HABERLER>GÜNCEL
15 Eylül 2014 Pazartesi - 11:07

‘Paralel hat’ta Vali Toprak için TİB iddiası!

İlhan Taşcı, Paralel Hat / Dinlemeler ve AKP-Cemaat Kapışması adlı kitabında Telekominükasyon İletişim Başkanlığı’nın kuruluşunun son aşamasına gelindiği günlerde, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in Başbakanın talimatı doğrultusunda TİB Başkanlığı için isim arayışına giriştiğini ve Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, İzmir Valisi Mustafa Toprak ile Ankara Savcısı Fethi Şimşek’i aday olarak belirlediğini kez açıklandı.

‘Paralel hat’ta Vali Toprak için TİB iddiası!

Hükümet TİB’in izleme yetkisini daha da arttıran düzenlemelere imza atarken, gazeteci-yazar İlhan Taşcı, TİB kurulduktan sonra yaşananların perde arkasını ve dinlemelerin bilinmeyenlerini Paralel Hat kitabında açıkladı.
                       
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre Taşcı’nın Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan Paralel Hat / Dinlemeler ve AKP-Cemaat Kapışması adlı kitabında Telekominükasyon İletişim Başkanlığı’nın kuruluşunun son aşamasına gelindiği günlerde, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in Başbakanın talimatı doğrultusunda TİB Başkanlığı için isim arayışına giriştiğini ve Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, İzmir Valisi Mustafa Toprak ile Ankara Savcısı Fethi Şimşek’i aday olarak belirlediğini ilk kez açıklandı.
  
TOPLANTIYA GECİKTİ ADAYLIKTAN ELENDİ
Tayyip Erdoğan’ın belirlenen isimlerle yaptığı özel görüşme ve sonrası gelişmeleri Taşcı kitapta şöyle anlattı:
“Başbakanlıkta gerçekleştirilecek toplantının sabahın erken saatlerinde yapılması planlandı. Saat 09.00’da Fethi Şimşek ile Şerif Yılmaz Başbakanlıkta hazır bulunurken,  Mustafa Toprak, toplantıdan geç haberi olduğu için yetişemedi. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in de katılımıyla yapılan toplantıdan sonra Başbakan da iki “aday” arasından tercih yaptı. Yapılan görüşme sonrası Başbakan,  “muteber ve mutemet” adam olarak nitelendirilen Fethi Şimşek’in TİB’in ilk Başkanı olarak atanmasını uygun gördü….”
 
Tayyip Erdoğan’ın TİB Başkanı olarak atadığı Şimşek’e dinlemeler için en kritik yer olan Teknik  Daire Başkanlığı’nda Basri Aktepe ile çalışacaklarını da o gün söylediğine bilgisinin yer aldığı Paralel Hat isimli kitapta, emniyet istihbaratı kökenli Aktepe’nin FBI National Academy’de eğitim gören bir isim olduğu ayrıntısı dikkat çekti.
  
MOBESE’NİN BİLİNMEYEN ŞİFRESİ
İlhan Taşcı’nın Paralel Hat isimli kitabında, önce İstanbul’da başlayan ve ardından tüm şehirleri sokak sokak izleyen kameraların adı olan MOBESE’nin ilginç şu öyküsü de yer alıyor:
 
“… MOBESE isminde de bir şifre gizliydi. Kimileri bunun Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu’nun kısaltması olduğu görüşündeydi. Oysa MOBESE’nin asıl açılımı; Murat, Osman, Basri, Erin, Süleyman, Erdoğan isimlerinin baş harflerinden oluşuyordu.Bu isimlerin özelliği ne derseniz, sistemi kuran polis ve mühendislerin baş harfleridir. Proje liderliğini de yönettiği için günün 24 saati insanların her anını gözetleyen MOBESE’nin B’si de Basri Aktepe’yi simgeler! MOBESE’nin “O”su ise, Doç. Dr. Osman Nihat Şen’dir. Aktepe gibi daha önce emniyette görev alan daha sonra TİB’e geçen Şen…”
 
Basri Aktepe’nin Hakan Fidan’ın MİT’in başına geçmesinin ardından önce MİT Elektronik Teknik İstihbarat Daire Başkanlığı’na ardından da MİT Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi Genel Sekreterliği görevine getirilmesi de kitapta dikkat çeken bölümlerden.
 
KOCAKULAĞIN İSTİFASININ PERDE ARKASI
Hükümet ile TİB arasında gerilim yaşanmaya başlaması üzerine dönemin TİB Başkanı Fethi Şimşek ile ekibinin birden fazla kez istifa girişiminde bulunduğu belirtilen kitapta, Şimşek’i istifaya götüren sürece ilişkin şu bilgiler okurlarla paylaşılıyor:
 “… Fethi Şimşek yönetimindeki TİB’e dolaylı olarak “Başbakan sizlerden istediğini bulamıyor” mesajları da iletilir. Her seferinde bir ara formülle krizler aşılır. Ancak TİB’e ilk kez başkaca devlet dairelerinden nakilsiz 20 uzman  yardımcısının alınacağı dönemde yeni bir kriz patlar.     Hükümet kanadı, 20 uzman yardımcısının mülakatsız, doğrudan alınmasını ister. Fethi Şimşek ise buna karşı çıkarak, mülakatın yapılmasını ve sınavı kazananların alınmasının daha uygun olacağını iletir. Ancak bu görüşü kabul görmeyince Şimşek de HSYK’ye yeniden göreve dönüş dilekçesini verir; TİB Başkanlığından böylece ayrılır. “
 
DİNLEME CİHAZLARININ SAYISINI BİLEN YOK
Türkiye’deki dinleme cihazlarının envanterinin hiçbir kurum tarafından tutulmadığı belirlemesine yer verilen Paralel Hat kitabında, 2013 yılına kadar dünyada telefonda en çok konuşan ülkenin Fransa olduğu, ancak 2014 yılına gelindiğinde Türkiye’nin liderliği yakaladığı vurgulandı. 2014 yılının ilk 10 ayında Türkiye’de 222 milyar dakika konuşulduğu bilgisi de kitapta dikkat çeken bilgiler arasında.
 
Kitapta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve devlette dinleme yöntemlerinin mercek altına alındığı ilk rapor olma özelliğini taşıyan çalışmanın ayrıntılarına da yer verildi.
 
Gizli kalmış belgelerin de günışığına çıkarıldığı kitapta, yanıtı bulunan şu sorular öne çıkıyor:
Kim kimi nasıl dinledi…
Dinlenecek kişiler neye göre belirlendi…
Dinlemeler ses havuzlarında bekletilip “zamanı” geldiğinde nasıl kullanıldı…
Dinlemelerin efendisinin Erdoğan ile nasıl bir ilişkisi vardır…
Tayyip Erdoğan’a dinlendiğini ilk kim haber verdi
(Cumhuriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Y 15 Eylül 2014 Pazartesi 14:30

İzmirin şanssızlığı.....

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uğur Kurt'u vuran polisin ifadesinden şok detaylar
İstanbul Okmeydanı’ndaki cemevi avlusunda Uğur Kurt'u vuran polisin aylar ...
'Akıllı hayat' romantizmi öldürüyor!
Gündelik hayatın vazgeçilmesi akıllı telefonlar sayesinde nostaljik buluşma ...
İkinci Körfez Yunusu da sefere başladı
İZBAN, yolcularına sunduğu güvenli, konforlu ve hızlı toplu taşıma alternatifinin ...
 
Aliağa'da marina isyanı: Limana hayır doğaya evet!
Yenişakran Mahallesi, Bozburun Mevkisi'nde yapımı planlanan yat limanı ...
'Koca' dehşet: Eşini öldürdü eski yengesini yaraladı!
Eskişehir'de tartıştığı eşini bıçakla öldüren bir kişi, ağabeyinin eski eşini yaraladı.
Meslek danışmalarından İzmir'de atama eylemi
İzmir'de, İş ve Meslek Danışmanlığı mezunları, sınavını kazanmalarına ...
 
İnşaat faciaları devam ediyor: Bir günde 5 ölüm
Geçtiğimiz hafta İstanbul Mecidiyeköy'de asansör faciası sonucu 10 işçininin ...
İzmir'de faciayı deneyimli şoför önledi!
Gaziemir’de fabrikaya işçi götüren servis midibüsü seyir halinde yanmaya ...
Havada panik: THY uçağı zorunlu iniş yaptı
Türk Hava Yolları'nın, İstanbul'dan KKTC'ye giden uçağı kabin basıncı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva