HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Kasım 2014 Cuma - 12:12

Pekdaş’tan ‘yaşanabilir kent’ mesajı: Tünel değil yaya!

Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’na katılan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, insanları egzoz gazına mahkum eden tüneller yerine kadınların, çocukların, engellilerin ve yaşlıların rahatça yürüyebileceği yaya yollarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Pekdaş’tan ‘yaşanabilir kent’ mesajı: Tünel değil yaya!

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve EMBARQ (Sürdürülebilir Ulaşım Derneği) tarafından düzenlenen ve bu yılki teması “Bisikletli ve Yürünebilir Şehirler” olan Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu İzmir Mimarlık Merkezi’nde yapıldı.

Sempozyumun EGİKAD’ın desteği ile düzenlenen “Kadın Eli Değince” başlıklı oturumuna Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Beril Özalp ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu’nun yaptığı panelde, yaşanabilir şehirler ve kadın olgusu değerlendirildi.

- BAŞKAN UYAR ‘YAŞANABİLİR KENT’İ ANLATTI…

- HEDEF KADIN DOSTU BUCA!


İNSANLAR RAHATÇA YÜRÜYEBİLMELİ

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, yerel yönetimlerde kadın bakış açısının önemine vurgu yaptığı konuşmasında, kadın yerel yöneticiler olarak sorumluluklarının daha çok olduğunu söyledi. Kadınların birçok sorunu olduğunu belirten Pekdaş, “En basitinden topuklu pabuçlarla gezerken kaldırım taşlarının nasıl olması gerektiği gibi bir sorun var. Kadınlar özgürce, kendi kimlikleriyle barışık halde sokaklarda dolaşmalı, işe, sinemaya veya tiyatroya gitmeliler. Dolayısıyla yürüyebilmeliler. Madem yaşanabilir şehirler yaya yoluyla ulaşımı sağlayan şehirlerdir; öncelikle kadınların yürüyebilmesine müsait yollar yaratmak zorundayız. Sadece kadınların da değil; çocukların, engellilerin, yaşlıların, çok farklı kesimlerin de şehirde yaşadığını bilmeliyiz. Sokakları ve kaldırımları bu ihtiyaçlara göre düzenlemek bizim görevimiz” dedi.



TÜNEL TEPKİSİ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca yürütülen ve Konak’ın tarihi mahallelerinde yıkıma sebep olan Konak Tünelleri’ni de eleştiren Başkan Pekdaş, yaşanabilir kentlerde motorlu araçlardan çok yaya yollarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Yapılacak tünelle İzmirlilerin egzoz gazına mahkum edildiğini savunan Pekdaş, “Konak Tünelleri ile şehrin merkezinden bir otoyol bağlantısını geçiriyorlar. Bunu da şehrin planlarına işlenmeden, yerel yönetimlere sormadan, ‘Ben yaptım oldu’ denilerek, ihalesi bile yapmadan yapıyorlar. Bu şehrin merkezini motorlu taşıta, lastik teker izine, karbon gazına mahkum eden bir anlayıştır. Biz bir taraftan, yaşanabilir şehirler için yaya yolları diyoruz, öbür taraftan şehir merkezlerine bağlantı otoyolları yapıp, uzun tünellerle yer altındaki tarihimizi yok ediyoruz” dedi.

FONDAN PAY VERİLMİYOR
Yerel yönetimlerin mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini de vurgulayan Pekdaş, merkezi iktidarın şehirlere yönelik kararlarının yetki karmaşasına sebep olduğunu söyledi. Kültür varlıklarının ayağa kaldırılması için toplanan fonun Valilikçe kendilerine ödenmediğini örnek gösteren Pekdaş;  “Bizim vergilerimizle oluşan bu fon İzmir’e verilmiyor. Çok zengin bir tarih hazinesinin üzerinde oturmamıza rağmen, çok acil ihtiyaçlarımız olmasına rağmen biz bu fondan paramızı alamıyoruz. Merkezi iktidarın iki dudağına bağlıyız. Merkezi iktidar bizim binalarımızın yüksekliğine karar veriyor. İşte bütün bunlara “Hayır” diyen yerel demokrasiyi, yerel kalkınmayı hedefleyen bir model arzuluyorum” diye konuştu.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da kadınların daha cesur olması gerektiğini söyledi. Kadınların örgütlenmesini isteyen Uyar, Urla’da hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SONSÖZ 21 Kasım 2014 Cuma 19:34

Bisikletinizi nereye park edyorsunuz? Sayn başkan

Yorumu oyla      14      5  
Sema Pekdaş'a lafım 21 Kasım 2014 Cuma 18:55

Yap kardeşim konak kaldırımlarını seni tutan mı var!

Yorumu oyla      15      5  
YORUMCU BABA 21 Kasım 2014 Cuma 17:19

Konak Belediye Başkanı Önce Kaldırım İşgallerini Önlesin,Ondan Sonra Bu İşleri Konuşuruz!

Yorumu oyla      21      8  
21 Kasım 2014 Cuma 16:16

uçan yolun devamı da yaya yolu olarak yapılsın :))

Yorumu oyla      20      7  
Zafer 21 Kasım 2014 Cuma 14:13

Vatandaşla dalga mı geçiyorsunuz Mustafa Bey? Avrupa'nın tarihi şehirlerinin alanı kadar yol gidiyor bizim çalışanlar, her sabah her akşam, ne bisikleti??? Çalışan adam, zaten fakir fukara ne vespası? Toplu taşıma kullanacak ama metro yapım hızı belli :) Toplu taşımanız otobüs ile yani karayolu ile gerçekleşiyor. Karayolu yapmayalım vatandaş yürüsün nedir? Ciddi olalım.

Yorumu oyla      15      7  
21 Kasım 2014 Cuma 13:59

makam aracını bırakıp herkesi yürümeye davet ediyorum :)))

Yorumu oyla      21      7  
Mustafa Y 21 Kasım 2014 Cuma 13:30

zafer bey, biskletle gidin yada vespa motosikletle, avrupada tarihi şehirlerde öğle gidiyorlar. birde valiliğin emlak vdergilerinden toplanan kültür varlıkları koruma fonunu keyfi kullanması önlensin.hizmeti beledie veriyor, parayı valilik tutuyor ve siyasi kullanıyor, olmaz böyle şey....

Yorumu oyla      17      9  
Zafer 21 Kasım 2014 Cuma 12:36

4,5 milyon nüfuslu şehirde işe, eve, gezmeye, yani ortalama 10km mesafelere yürüyerek gitmek lazım doğru! Soğukta, yağmurda, İzmir'in sıcağında güneş altında, acil işimiz de olduğunda yürümeliyiz! Yürümek sağlıktır, yaşanabilir kenttir! Ayrıca 1999 yılından beri de belediye başkanı benim, bu şikayet edilen kaldırımları ben yaptım, özür dilerim :)

Yorumu oyla      20      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Demirağ'dan Foçalı miniklere ziyaret
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ...
Dikili sokaklarında parke taş dönemi
Sosyal Belediyecilik anlayışıyla gerçekleştirdiği çalışmalarla daha yaşanılabilir ...
Eğridere 50 yıllık isteğine kavuştu
Bornova Belediyesi, yerel seçimlerin ardından mahalle statüsü kazanan ...
 
Yerel iradenin kadın birimleri Urla’da buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 30 İlçe Belediyesi’nin “Kadın” ve “Kadın ...
Karşıyaka’da engelleri aşan afet eğitimi
Meydana gelebilecek olası doğal afetlere hazırlıklı olmak için çalışmalarını ...
Konaklı çocuklar haklarını eğlenerek öğrendi
Konak Belediyesi, Dünya Çocuk Hakları Günü’nü eğlenceli bir etkinlikle ...
 
Hedef kadın dostu Buca!
İzmir Mimarlar Odası’nda EMBARQ Türkiye tarafından düzenlenen Yaşanabilir ...
Güzelbahçe'nin araç filosu güçlendi
Güzelbahçe Belediyesi, yaklaşık 2 milyon lira harcama yaparak, 12 yeni ...
Dikili’de ızgara seferberliği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarına girmesi ile birlikte yaz aylarında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva