikotik bozukluğu (şizofreni, paranoid bozukluk, psikotik bozukluk, bipolar-duygu durum bozuklukları vb.) olan hastaların bilgilerinin olduğu dosyaları doldurarak gönderilmesi gerekiyor” denildi. TTB Başkanı Bayazıt İlhan, bu isteğin utanç verici bir durum olduğunu, bakanlığın bir skandala imza attığını belirterek şunları söyledi:
 
‘İNSAN HAKKINA AYKIRI’
“Bu insan haklarına aykırı bir uygulama. Kişiden izin almadan bu bilgileri kaydedip başka yere gönderemezsiniz. Titiz davranmak gerekiyor. Hasta TRSM’lere gitmek istiyorsa o zaman yönlendirirsiniz. Bu bilgilerin elden ele dolaşması çok tehlikeli. Düşünsenize, hastasınız ve hastalığınızın bilinmesini istemiyorsunuz. Ancak bir gün bir telefon ve sizin mahrem bilginiz herkesin dilinde. Sonuçlarını bir düşünün.”
 
GÖNDERMEYİZ

Konuyla ilgili uzman görüşleri şöyle:
Murat Girginer (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı): “Aile hekimleri, görev ve sorumluluklarını bilir. Hasta onayı olmadan bilgi göndermek yasaktır. Bu nedenle bu tür bilgileri hiçbir aile hekimi göndermez.”

Doç. Dr. Burhannettin Kaya (Türkiye Psikiyatri Derneği Medya Koordinatörü): “O bilgilerin nereye gideceği, gizlilik ihlali olup olmayacağı bilinmiyor. Ancak hastaları, bilgileri dahilinde yönlendirme tabii ki doğru olur.”

‘AMAÇ TRSM’DE TEDAVİ’
Sağlık bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili Hürriyet’in sorusu üzerine şunları söylediler: “Konunun fişleme ile ilgisi yok. Hastaların toplum ruh sağlığı merkezlerinde tedavilerini sağlama amacıyla bu girişimde bulunulmuştur.”(Meltem Özgenç/Hürriyet)
 

 
Karabağlar'da ülkeye örnek proje: Sosyal kart!
 
İzmir’de yaza sanatla merhaba: Dolu dolu program
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 29 Mayıs 2015 Cuma 13:52

İleride her "muhalif" kişinin özel fuat avnisi olacak herhalde. Zaten şöyle tedavi görmüştü, sözüne itibar etmeyin falan. Bunlar kafayı yemiş gerçekten.

Yorumu oyla      12      5  
Işık Dikicigil 29 Mayıs 2015 Cuma 09:35

İLERİ DEMOKRASİDE DEVLET VATANDAŞINI TAKİP EDER.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Danıştay bozdu: Aile hekimlerinin prim zaferi
Sağlık Bakanlığı, Danıştay kararı sonrası 2010 yılından beri aile hekimleri ...
Felaket senaryosu: Kuş gribi virüsü 2 mutasyon sonra…
Nerdeyse her yıl yeni bir virüs dünyayı korkutmaya devam ediyor. Birkaç ...
İzmir’in hastanelerine ambulans dopingi
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne ...
 
Depresyon ölüm riskini artırıyor
Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin araştırmasına göre depresyon, kalp yetmezliğinde ...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva