HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Nisan 2014 Perşembe - 13:03

Pasaport’a bir tepki de peyzaj mimarlarından!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin prestij çalışmaları arasında yer alan Kıyı Tasarım Projesi’nin Pasaport’taki bölümünde yapılan imalat hataları nedeniyle yaşanan kriz devam ederken bir tepki de Peyzaj Mimarları Odası’ndan geldi.

Pasaport’a bir tepki de peyzaj mimarlarından!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir’in en tartışmalı konuları arasında yer alan Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez Kıyı Tasarımı Projesi kapsamında yaptığı Konak Pier-Cumhuriyet Meydanı arasındaki düzenlemeler halen tamamlanamadı. Yüklenici firmanın imalatları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da tepki gösterdiği ortaya çıkan manzara tartışılmaya devam ediyor. Proje ile ilgili “beton yığını” eleştirileri devam ederken bir tepki de Peyzaj Mimarları Odası’ndan geldi. Oda Başkanı Özay Yerlikaya, kendilerinin devre dışı bırakıldığını açıkladı.
 
Mimarlar Odası’nın “işi acil durdurun” açıklamasından sonra Peyzaj Mimarları Odası’ndan gelen yeni değerlendirme dikkatleri farklı yerlere çekti. Projenin, “İzmir hiç değişmiyor, İzmir’e çivi çakılmıyor” eleştirilerine karşı göğsünü gererek övüneceği bir proje olması açısından umut kaynağı olduğunu anlatan oda proje yapılırken kaygılarını dile getirdiklerini ifade etti.
 
BİZ SADECE BİTKİ SEÇMEYİZ
Açıklamada, “Ortaya çıkan projelerin birbirlerinden bağımsız ve birleştirilmesi son derece güç tasarımları içermesi, gerçekleşme ve maliyet analizlerinin düşünülmemiş olması ve peyzaj mimarlığı meslek disipliniyle beraber, hidrolog gibi önemli yardımcı meslek alanlarına tam anlamıyla yer verilmemiş olması bugün karşılaştığımız tablonun bir habercisi gibiydi. Oysa ki dünyanın tüm modern ülkelerinde kıyı tasarımlarının baş aktörü peyzaj mimarlarıdır. Peyzaj Mimarlığı sosyal açıdan, iklim açısından, kullanım açısından, ekolojik açıdan ve tabiî ki yapısal ve bitkisel öğelerin uyumu açısından değerlendirme yapabilecek tek uzmanlık alanıdır. Eğer siz tasarımlarınız içerisine sonradan dahil ettiğiniz peyzaj mimarlarına, tüm yapısal kararlar alındıktan sonra bitkisel seçim yaptırmayı hedeflerseniz sonuç her durumda hüsran olur” denildi.
 


İNSAN FAKTÖRÜ GÖZ ARDI EDİLDİ
Projedeki süreci ve yaşananları da anlatan oda, “Bu ilk kazma vurulurken ki temel sorun etüt ve proje aşamalarında olduğu gibi uygulama ve iş teslimi aşamalarında da gerekli ve yeterli ölçüde Peyzaj Mimarlığı mesleğine yer verilmemesiydi. Yine unutulan, peyzaj mimarlarının, kentsel tasarımların maestrosu olduğuydu. Pasaport ve Konak bölgesinde projeyle uyumlu başlayan imalatlarla birlikte Kordon ve Göztepe Köprüsü bölgelerindeki yenileme çalışmaları herkesin kafasını iyice karıştırdı ve kıyı tam bir kaos görünümüne büründü. Bugün geldiğimiz noktada proje ile uyumlu olduğu söylenen Pasaport ve Konak uygulamalarında Peyzaj Mimarlığı meslek disiplinin dilinden uzak, betonarme ağırlıklı, kullanım sorunları olan, özellikle iklim faktörü düşünülmemiş ve son derece kalitesiz imalatlar özellikle biz peyzaj mimarlarını bir kez daha yaraladı. Ayrıca, yaşanan tüm bu süreçler, planlama ve uygulamanın nedeni olan insan faktörünün de göz ardı edildiğini gösterdi. Bu durum, İzmirlilerin bu uygulamaları yeteri kadar benimseyememesine neden olma tehlikesini de beraberinde getirdi ki uygulamalara yönelik İzmirlililerin seslerinin tonunun yükselmesinin nedeni de buna bağlıdır” dedi.
 
DAİRE BAŞKANLIĞI KURUN
Yapılan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Eğer tasarımın içerisine sonradan ve sadece bitkisel seçimler için peyzaj mimarlarını koyarsanız, bütün tablo yanlış oluşur ve anlatmak istediği şeyi değil bize bambaşka hatalı bir Peyzajı anlatır. Bu yüzden İzmir gibi çağdaşlıkla övünen bir kentin kentsel tasarım süreçleri Peyzaj Mimarlarının koordinasyonunda yürütülmeli; mimar, şehir plancısı, hidrolog, jeolog, inşaat mühendisi gibi yardımcı meslek grupları ihtiyaç duyulan teknik alanlarda tamamlayıcı olmalıdır. İzmir kıyıları için henüz çok geç değilken, sayın Belediye Başkanımızın da bu gerçekleri gördüğüne olan inanıyla, projelerin yeniden etüt edilerek, revizyon, uygulama ve iş teslimi aşamasında meslektaşlarımıza görev vermesini bekliyoruz. İzmir için çok önemli olan bu tasarım ve kentimizin tüm Peyzajları için Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Peyzaj Tasarım ve Uygulama Daire Başkanlığı kurularak bu dairenin tüm kentsel açık alanlarda söz sahibi olmasını ve Etüt Proje, Fen İşleri gibi diğer dairelerin yine bu daireden çıkacak tasarımların uygulanma aşamasında görev yapmalarını bekliyoruz. Umarız şimdi Peyzaj Mimarlarının sloganının neden “Yaşadığınız Her Yerde Biz Varız” olduğu daha net anlaşılmıştır”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
24 Nisan 2014 Perşembe 20:14

olmayan meydan ufak meydan,iş hatalı yapılmış.gerekirse kırılıp baştan yapılır.konak tarafı fena değil.çok da olay yapmamak lazım.eğer ki şartnamaye göre iş yapılmadıysa belediye işi kabul etmez.

Yorumu oyla      16      6  
ercan 24 Nisan 2014 Perşembe 19:14

bir kaldırım olayı memleket meselesi hale geldi belediye işi teslim almamış daha hala çalışma devam ediyor işi üstlenenin bu işi alılp alacagına bin pişman zaten iki yerde daha çalışma var bir zahmet oralarada bakın haber yapın eleştirielecek bir şey varsa eleştirlsin şimdiden yani şu kaldırım kadar izmirde hiç bir şey haber olmadı nedense

Yorumu oyla      17      10  
arkeologlar nerede... 24 Nisan 2014 Perşembe 18:14

o bölge,tarihi I.derece sit alanı.orjinal kıyı şeridinin üstüne kaldırım yapıyoruz diye 60cm beton doküldü. cumhuriyet meydanının kotu ile yeni yapılan kaldırım arasındaki yükseklik farkını kimse görmüyor mu?

Yorumu oyla      19      6  
ALİ OSMAN 24 Nisan 2014 Perşembe 18:09

SEVGİLİ BAŞKAN ORTAK AKILLA YÖNETELİM ,FAHRİ DANIŞMANLIK YAPMAYA HAZIR OLAN KİŞİ VE KURUMLARA SİZ KİMSİNİZ BEN BİLİRİM ANLAYIŞIYLA BU KADAR NE KADAR ÇURPINIRSAN , NE YAZARSAN , NE ÖNERİRSEN , GERİYE DÖNMEYEN YÖNETİM ANLAYIŞIYLA BU KADAR AMA DOĞRULARI SÖYLEMEYE DEVAM

Yorumu oyla      16      7  
ado 24 Nisan 2014 Perşembe 15:55

bu gazetede en başından beri yorumlarımda bı yerin hüsran olucağını yazdım çünkü konak pier pasaport arası yapan taşarön firma farklı geç teslim ettiler daha duru kışın çok yağmurlarda görün şenliği her gün belediye yetkilileri burda ne yapacaklarını tartışıyolar

Yorumu oyla      16      7  
İzmirlinin biri 24 Nisan 2014 Perşembe 14:56

Gene kafeler açmış masaları kaldırım üstüne, yayalara yürüyecek yer kalmamış. bisiklet yolundan ilerliyor artık. Bütün masalar ya içeri alınsın ya da parasını verip, duba yaptırsınlar, deniz üstüne orada servis yapsınlar.

Yorumu oyla      20      5  
SERDEM GECTİ 24 Nisan 2014 Perşembe 14:04

GÜZEL DOSTUM SADECE PLANLAMA İŞİNİ DÜŞÜNEN BİR YAPI, SONRASINDA BAKIMI NE OLACAK... YAŞAYIP GÖRÜYORUZ...

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya çocukları ‘Kaf-Kaf’ çekti!
Uluslararası Çocuk Şenliği’nin kapanış resepsiyonunda Belediye Başkanı ...
Çalkaya’dan yerel muhalefete çok sert cevap
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, son günlerde basın yayın ...
Bornova’da parola ortak akıl: Halk ne isterse o!
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, her zaman vurguladığı ‘ortak akıl’ ...
 
Gaziemir’den dünyaya barış mesajları
Gaziemir’de 17. kez buluşan dünya gençleri yöresel kıyafetleriyle halkoyunlarını ...
Gaziemir sokaklarında karnaval havası
Gaziemir’de 17. kez düzenlenen çocuk şenliliğinin geleneksel kortejine ...
Başkan Piriştina da ‘içindeki çocuğu’ dinledi
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, 23 Nisan Haftası nedeniyle Müşeref ...
 
Konak’ta halkın belediyesi için ilk adım: Büyük muhtar zirvesi
Yerel seçimler öncesi “Konak’ta halkın belediyesini kuracağız” diyen Sema ...
İzmir suyuna sahip çıkıyor: 6 yılda dev tasarruf
11 ilçenin su şebekesini “uzaktan okuma” ile yakın takibe alan İzmir Büyükşehir ...
Yeni kıyı yeni düzen: İzmir’de bisikletli zabıta dönemi
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, günlük devriye ve denetim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva