HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Kasım 2013 Salı - 15:18

Protokolde hayal kırıklığı: İzmir Paris’te yalnız mı kalacak?

Fransa’nın başkenti Paris’te 27 Kasım’da yapılacak EXPO 2020 oylaması öncesinde çalışmalar sürerken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oylama günü olmayacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve üç bakanın katılmasının beklendiği oylamada yer alacak isimler belli oldu. EXPO 2015 oylamasında büyük destek gören İzmir bu kez yalnız kalacak.

Protokolde hayal kırıklığı: İzmir Paris’te yalnız mı kalacak?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Dünya’nın en büyük fuarı EXPO 2020 oylaması öncesinde yürütülen çalışmalar devam ediyor. Lobi faaliyetlerinin tam gaz devam ettiği sürece bir hafta kala protokol de netleşmeye başladı.

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerinin oy kullanacağı Paris’teki oylamaya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılmayacak. İstanbul Olimpiyatları için yapılan oylama öncesinde Arjantin’e giden Erdoğan’ın programına Paris ziyareti alınmadı. Ayrıca EXPO 2015 oylamasında Dışişleri Bakanı olarak aktif görev alan, lobi faaliyetlerine bizzat katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de Paris’e gitmeyeceği ifade edildi.


 
KİMLER GİDİYOR?
İzmir’in aday olarak iddialı bir yarış sürdürdüğü EXPO 2020 yolculuğunda Paris’teki oylamaya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılacağı öğrenildi. Taslak programda ismi bulunan Babacan’ın yanında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam da yer alacak. Büyükelçilerden oluşan bir grubun lobi faaliyetleri yaptığı süreçte İzmir doğumlu olan Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Ertuğrul Apakan da görev alıyor. Türkiye'nin 2009-2010 yılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği sürecinde dönem başkanlığı görevinde bulunan Apakan aynı dönem BM Güvenlik Konseyi Terörizm ile Mücadele Komisyonu Başkanlığı ve Kuzey Kore Yaptırımlar Komitesi Başkanlığı'nı da yürütmüştü. Apakan lobi faaliyetlerinde bizzat çalışıyor.  

HER PARTİDEN BİR MİLLETVEKİLİ
Oylama öncesi İzmir Valiliği ve EXPO 2020 Yürütme Kurulu her partiden bir milletvekili davet etme kararı aldı. Buna göre Paris’e AK Parti’yi temsilen Milletvekili Hamza Dağ, CHP’yi temsilen eski AİHM yargıcı Milletvekili Prof. Dr. Rıza Türmen, MHP’yi temsilen ise Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu gidecek.


 
DÜNYACA ÜNLÜ TANINMIŞ İSİM
EXPO oylamasının yapılacağı gün BIE delegelerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşma yapacak. Babacan’ın katılmaması halinde konuşma bir bakana devredilecek. Vali Toprak’ın da konuşma yapmasının gündeme geldiği fakat taslak programda yer almadığı sunum programında iki tanıtım filmi oynatılacak. Birincisinde İzmir’in özellikleri, durumu, konumu, neden aday olduğu ve konular anlatılırken diğer filmde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması yer alacak. Erdoğan, BIE delegelerine ve katılımcılara videodan seslenecek.
 
Paris’te ayrıca Türk bilim adamı Onur Güntürkün de BIE delegelerine hitap edecek. Almanya Bochum'daki Ruhr Üniversitesi'nde biyopsikoloji profesörü olan Güntürkün “Türk Hawking” olarak biliniyor. Yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren beyin araştırmacısı Ordinaryüs Prof. Güntürkün, güvercin beyni üzerine yaptığı araştırmalarla, Almanya’nın Nobel’i sayılan Leibniz Bilim Ödülü’nü kazanmıştı.
 
BASIN ORDUSU
Sanatçı Sertap Erener’in konser vereceği, BIE delegeleriyle görüşülecek yemekli toplantıya İzmir’den de birçok basın mensubu gidiyor.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Tamer Taşkın, Bülent Akgerman, Temel Aycan Şen, Meral İnci gibi isimlerin yer alacağı heyette İzmir basınından Hürriyet Gazetesi Deniz Sipahi, Habertürk Gazetesi Osman Gencer, Akşam Gazetesi Ufuk Türkyılmaz,  Milliyet Gazetesi Hamdi Türkmen, Zaman Gazetesi Vahit Yazgan,  Posta Gazetesi Bülent Zarif, Star Gazetesi Ahmet Kaplan, Yeniasır Gazetesi Kadir Sıvacı, Sabah Gazetesi Ünal Ersözlü, Dünya Gazetesi Yaşar Kuş,  Cumhuriyet Gazetesi Serdar Kızık, AA Tolga Albay, DHA Turaç Top, İHA Yusuf Kahraman, NTV Merih AK, ATV Sefer Ayçe, Kanal 35 Ercan Erol, Gediz Üniversitesi Basın Danışmanı Özgür Kaynar ve Cihan Haber Ajansı Paris Temsilcisi Ferhan Köseoğlu bulunacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kemal 20 Kasım 2013 Çarşamba 07:59

yazık İZMİRİME YAZIK GENE YALNIZ GENE YALNIZ......... ANLAYAN ANLADI.......

Yorumu oyla      15      8  
reD 20 Kasım 2013 Çarşamba 00:00

yazık kazansak sanki sadece izmir kazanacak.. bu zihniyetle bizim ülkeden hiç birşey olmaz.

Yorumu oyla      16      7  
cemal yıldız 19 Kasım 2013 Salı 20:02

Türkiyemizin iki şehri Ankara tarafından hep yalnız bırakılmıştır. Biri İZMİR, diğeri ise ADANA' dır. Bu şehirlerden Beş alınmışsa bir verilmiştir. Bu şehirler kendi müteşebisleriyle ve çalışkanlıklarıyla ayakta durmuşlardır.

Yorumu oyla      29      8  
Havlu 19 Kasım 2013 Salı 19:22

Bu resmen"HAVLU ATMADIR."

Yorumu oyla      25      10  
Lombak 19 Kasım 2013 Salı 17:19

Nooldu Safak Pavey'i götürmüyor sunuz?

Yorumu oyla      20      18  
kemalettin 19 Kasım 2013 Salı 16:30

izmir her zaman ki gibi ANKARA tarafından yalnız bırakıldı...ALIŞILAGELMİŞ BİR DURUM...İSTANBUL İÇİN TAAA rusya dan geçildi...

Yorumu oyla      37      8  
miisafiir 19 Kasım 2013 Salı 16:03

yazık

Yorumu oyla      35      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seydibaba krizini Osmanlı arşivleri çözecek!
Gaziemir’de tartışmalara neden olan Seydibaba Türbesi’nin taşınması ile ...
Karabağlar’da aşure buluşmaları devam ediyor
Karabağlar Belediyesi, Anadolu Erenleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma ...
ALBEM öğrencileri hayallerine kavuşturuyor
Aliağa Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl “eğitimde fırsat eşitliği” sloganıyla ...
 
Bornova'da Homeros heyecanı: Kazananlar ödülünü aldı
Bornova Belediyesi tarafından Türk Edebiyatı’na yeni eserler kazandırmak ...
Tartan’dan Viyana’da EXPO kulisi
Başkan Tartan, Viyana’da yerel yönetimlerde etkili Türk temsilcileriyle ...
Tarihi Kemeraltı Çarşısı mis gibi sabun kokacak!
1941 yılında Hamdi Dalan tarafından kurulan Kemeraltı’ndaki Sabun Fabrikası ...
 
İzmir’e Kosova’dan dost ziyareti
Kosova’nın Türkiye Büyükelçisi Avni Spahiu, eşi Sebahate Spahiu, Kosova ...
Başkan’dan son EXPO hamlesi: 340 mektup!
27 Kasım’daki EXPO oylaması öncesinde Paris’te bulunan İzmir Büyükşehir ...
Tarihi oylamaya doğru: İzmir’den elçilere ve delegelere yakın markaj
İzmir, EXPO 2020 adaylığı kapsamında 27 Kasım'da Paris'te yapılacak oylama ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva