HABERLER>EKONOMİ
2 Ocak 2014 Perşembe - 13:55

‘Özel’ açıklama: Koza Altın madenine neden kilit vuruldu?

İl Özel İdaresi yazılı bir açıklama yaparak Dikili-Çukuralan’daki Koza Altın-Gümüş İşletmesinin faaliyetinin neden durdurulduğunu açıkladı.

‘Özel’ açıklama: Koza Altın madenine neden kilit vuruldu?

EGEDESONSÖZ -  Koza Altın tarafından yapılan açıklamayla duyurulan karar 2013’ün son günü büyük yankı uyandırmıştı. Çevreciler yıllar süren mücadelesinden sonuç alamazken İl Özel İdaresi aldığı sürpriz bir kararla İpek Grubu’na ait Koza Altın’ın Dikili İlçesi’ne bağlı Çukuralan’daki madeninde faaliyetleri durdurdu!

Cemaate yakınlığıyla bilinen İpek Grubu’nda şok etkisi yaratan karar akıllara ‘ülkenin geçtiği süreçle ilgisi var mı?’ sorusunu getirmişti. Karar sonrası 17 Aralık depremi sonrası yargıda başlayan hesaplaşmanın iş dünyasına da sıçradığı konuşuldu.

Flaş gelişme sonrası İl Özel İdaresi’nden yeni yılın ikinci günü önemli bir açıklama geldi. Yazılı bir açıklama yapan kurum Koza Altın İşletmelerine ait maden için neden faaliyetlerin durdurulması kararı aldıklarını açıkladı.
 
İlimiz Dikili İlçesinde madencilik faaliyetini yürüten Koza Altın-Gümüş İşletmesinin faaliyetinin durdurulmasıyla ilgili yazılı ve görsel basında çıkan yazı ve haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın kamu oyuna duyurulması ihtiyacı hissedilmiştir.
 
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Meri Mevzuatı kapsamında çıkarmış olduğu kanun, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde görev yapan kurumumuz, kendisine verilen görev, yetki ve sorumlulukların bilincinde olarak şeffaf ve sorumlu bir yönetim anlayışıyla, hem bu firmanın hem de ilimizde faaliyet gösteren diğer maden firmalarının iş ve işlemlerinin yürütülmesinde hukuk içerisinde kalmak şartıyla bütün firmalara eşit mesafede yaklaşmakta ve faaliyetlerinin yürütülmesine ve denetlemesine hizmet vermektedir.

Aşağıda maddeler halinde sayılan süreç kapsamında firmanın Dikili İlçesi Çukuralan Mevkiindeki Açık ve Yeraltı Maden İşletmesi’nin “Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik”hükmü gereğincealınması zorunlu olan Çevre İzin Belgesi olmadığından dolayı faaliyeti durdurulmuştur.
 
Faaliyeti durdurulan alanla ilgili olarak;


1- Firmanın talebi üzerine uhdesindeki Maden İşletme Ruhsatlarından İR18201 ve İR64426 nolu sahalara firmanın talebi üzerine 04.08.2011 tarih ve 41 sayılı ruhsatımızla 1.Sınıf İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmiştir.
 
2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ait yönetmeliğin 22.maddesinin (b) bendinde ruhsat için gerekli belgeler arasında “Çevre İzni veya çevre izin ve lisans belgesi” alınması zorunlu kılınmıştır. Yine aynı maddeye eklenen ek fıkra ile “……. Maden üretim faaliyetleri veya bu faaliyetlere bağlı geçici tesisler için çevre izni veya çevre izin lisans belgesi, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesini müteakip işletme faaliyete geçtikten sonra bir yıl içerisinde İl Özel İdaresine verilir” Hükmünü amirdir. Bu mevzuattan kaynaklanan çevre izin belgesinin ruhsatın verildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde idaremize verilmesi yasal mevzuatın emrettiği zorunluluktur.
 
3- Yine işletme tarafından ruhsat alınırken yukarıda bahsedilen mevzuat gereği alınması gereken çevre izin belgesini idaremize vereceğine dair 04.04.2011 tarihli taahhütname işlem dosyası içerisinde bulunmaktadır.
 
4- Firma tarafından idaremize sunulan ve Çevre ve ŞehircilikBakanlığı’ndan alınan 20.02.2013 tarih ve 2896 sayılı yazıda, 20.02.2014 tarihine kadar geçerli olan geçici faaliyet belgesin verilmişse de Çevre ve ŞehircilikBakanlığı’nın konuyla ilgili web sitesinde yayımlamış olduğu 30.07.2013 tarihli,Geçici Faaliyet Belgeleri ve Çevre İzni ile ilgili duyuruda;Çevre İzni olmadan faaliyetlerini yürüten işletmelere izin işlemlerini tamamlamak üzere 31.12.2013 tarihine kadar süre verilmiş, bu tarihe kadar belgelerini almayanların para cezası ve faaliyet durdurmayı da içeren idari yaptırım kararlarının uygulanması gerektiği ilgili tüm valiliklere duyurulmuştur.
 
5- İdaremizce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye’de Faaliyet gösteren tüm işletmelere önce 2013 yılına kadar daha sonra 2014 yılı 1 ocak gününe kadar vermiş olduğu bu genel izin çerçevesinde çalışma imkanı sağlanmış, 30.12.2013 tarihi itibariyle izin idaremize ulaştırılmadığından 30.12.2013 tarih ve 37660 sayılı Olurlayukarda belirtilen sahada faaliyet durdurma onayı alınmış, 31.12.2013 tarihinde firmaya yerinde tebligat yapılarak durdurma işlemgerçekleştirilmiştir.Hem söz konusu firma hem de ilimizde faaliyet yürüten diğer firmaların tamamına bu yasal mevzuat çeşitli defalar teknik personelimizce yerinde yapılan denetimlerde duyurularak eksikliklerinin tamamlanması hatırlatılmıştır.
 
Yukarda beş madde halinde izahatı yapılan faaliyet durdurma işlemi idaremizce ruhsatlandırılmaya ilişkin temel mevzuat olan 3213 sayılı Maden Kanununun 7.maddesi ile 10.08.2005 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılmış olup, firma tarafından kendisine faaliyet durdurma tebliğde belirtilen Çevre İzin Belgesi’ninidaremize sunulması halinde aynı gün firmanın ocak sahasındaki faaliyetinin devamına onay verileceğini kamuoyunun bilgilerine sunarız.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nurettin 3 Ocak 2014 Cuma 04:56

Talana yalan

Yorumu oyla      11      6  
Eren 2 Ocak 2014 Perşembe 22:34

Sektörden biri olarak şunu söyleyeyim, Koza Altın sektörün en düzgün çalışan ve işçisine en çok sahip çıkan firmalarından biridir. Ülke ekonomisine katkıda ilk 10 firmadan biridir. Siyasi hedefler uğruna bu şirkete zarar vermek, ekonomik suikasttır.

Yorumu oyla      15      6  
ahmet 2 Ocak 2014 Perşembe 15:43

kaçaktır,rusatı yoktur ondan

Yorumu oyla      15      12  
Heyecanlı oluyor 2 Ocak 2014 Perşembe 14:15

ANLAT ANLAT HOCAM. HEYECANLI OLUYOR.

Yorumu oyla      13      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar yeni yıla tarihi rekoru yenileyerek başladı
Piyasalarda yeni yılın ilk işlem gününde dolar 2.1765 TL'lik tarihi rekorunu ...
Tüm çalışanları ilgilendiren haber: Kıdem tazminatı…
Uzun zamandır gündemde olan yeni kıdem tazminatı düzenlemesi tarafların ...
Altından yeni yıla hızlı giriş
Türkiye'de 26 Aralık 2013'te 142 liradan satılan çeyrek altının fiyatı, ...
 
Yeni bakan Zeybekçi: Türkiye 3 misli büyüyecek
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hükümetin 10 yılda Türkiye'nin milli gelirini ...
Yeni yılın ilk günü zam şoku: Sigara, alkol, telefon ve ÖTV!
Bakanlar Kurulu Kararına göre, bazı mallarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi ...
Örs: 2014 İzmir’de fuarcılık yılı olacak
2013 yılının fuarcılık açısından değerlendirmesini yapan ve İZFAŞ’ın düzenleyeceği ...
 
Ve asgari ücret açıklandı: İlk yıl için…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik asgari ücreti açıkladı. ...
İZBAN'da yüzde 20 artış: 3 yılda 150 milyon yolcu
2012 yılında 50 milyon yolcu taşıyan İZBAN, geride kalan 12 aylık süreçte ...
Flaş karar: Asgari ücrette 3 çocuk sürprizi
Asgari ücrette vergi muafiyeti 4 çocuktan 3 çocuğa indiriliyor. Üç çocuğu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva