HABERLER>SAĞLIK
31 Ağustos 2015 Pazartesi - 13:40

Öğrenme güçlüğü okuldan soğutuyor

Dünya genelinde öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin yüzde 8 olduğu, erken yaşta konulan tanıların çocukların akademik yaşamında başarı getirdiği belirtildi. Araştırmaların genişletilmesi gerektiğini bildiren uzmanlar, okuma güçlüğü (disleksi), yazılı anlatım güçlüğü (Disgrafi), sayısal (matematik) güçlüğü (Diskalkuli) olarak tanımlanan öğrenme güçlüklerinin belirlenememesi durumunda çocukların okuldan uzaklaştığını kaydediyor.

Öğrenme güçlüğü okuldan soğutuyor

İZMİR - İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi Ezgi Oral, öğrenme ile ilgili sıkıntılar yaşayanların okul başarısının olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, “Ülkemizde zaman zaman eğitimcilerin ve doktorların yanlış yönlendirmeleri veya ailelerin çocuğun farklılığını gözden kaçırmaları ya da göz ardı etmeleri nedeniyle tanı gecikmektedir. Bu durum çocuğun okul başarısını etkilemektedir. Kendisini yetersiz hisseden birey okuldan soğumaktadır. Ayrıca bireyin yeteneği ve ilgisi olan alanlar da keşfedilemediğinden körelmektedir” dedi.
 
‘MUTLU VE BAŞARILI ÇOCUKLAR İÇİN DESTEK’
Çocuğun okula hazır oluşunun ve akademik olgunluğunun başarıyı etkilediğine dikkat çeken Oral, erken dönemde çocukların iyi tanınması ve onlara gerekli desteğin sağlaması gerektiğini ifade etti. Akademik başarısızlığın kişinin bütün hayatını etkilediğini aktaran Oral, şunları söyledi:
 
“Özel öğrenme güçlüğü bireyin zekâsının normal ya da normalin üzerinde olmasına karşın, konuşma, dinleme, okuma, yazma, matematik ve akıl yürütme yeteneklerinin kazanılmasında, kullanılmasında güçlüklerle kendini gösteren bir problemdir.Son derece yetenekli ve zeki oldukları halde, bireylerin neden sınıfın gerisinde kaldığı, okuma ya da yazmayı öğrenemediği, ödev yapmak istemediğini anlamlandırmak aileyi ve eğitimciyi zorlayabilmektedir.Akademik hayatta zorlanan, kendini yaşıtlarından farklı hisseden, anne baba ve öğretmenleri ile ilişkileri bozulan çocuklar davranış problemleri göstermeye başlamaya, kaygı ve depresyon yaşamaya başlayabilirler. Özgüvenleri sarsılan çocuklar kendini ifade edemeyen ve sürekli başarısızlık duygusu yaşayan çocuklar haline gelirler. Bu sorunları yaşayan çocuklar zaman içerisinde okuldan soğumakta ve okula gitmek istememektedir. Ailelerin, okulda bu tür problemler yaşayan çocuklarını hemen Çocuk Psikiyatristine ya da Çocuk Psikoloğuna götürmelerini öneririm.”
 
‘TANI İÇİN AYRINTILI DEĞERLENDİRME GEREKİYOR’
Çocuklara tanı konulması için ayrıntılı ve uzun süren değerlendirmeler yapılması gerektiğini bildiren Oral,  “Özel öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin zekâ düzeyleri normal ya da normalin üzerindedir.Hiperaktif de olabilirler. Günlük işleri başlatma ve sürdürmede güçlükler çekerler.Dikkatleri kısa sürelidir, kolayca dağılır. Motor koordinasyonları zayıftır. Sakarlık beceriksizlik görülür. Görsel ayrımlaştırma yetenekleri zayıftır. İşitsel ayrımlaştırmada güçlük çekerler, bazı harfleri karıştırırlar.Yönergeleri unuturlar, dinlemiyor gibi görünürler. Dil gelişimi bir kısmında gecikmiştir. Kendilerini ifadeleri yetersizdir. Dağınıktırlar ve zamanı iyi kullanamazlar. Mesafe ve ölçümlerde zorlanırlar.Zamanı karıştırırlar. Düşünmeden davranırlar, acelecidirler. Okumayı sökememe, yavaş, hatalı okuma, yazı bozuklukları, ters ayna hayali yazma gibi her biri farklı sayıda, farklı yoğunluktaki bu belirtileri gösterebilirler” diye konuştu.
 
‘DOĞRU TANI KONULAMIYOR’
Türkiye’de öğrenme bozukluklarına yönelik gerçekleştirilen araştırmalarda yalnızca yüzde 6,6 oranında doğru tanı konulduğu, araştırmaların kısıtlı kaldığını ifade eden Oral, okul öncesi dönemde çocuğun iyi izlenmesi, gelişiminin takip edilmesi gerektiğine işaret etti.
 

 
Menderes’te şehitler için lokma döktürüldü
 
Başkan Selvitopu pazarcı esnafıyla buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4 yıl önce dondurulan kök hücreleri imdadına yetişti
Bundan 6 yıl önce bir kanser türü olan Multipl Miyelom tanısı konulan, ...
Yıllarca mücadele ettiği hastalıktan nakille kurtuldu
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde, Kanser Erken Tanı Merkezleri'nin kurulumu, ...
Uzmanında zayıflama hapı çıkışı: Zarar gören hakkını aramayınca...
Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Petek, ...
 
İzmir’de ‘yüzyılın yatırımı’ 9 Eylül’de açılıyor
İzmir’de 9 Eylül’de açılacak Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Biyotıp ...
Karaturp böbrek taşına birebir!
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları ...
Dikkat: ‘Susuzluk’ öldürebilir!
Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baturalp Abduşoğlu, ...
 
Bilinçli Sağlık Platformu’nun ilk durağı İzmir: Hayati uyarılar
Bilinçli Sağlık Platformu Başkanı Mustafa Necmi İlhan, sağlıkta bilgi ...
Çeşme’deki ‘Çizgenakat’ isyanında bakanlıktan açıklama: Mevzuat gereği…
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Çeşme’deki yeni devlet hastanesinin ...
Terör olayları psikolojileri bozdu!
Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Psikiyatri Uzmanı Dr. Hasan Semih Bilgin, ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva