HABERLER>POLİTİKA
14 Şubat 2013 Perşembe - 11:07

Oğuz Oyan'dan Başbakan'a 'türban' sorusu!

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan Başbakan’a ‘Türban’ kanunu olarak bilinen 5735 sayılı kanunda yapılan değişikliğin yorumlamasındaki karışıklığı sordu. Öte yandan türbanlı öğrencinin derse girmesini engelleyen Prof. Dr. Rennan Pekünlü hakkında Yargıtay rekor bir hızla tam 17 günde tebliğname çıkardı.

Oğuz Oyan dan Başbakan a  türban  sorusu!

İZMİR – CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan 5735 sayılı “T.C. Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”  23.02.2008 gün ve 26796 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek şunları söyledi: ‘Bu Kanunun 42. Maddesinin 6. Fıkrasından sonra gelmek üzere “Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın sınırları kanunla belirlenir.” fıkrası eklenmiştir. Söz konusu yasanın ilgili fıkrası bazı üniversite rektörlerince üniversitelerde kılık kıyafet (türban) serbestliği olarak yorumlanıp, ilgili üniversite birimlerine genelge gönderilerek bu yoruma uyulması talimatı verilmiştir. Oysa ki 5735 sayılı yasa CHP tarafından 27.02.2008 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne götürülerek 22.10.2008 tarih ve 27032 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak iptal edilmiştir. Fakat Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü eski öğretim üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü’ye, bir türbanlı öğrencinin eğitim hakkını engellediği savıyla yapılan şikâyet üzerine, İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nce 2 yıl 1 ay hapis cezası verilmiştir.  Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

1-     Üniversitelerde eğitim gören öğrencilerden kılık kıyafet kurallarına uymadıkları için hakkında tutanak tutulanların sayısı ve üniversitelere göre dağılımı nedir?

2-     Üniversitelerdeki kılık kıyafet kurallarına uymayan öğrenciler hakkında kendi sorumluluk alanlarında tutanak tutan “Akademik Personel”’den kaçı hakkında soruşturma açılmıştır?  Bu soruşturmalar sonucunda YÖK tarafından idari bir işlem yapılmış mıdır? Bunların sayısı ve üniversitelere göre dağılımı nedir?

3-     Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesine rağmen hala yürürlükteymiş gibi yorumlanan 5735 sayılı yasaya muhalefetten yargılanma sürecinde olan başka öğretim üyesi/görevlisi ve araştırma görevlisi var mıdır?  Bunların sayısı ve üniversitelere göre dağılımı nedir?

4 -Anayasa’nın değiştirilemez maddelerinde yer alan laiklik ilkesini ve bundan kaynaklanan yüksek yargı kararlarını savunması nedeniyle, Ege Üniversitesi’nden disiplin cezaları ve yıldırma politikaları nedeniyle zorunlu olarak emekli olan öğretim üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü’ye yönelik baskılar hakkında bir genel soruşturma açmayı, hatalı uygulamaları nedeniyle bu onurlu bilim insanının yargılanması yolunu açan Ege Üniversitesi Rektörü ile YÖK Başkanı hakkında idari soruşturma açtırmayı ya da bir yaptırım uygulamayı düşünüyor musunuz?

YARGITAY'DAN JET HIZIYLA TÜRBAN TEBLİĞMANESİ
Türbanlı derse girilmesine göz yummadığı için hapis cezasına çarptırılan eski Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün avukatı Murat Fatih Ülkü, itirazlarının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “17 günde” tebliğname hazırladığını bildirdi. Cumhuriyetten Emre Döker’in haberine göre Ülkü, “Tarihi bir hız. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki dosya sırasına baktık. Tüm tebliğnameler bu kadar hızlı mı diye? Sonucu söylemeye gerek yok” dedi.

KANUNLARI UYGULADI HAPİS YATACAK
Pekünlü’nün avukatı Ülkü, dosyanın başsavcılığın önüne 10 Aralık 2012 tarihinde geldiğini ve 17 günde tebliğname hazırlandığını belirterek “Anlaşılan, kamu adına hareket eden başsavcılık, iddia makamı, çok hızlı bir onama istemektedir” diye konuştu. Kararın onanması halinde Pekünlü’nün yasaları uyguladığı için hapis yatacağını anımsatan Ülkü, akademik çevrelerin buna sessiz kalmasını da eleştirdi.

MUHALİF GÜÇLER BİRLİKTE HAREKET ETMELİ
Kararı değerlendiren İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Ercan Demir, Yargıtay'ın kararı onaması halinde Prof. Dr. Pekünlü'nün hapis yatacağını söyledi. Ülkede, gazeteciden, askere, öğrenciden, avukata muhalif kesimlerin hapse gönderildiğini belirten Demir, “Danıştay'ın verdiği avukatlara ilişkin türbanla duruşmalara girilebileceğini ilişkin karar, bu kararın gerekçeleri, artık hukukun hepten hiçe sayıldığı bir uygulama sürecini gösteriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, doğrudan davalar ve olaylarla tarafgir olması ve artık tek şef olmaya yönelmesi gidişatımızın hiçte parlak olmadığını gösteriyor” dedi.

Ülkenin gidişinin “parlak” olmamasına karşın “sonsuz ve mutlak” da olmadığını da vurgulayarak şöyle konuştu: “Esas olan muhalif güçlerin bu ülkenin aydınlık ve Nazım Hikmet'in söylediği gibi “güzel günleri görmesini isteyen” güçlerin birlikte davranabilme becerisini yanında olabilecekleri, yanından atmaktan vazgeçme becerisini göstermelerine bağladır. Yoksa bu gidişat mutlak değil. Ne bugün için ne yarın için. Bu ülkenin toprakları neler görmüş neler yaşamış? Tüm bunları aşabilecek demokratik deneyimlere sahiptir.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Kadınlar ‘sevgi kahramanları’nı kutladı
AK Parti İzmir Menderes İlçe Kadın Kolları yarım asrı bir yastıkta dolu ...
AK Parti Karabağlar’dan Denizli çıkarması
AK Parti Karabağlar İlçe Başkanlığı tarafından organize edilen gezide ...
Meclis’ten İzmir’in karakollarına kırık not!
İnsan Hakları Komisyonu, İzmir'deki bazı karakollarla ilgili raporunu ...
 
‘Telekulak Üyesi’ Vekil’i de dinlemişler!
Meclis Telekulak Komisyonu üyesi CHP’li Tacidar Seyhan’ın da dinlendiği ortaya çıktı.
Kılıçdaroğlu Baykal'ın konuşması için ne dedi?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal'ın önceki gün kapalı ...
Baykal’ın 'tarihi' konuşmasına CHP İzmir bakışı
CHP Eski Lideri, 3 yıl sonra kürsüden partililere seslendi ve adeta bir ...
 
MHP'nin ‘Anayasa’ önerisine yeşil ışık
Başbakan, AK Parti MKYK toplantısında yeni anayasa uzlaşma komisyonu için ...
CHP’den Erdoğan’a: Öcalan’dan mektup aldın mı?
CHP Sözcüsü Haluk Koç, partisinin MYK toplantısı sonrası düzenlenen basın ...
Şengül: İzmir’in orkestra şefi kulak tırmalıyor!
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir’de belediyeler arasında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva