HABERLER>POLİTİKA
15 Haziran 2012 Cuma - 18:43

‘PKK silah bırakırsa Öcalan'a ev hapsi konuşulabilir’

Bülent Arınç, Öcalan'a 'ev hapsi' ile ilgili 'Bu tek başına dikkate alınacak bir konu değil. Belki terör örgütünün silah bırakmasıyla başlayacak bir sürecin içerisinde dikkate alınabilecek bir konu olabilir' dedi.

‘PKK silah bırakırsa Öcalan a ev hapsi konuşulabilir’

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , AHaber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
 
Arınç, “Terör örgütü ile silah bırakmaya kadar gidebilecek görüşmeler mi var? Yeni bir açılım mı var? Terör örgütü gerçekten silah bırakmaya aşamasına yakın bir pozisyonda mı?” şeklindeki soruyu yanıtlarken, “demokratik açılım” sözünü başta terk ettiklerini, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi dediklerini anlattı.
 
Bunun bir süreç olduğunu ve devam ettiğini dile getiren Arınç, şunları söyledi:
 
“Terörün bitirilmesi konusunda sadece silah seçeneği olmadığına göre hem demokratik yollardan hem de Türkiye'de yaşayan farklı etnik gruba mensup, farklı etnik kökenli insanlarımızın kültürel, siyasi hakları, ne varsa bunları vermek, bunları tanımak, bunları kabullenmek konusunda çok olumlu adımlar atıldığını biliyorum.
 
Ama biz ne yapsak örgüt aslında bunları amaçlamadığı için buna karşı çıkacaktır. Mesela Kürtçe dersinin ortaokuldan itibaren bir seçmeli ders haline gelmesi aklı başında, konuştuğu dilin bir seçmeli ders haline getirilmesinden büyük memnuniyet duyan insanları gördüğümüz kadar, 3-5 tane bunu eleştiren, hatta yok sayan, hatta bunu asilimasyon olarak gören ve kabul eden zihniyet de var.
 
BDP'nin memnun kalması mümkün değil. BDP , halkın sözcülüğünü değil, örgütle daha iyi ilişkiler kurarak onun sözcülüğünü yapmaya çalışıyor. Keşke kendilerini seçen halkın sözcüsü olabilseler, parlamentoda bu halkın taleplerini yerine getirebilselerdi. Dolayısıyla ben daha çok onların konuşmalarından ve karşı çıkışlarından değil, halkın bu konuda sevinç duyduğundan veyahutta eleştiri yaptığından bahsetmem mümkün.”
 
‘ZANA'NIN AÇIKLAMALARI İÇTEN’
Arınç, Leyla Zana'nın son günlerdeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, Zana'nın röportajının olumlu olduğunu belirterek, “Sayın Zana'ya teşekkür etmemiz lazım. İçten konuşma, özeleştiri, vizyon gördüm” dedi.
 
1994'te DEP'in kapatılmasının ardından bazı milletvekillerinin tutuklandığını hatırlatan Arınç, bu milletvekillerinin 10 yıl cezaevinde kaldığını söyledi. “Bir kadın milletvekilinin genç yaşlarda 10 senesini cezaevinde geçirmiş olması bence ızdırap duyulacak bir konudur. Ben şahsen bu ızdırabı duydum” diyen Arınç, bu dönem Parlamento'da göreve başladığında Zana'yı tebrik ettiğini ifade etti.
 
Arınç, “Bu röportajı çok önemsiyorum. Bunun başkalarına örnek olmasını da diliyorum. Burada bizim eleştirildiğimiz yönler de var ama keşke BDP 'li arkadaşlarımızın büyük bir kısmı Sayın Zana'nın gösterdiği bu eleştiriyi ve geleceğe dönük perspektifi aynen görüp yaşayabilseler” diye konuştu.
 
“ÖCALAN'A EV HAPSİ TEK BAŞINA TARTIŞILAMAZ”
“Öcalan'a ev hapsinden bahsediyor, böyle bir şey kısa vadede gündeme gelebilir mi” sorusuna Arınç, şu yanıtı verdi:
 
“Bunları dile getiriyor, o da getiriyor, başka arkadaşları da getiriyor. Bu tek başına dikkate alınacak bir konu değil. Belki bir yol haritasıyla, yapılması gerekenler sıralamasında, terörün, terör örgütünün silah bırakmasıyla başlayacak bir sürecin içesinde dikkate alınabilecek bir konu olabilir. Yoksa bugün için bunun bir geçerliliği yok. İmralı'daki kendi günlük hayatına devam ediyor. Çünkü eğer örgütün talebi olarak bu geliyorsa bunu yapmamız halinde bile örgüt, bugünkü şiddetten vazgeçmeyecektir. Öncelikle Sayın Başbakanımızın, Kuzey Irak 'taki otonom yönetimin de onlara hatırlattığı gibi koşulsuz olarak silah bırakmaları, eylemlerine son vermeleri, bundan sonrasını da birlikte düşünmeleri gerekiyor. Bu tek başına sadece bir taleptir, bunun üzerinden siyaset yapacaklarını düşünüyorum, bu çok samimi değil. Şunlar, şunlar, şunlarla birlikte ama başına da örgütün tamamen silah bırakması ve eylem yapmaması durumunu kabullenmesine bağlı olarak konuşulabilir.”
 
TERÖRLE MÜCADELE KANUNU
Arınç, Aysel Tuğluk'un 14 yıl hapis cezasına çarptırıldığının hatırlatılması üzerine, bu durumun siyasetçileri ve o siyasetçileri seçenleri çok rahatsız ettiğini belirtti.
 
“Zana'nın 10 yıl cezaevinde kalıp çıktıktan sonra bir başkasının 10 yıl, 8 yıl, 6 yıl cezaevinde kalacak olmasını kamu vicdanı kolay kolay kabullenmiyor” diyen Arınç, Terörle Mücadele Kanunu'na aykırı hareket eden yani örgüt propagandası yapan, örgüt üyeliği yapan, örgüt adına eylemlere katılan, örgüt üyesi olmasa bile örgütün lehinde çalışanlara verilen cezaların katlanarak arttığını anlattı.
 
Arınç, şunları kaydetti:
“Biz, sadece onu bildiri okumaktan dolayı şu kadar ceza aldığını zannediyoruz. Aslında o bildiriyi okuyan, dağıtan, basanla birlikte örgütün propagandasını yaptığı için bir de örgüt üyeliğinden ceza alması üzerine eklendiği zaman bir kartopu gibi çığ haline geldiğini görebiliyoruz.
 
Bence 250, 251, 252. maddelerde yapılacak bir değişikliğin üzerinde çalışma yapılması ne kadar normal ise Terörle Mücadele Kanunu üzerinde de bizim ciddi bir çalışma yaparak, propagandayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kabul edebileceği bir düzeye getirmemiz lazım. Yoksa her şeye propaganda gözüyle bakar ve ona artı, ona artı, ona artı diye ceza koyarsak karşımıza 14 yıl da çıkar, 8 yıl 4 ay da çıkar, 12 yıl da çıkar. Ben, Terörle Mücadele Kanunu üzerinde yaşadıklarımızı ciddi bir değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Belki 4. yargı paketi içerisinde TMK'da bir değişiklik de gündeme gelebilir.” (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALAYI PEŞ KURUŞ ETMEZ 17 Haziran 2012 Pazar 13:54

APO ÇIMIYOR DİYE AĞLARSINDA YÜRÜ GİT OĞLUM BAK

Yorumu oyla      12      5  
yuhhh 16 Haziran 2012 Cumartesi 09:25

yuhh ya başka bişey demiyorum oldu olacak gelecek seçimlerde aday gösterin meclise sokun bebek katilini

Yorumu oyla      12      5  
hanzade 16 Haziran 2012 Cumartesi 02:47

Beraber aynı evde oturursunuz..

Yorumu oyla      12      5  
Işık Dikicigil 15 Haziran 2012 Cuma 23:21

HAZMETTİRE, HAZMETTİRE. GENEL KURMAY BAŞKANI VE ORDU KOMUTANLARINA TERÖRİST MUAMELESİ YAPIN SİLİVRİYE HASDAL'A KAPATIN. TERÖR ÖRGÜTÜ BAŞINI ÇEŞMEYE EV HAPSİNE GÖNDERİN; SİZ ALIŞKINSINIZ ERBAKAN HOCAYI DA ÖYLE TATİLE GÖNDERDİNİZ.

Yorumu oyla      12      5  
UmT 15 Haziran 2012 Cuma 20:19

Madalya'da verin bari ? Ya da paşa yapın gerçi paşa yapsanız silivride olur imralıda krallar gibi yaaştıyorsunuz...

Yorumu oyla      15      5  
Vatandaş 15 Haziran 2012 Cuma 19:46

sen bu hakkı kimden alıyorsun.binlerce asker, polis ve halkımızın katili için oldu olacak başbakanlıkta senin makam odanın yanında bir oda açın orada otursun. sn. arınç kendinize gelin ve akıllı olun, bu işler çocuk oyuncağı değildir. ama belkide biryerlerden böyle bir talimat almışta olabilirsiniz.

Yorumu oyla      15      5  
AHMET NEVZAT GÜVEN 15 Haziran 2012 Cuma 19:21

KİMSİNİZ VE KİM ADINA KONUŞUYORSUNUZ?MİLLETTEN ALDIĞINIZ VEKJALKETİN İÇİNDE BU PASAJLAR YER ALIYOR MU? BU KONUIDA MİLLET SİZE YETKİ VERDİ Mİ?EŞKİYA ÜLKEMİZE HÜKÜMDAR MI OLACAK?YETTİ ARTIK BE. MİLLETİ KOYUN MU SANIYORSUNUZ?

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'den '7 yıl'a tepki: Hukuk yine katledildi
Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğu ...
Kocaoğlu ve başkanlardan Ali Engin’e destek
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin'i ilçe başkanlarını yanına alarak ziyaret ...
Çankaya 2014’ün şifreleri: Nasıl gelindi/neler olacak?
Gül'ün görev süresinin, 2014'e kadar olduğu kesinleşti. Ancak şimdi de ...
 
Vekil Güven’den Afyon çıkarması
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Afyon'un Bolvadin ilçesinde ...
Anayasa Mahkemesi: Gül'ün görev süresi 7 yıl
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğuna ...
Erdoğan’ın çağrısına Gülen cephesi ne yanıt verdi?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış töreninde ...
 
Başkan Durak'tan, Ali Engin'e ziyaret
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak CHP İl Başkanı Ali Engin’i ziyaret ...
Özel yetkili mahkemeler sonbahara kaldı
Özel yetkili mahkemelerle ilgili kendisi ve Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları ...
Yargıtay CHP’li Cihaner için ‘yargılanabilir’ dedi
Yargıtay, milletvekili dokunulmazlığının eski Erzincan Başsavcısı İlhan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva