HABERLER>SEÇİM 2015
1 Nisan 2015 Çarşamba - 12:57

Önseçim sonrası merak edilen soru: Çıkamayan kontenjan olabilir mi?

CHP’nin İzmir’de gerçekleştirdiği önseçimden sonra liste şekillenirken kontenjan adaylıklara kimlerin konulacağı merak konusu oldu. Partide, önseçimden çıkamayan kişilerin kontenjan sıralara yazılıp yazılamayacağı akla geldi. Siyasi Partiler Kanunu’nun 40. maddesine göre yazılma şansı tanınırken parti tüzüğünün 56. maddesine göre konuyla ilgili engel bulunuyor. Partinin 2007’de Mersin’de İsa Gök için yaptığı çalışma ise gerekçe olarak sunuluyor.

Önseçim sonrası merak edilen soru: Çıkamayan kontenjan olabilir mi?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Genel seçim öncesinde İzmir’de Parti Meclisi (PM) kararı ile hakim denetiminde önseçim yapan CHP Genel Merkezi çıkan sonuçları ilan ederken listeler şekillenmeye başladı. Parti, birinci ve ikinci bölgede 13’er milletvekili adayına son şeklini vermeden önce kontenjan adaylıklar için ise çalışmalarını sürdürüyor. PM kararına göre daha önce açıklanan 1-3 ve 5. sıralara yerleştirilecek kontenjan isimler için birçok kişi yarışıyor.
 
İzmir başta olmak üzere birçok ilde aktif görev yapan isimlerin de gündeme geldiği süreçte önseçimin ardından parti kulislerinde yeni bir tartışma daha başladı.



Birçok kişi 2007 genel seçimlerinde Mersin’de Milletvekili İsa Gök için uygulanan sistemin İzmir’de de uygulanabileceğini ifade ederek önseçimde arka sıralarda çıkan etkili ve bilinen isimlerin kontenjan sıralarına yazılabileceği gerekçesiyle çalışma başlattı.  Mersin’den şu anda TBMM’ye giden isimler arasında yer alan Gök, 2007 genel seçim sürecinde yapılan önseçimde 16.sırada çıkmasına rağmen kontenjandan liste başına konulmuştu. Partinin daha önce aldığı bu karar gündemin ana tartışma konusu haline geldi.
 
KANUNDA ENGEL YOK
Siyasi Partiler Kanunu’na göre bir aday adayının önseçimden çıkmaması halinde kontenjandan ön sıralara yazılmasında bir engel bulunmuyor. Kanunun, “Siyasi Partilerin Seçimlere Katılması ve Adayların Tespiti” bölümünde yer alan 40. Madde’de, “Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasi partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz. Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz” ifadesi yer alıyor. Kanun, kişinin kendi partisinden önseçim sonrası kontenjan adaylığı için ise bir kısıtlama yapmıyor.
 
TÜZÜK MADDESİ VAR
Siyasi Partiler Kanunu’nun 40. Maddesine göre yasal bir engel bulunmayan konuyla ilgili parti tüzüğü seti ortaya çıktı. Son yapılan tüzük değişikliği sonrası tüzüğün 58. Maddesi’nde konuyla ilgili madde konuldu. Bu maddenin yöntemlerin uygulanması bölümünde, “Önseçim veya aday yoklamasına katılanlar, merkez adaylığı için başvuramazlar” şartı getirildi. Kanunen olmasa da tüzük gereği engel bulunan bir konu ile ilgili partinin karar almasının ‘zorlama’ olacağı ifade edildi.
 
ETİK TARTIŞMASI
Mersin’de Gök için alınan kararın gerekçe gösterilerek İstanbul’da önseçimden 13.sıra adayı çıkan Genel Başkan Yardımcısı Melda Onur için de aynı tartışmalar gündeme geldi. Onur, konuyla ilgili “etik olmaz” derken hukuki olarak bir sorunun bulunmadığı vurgulandı. İzmir’de de bazı isimlerin çalışma yaptığı öğrenilirken alınacak kararın partide nasıl bir süreç başlatacağı ise merak konusu oldu.


 
TARTIŞMA YARATIR
Partinin tüzük ve genelge konularında geçmiş yıllarda aktif çalışma yapan isimler arasında yer alan eski Milletvekili Avukat Sabri Ergül, “Siyasi Partiler Kanunu’na göre bir engel yok. Ama parti tüzükte bu konuyu açıklamış ve önseçime giren birisinin kontenjan yazılamayacağını ifade etmiş. Bu gibi durumlarda kanun kesin bağlayıcıdır. Tüzük ise partinin kendi çalışma şeklini belirler. Tabi ki böyle bir karar alınır ve kontenjana önseçimden çıkamayan birisi yazılırsa tartışma olur. Bu karar itirazlara neden olabileceği gibi partililerde güven duygusunun zedelenmesine neden olabilir. Bana göre kişisel fikrim uygun olmaz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3 Nisan 2015 Cuma 16:46

Halkla barışık olupta chp tabanına bi şekilde kendini ifade edemeyen başarılı insanlar var.Bence chp bu kişilere sans tanımalı...

Yorumu oyla      11      5  
Asuman 1 Nisan 2015 Çarşamba 23:47

Özellikle 1.bölgede bulunan adaylar CHP ye puan getirmeyi bırakın.Kaybettirecekler.Neden bu önseçime tüm İzmirliler katılmadı.Katılsaydı sonuç daha gerçekçi olurdu.Ben 1. bölge seçmeniyim.Ama bu adaylara oy vermek istemiyorum.Kesin adaylar bir daha gözden geçirilmeli.

Yorumu oyla      13      6  
chp li 1 Nisan 2015 Çarşamba 22:47

Ikinci bölgede kontenjan olmasın sıralama olduğu gibi seçime girsin ama birinci bölgede olabilir çünki ikinci bölgede Başbakan cikarcak inşallah Haramilerin saltanatı yıkılacak

Yorumu oyla      14      6  
kirazlı seçmen 1 Nisan 2015 Çarşamba 21:02

bence 2 tane kadın aday olmalı.. zaten üç tane olacak bir tanesi de kim olursa olsun..

Yorumu oyla      13      5  
osman 1 Nisan 2015 Çarşamba 20:19

bencede ön seçime girip de kazanamayan iş yapacak birisi varsa yazılmalıdır.fakat tabiki gürültü olur onun için bende sn. genel başkanımız birinci çıktı onun önüne isim yazmak yakışmaz genel başkanı birinci sıra kontenjan gösterilsin hemde sıralamada kimsenin sesi çıkmaz alttakilerde bir üs sıraya gelir..

Yorumu oyla      14      9  
1 Nisan 2015 Çarşamba 19:09

bir genç çok uygun oluyor oda ön seçimde en çok oyu alan atanmalı

Yorumu oyla      14      10  
sedat 1 Nisan 2015 Çarşamba 16:38

bence ön seçimden seçilmeyen bir kişi kontejana aday olabilir hatta olmalıdır çünkü ön seçim listesindeki eksiklikleri kapatacak aday kontejanda yok

Yorumu oyla      19      14  
hukukcu 1 Nisan 2015 Çarşamba 15:29

RAHMETLİ ÖZAL SÖYLEMİŞTİ. ANAYASAYI BİR KERE DELMEKTEN BİR ŞEY OLMAZ DİYE. ANAYASAYI DELMEKTEN OLMUYORSA TÜZÜĞÜ DELMEKTEN HİÇBİR ŞEY OLMAZ.

Yorumu oyla      16      18  
Kazım EMİR 1 Nisan 2015 Çarşamba 14:16

YOK ÖYLE BİRŞEY O ZAMAN ÖN SEÇİM DEĞİL ÖNDEN GEÇİN OLUR

Yorumu oyla      27      8  
2.Bölge 1 Nisan 2015 Çarşamba 14:16

Bence İkinci bölgede atamalar ön seçim sıralamasından yapılmalı bunun aksi seçmene hakarettir.

Yorumu oyla      19      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’de Kavalar’dan örgüte birlik çağrısı
29 Mart’ta sandığa giden CHP İzmir İl Örgütü, milletvekili listesini belirledi. ...
MHP’nin seçim beyannamesi hazır: Yolsuzluk ve İmralı’ya son!
Hazırlanan seçim beyannamesine göre, MHP tek başına iktidar olursa, ilk ...
Sertel önseçim başarısını ve büyük hedefini açıkladı
CHP'de yapılan önseçimlerde İzmir 1'inci bölgeden 3'üncü sırada çıkan ...
 
Ümit Yaldız'ın kaleminden: Önseçim sandığından aslında ne çıktı?
Genel Yayın Yönetmenimiz Ümit Yaldız köşesinde CHP'nin önseçim sandığını köşesine taşıdı
CHP İzmir’de ‘kaybedenlerden’ anahtar liste isyanı
CHP’nin İzmir’de yaptığı önseçimin ardından listeler netleşirken çıkan ...
Balbay zaferini anlattı: Her yerden en iyi oyu aldım!
CHP İzmir’de 2.bölgedeki önseçim yarışında Kılıçdaroğlu’nun ardında tüm ...
 
CHP İzmir’de sandığa ilginç isyan: Ekip mağduru oldum!
CHP İzmir’de önseçim yarışından beklediği sonucu alamayan isimler arasında ...
CHP Afyon'da genç kadın avukat zafer kazandı
CHP'nin Afyonkarahisar'da yaptığı ön seçimde birinci sırada seçilen avukat ...
CHP Manisa'daki önseçime Özgür Özel damgası
Manisa CHP'de, 2011'de kontenjandan Milletvekili seçilen Özgür Özel, ön ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva