HABERLER>EKONOMİ
20 Ekim 2014 Pazartesi - 20:36

Özel sektörün kredi borcu arttı

Türkiye’de özel sektörün uzun vadeli kredi 165 milyar dolara çıktı. Kısa vadeli kredi borç ise 42 milyar dolar seviyesinde.

Özel sektörün kredi borcu arttı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, 2013 yıl sonuna göre 8,1 milyar dolar artarak 165,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
 
Yurt dışından sağlanan 165,2 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,8'i dolar, yüzde 33,8'i euro, yüzde 6,1'i Türk Lirası ve yüzde 1,3'ü ise diğer döviz cinslerinden oluştu.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2014 yılı ağustos ayına ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuna ilişkin gelişmeleri yayımladı.
 
KREDİ VE TAHVİL BORÇLANMASI
Borçluya göre dağılım incelendiğinde, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 3,5 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 3,9 milyar dolar arttı.
 
Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,9 milyar dolar azalırken, tahvil stoku ise 2,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
 
Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, ağustos sonu itibarıyla tahvil hariç toplam kredi borcunun yüzde 88,4'ünü oluşturan özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 1,6 milyar dolar, yüzde 11,6'sını oluşturan resmi alacaklılara olan borçlar ise 427 milyon doları arttı.
 
Finansal olmayan kuruluşların, 2014 yılı Ağustos sonu itibarıyla Türkiye'de yerleşik bankaların yabancı ticari bankalardan sağlamış oldukları kredi stoku 2013 yıl sonuna göre 40 milyon dolar azalarak 35,7 milyar dolar; yurt dışı şube ve iştiraklerinden sağlamış oldukları krediler ise 1,5 milyar dolar artarak 21,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
 
FİNANSAL OLMAYAN KURULUŞLAR
Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun, ağustos sonu itibarıyla sektör dağılımı incelendiğinde, toplam borcun yüzde 52,6'sını oluşturan finansal olmayan kuruluşların yurt dışından sağladığı 86,9 milyar dolar tutarındaki borcun, yüzde 60,2'si hizmetler sektörü, yüzde 39,3'ü sınai sektörler ve yüzde 0,5'i de tarım sektörü tarafından kullanıldı.
 
KISA VADELİ BORÇ
Ağustos sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç), 2013 yıl sonuna göre 1,9 milyar dolar artarak 42,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Borçluya göre dağılım incelendiğinde ise 2013 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 111 milyon dolar, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 1,2 milyar ABD doları artış gösterdi.
 
Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurt dışından sağladığı 42,3 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun yüzde 52,1'i dolar, yüzde 39,3'ü euro, yüzde 8,2'si Türk Lirası ve yüzde 0,4'ü ise diğer döviz cinslerinden oluştu.
 
Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, ağustos sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 72,3 milyar doları tutarında olduğu gözlendi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tire Süt’ten öğrencilere en güzel hediye
Çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırılarak sağlıklı nesiller yetiştirilmesi ...
Flaş! Hükümetten bomba Vakıfbank kararı
Hükümetin, bugün Meclise gönderdiği tasarıdan Vakıfbank bombası çıktı. ...
İş hayatına hazırlanan gençlere uyarı: Sanal imaja dikkat
Sosyal medyada yaratılan imaj, iş arayanların kendilerini tanıtmak için ...
 
Katal’dan erken teslim müjdesi
Çeyrek asırdır Karşıyaka’da faaliyet gösteren Katal İnşaat’ın, yoğun ilgi ...
Avrupalı firmalar İzmirli hazır giyimcilerle buluşacak
Ege Giyim Sanayicileri Derneği, (EGSD) Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon ...
Torbalı'dan yeni işyeri için yetki çıkışı
Gıda satıcıları komitesi üyeleri ile bir araya gelen Torbalı Ticaret Odası ...
 
‘Türkiye’nin Teksas’ında büyük hüsran!
Niğde'de 2007 yılında havza etüdü çalışmalarında bulunan petrol çalışmalkarı ...
İzmir Limanı’nda büyük hayalkırıklığı!
İzmir Alsancak Limanı'na Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ...
EGİAD’dan İzmir’e Anıt Park
Projeleri ve İzmir’e kazandırdıklarıyla adından sıkça söz ettiren Ege ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva