HABERLER>POLİTİKA
2 Mart 2015 Pazartesi - 08:46

Öcalan ve HDP'nin '10 maddesi'nin şifreleri!

İmralı’da Abdullah Öcalan, HDP heyeti, devlet heyeti ve izleme kurulu temsilcileri en geç iki hafta içinde 10 maddeyi konuşmak için masaya oturacak. HDP - İmralı - Kandil kanadı bu görüşmeleri ‘müzakere’, devlet tarafı ise ‘görüşme’ olarak adlandırıyor. Eğer masada bu 10 maddenin hayata geçirilmesi konusunda bir mutabakat sağlanırsa Öcalan, “Olağanüstü kongreyi toplama ve Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleye son verme kararı alması” çağrısı yapacak.

Öcalan ve HDP nin  10 maddesi nin şifreleri!

Peki bu 10 maddeyle Öcalan ve HDP kanadı neyi kastediyor? Hangi adımlar atılırsa 10 madde hayata geçmiş olacak.İşte yanıtları:

1- DAĞDAKİNE SİYASET
Demokratik siyasetinin içeriği tartışılmalı: PKK’nın silahlı-silahsız bütün unsurlarının, yeni dönemde siyaset yapabilmesinin önünün açılması kastediliyor. ‘Dağdan iniş ve ovada siyaset’ olarak özetlenen, aralarında genel affın da olduğu düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Örgüte üye olmayanların da örgüt üyesi gibi cezalandırılmasını öngören TCK’nın 220’nci ve TCK’nın 314’üncü maddelerinin değiştirilip, hatta yürürlükten kaldırılması hedefleniyor.

2- ÖZYÖNETİM MODELİ
Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması: ‘Ulus Devlet’ tanımının, demokratikleşme yoluyla değiştirilmesi, genelde tüm toplumun özelde Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması. AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na atıfla yerelde ‘Demokratik Özerklik’ adı altında özyönetim modellerinin geliştirilmesi.

3- EŞİT YURTTAŞLAR
Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri: Anayasa’da yer alan vatandaşlık kavramının değiştirilmesiyle, bireylerin eşit yurttaşlar olarak temel demokratik haklarının güvence altına alınması talep ediyor.

4- SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ
Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına ilişkin başlıklar: PKK çizgisindeki ‘Kürt Siyasi Hareketi’nin öncülük ettiği ve devlet tarafından ‘hukuk dışı’ kabul edilen mevcut tüm siyasi, kültürel ve ekonomik örgütlenmelerin sivil toplum örgütü olarak kabul edilmesinin ve faaliyetlerinin kısıtlanmamasının sağlanması.

5- BÖLGESEL KALKINMA
Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları: Başta koruculuk sistemi ve boşaltılan köyler sorunu olmak üzere yaklaşık 30 yıldır süre gelen çatışma ortamının yarattığı tüm sosyo-ekonomik sorunların giderilmesi. Yerel yönetimlerin ekonomik açıdan da güçlendirilmesi, bölgesel kalkınmanın artırılması...

6- YENİ İÇ GÜVENLİK
Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin kamu düzeni ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması: İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın kabul edilen maddelerinin yeniden el alınması. Ceza, Siyasi Partiler ve benzer kanunlardaki kimi maddelerin yeniden düzenlenmesi. Tutuklulukta en uzun sürenin üç yıl olması, müdafinin dosyayı inceleme yetkisine getirilen sınırlamaların kaldırılması, terör suçlarına özgü infaz uygulaması insan haklarına uygun şekilde düzenlemesi gibi maddeler.

7- AYRIMCILIĞA SON
Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri: Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın kaldırılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nin gerekliliklerinin yerine getirilmesi. Tarihi ve kültürel mirasın korunmasına, kentlerde ve toplum yaşamında ekolojinin bir yaşam biçimi haline getirilmesi.

8- ANADİLDE HİZMET
Kimlik kavramı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi: Kimliklerin kendilerini özgürce ifade etmelerinin sağlanması, anadilde hizmet alımını genişletilmesi ve bu hakların Anayasal güvenceye alınması. Anadilde eğitim hakkı taleplerinin karşılanması.

9- ‘KÜRT’E GÜVENCE
Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması: Kürt kimliğinin anayasal güvence altına alınması öngörülüyor. Bu noktada ‘Kürt’ kavramsallaştırmasının Anayasa’da doğrudan yer bulmasına gerek görülmüyor. Öcalan’ın “Özgür iradesiyle Türkiye’ye bağlılığını ifade eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” önerisinin ya da benzer bir tanımın yapılması yeterli bulunuyor. Bu noktada ‘Türklük’ üzerine şekillenmiş Anayasa’daki vatandaşlık tanımının değiştirilmesi hedefleniyor.

10- YENİ ANAYASA
Bütün bu demokratik hamleleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa: Bütün bunların yeni bir anayasa ile garanti altına alınması amaçlanıyor. Demokratik vatandaşı ve toplulukları ulus-devlete karşı korumayı esas alan toplumsal konsensüsle oluşmuş bir anayasa talebini dile getiriyor.

MUTABAKAT YOKSA KONGRE DE YOK
İmralı’da bu 10 madde ile ilgili görüşmelerinin nisan ayına kadar tamamlanması ve mutabakata varılması planlanıyor. PKK da olağanüstü kongresini toplamak için müzakerelerin tamamlanmasını bekleyecek.(Onur Konuralp/Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
GÖRÜNTÜ ALDANMASI 2 Mart 2015 Pazartesi 10:38

ŞARHOŞ BİRİSİ,POLİSLERE COK KIZDIĞI İÇİN CADDEDE YALPALIYARAK GİDİYORMUŞ VE İÇİNDEN POLSİLERE KÜFÜR ETMEK GECMİŞ,,BAĞIRARAK **ULAN BU MEMLEKETTE NE KADAR POLİS VAR'o sırada polis görmüş'O KADARDA BEKCİ VAR**diyerek KIVRAKLIĞINI GÖSTERMİŞ.ŞİMDİ MİLLETVEKİLLERİ ve İMRALI ile ANLAŞMA TAMAM DERKEN **KANDİL'DE VAR,,KCK **VAR DİYEN BİRİ VAR, BU MADDELER TÜRKİYEDE OYLANSIN..

Yorumu oyla      12      5  
Işık Dikicigil 2 Mart 2015 Pazartesi 09:08

AĞALIK SİSTEMİNİN KALDIRILMASI YOK MU ? FEODAL DÜZENDEN KURTULMAK İSTEMİYOR MU KÜRT HALKI.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu CHP'nin oy hedefini açıkladı!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçimi öncesi son araştırmalarda ...
Erdoğan’dan Babacan ve Başçı’ya sert ayar!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sert biçimde eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı ...
CHP Aydın’da 18 kişi vekillik istiyor
Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 17 Şubat tarihinde başlayan milletvekili ...
 
AK Parti’de temayül kavgası: Ortalık savaş alanı
Şanlıurfa’da, 7 Haziranda yapılacak milletvekili genel seçimleri için ...
Vatan Partisi İzmir'e bin 500 yeni üye
Milli Hükümet İçin Birlik Kurultayı sonrası Vatan Partisi’ne İzmir’den ...
DSP'den CHP'ye kurultay çağrısı
DSP Genel Başkanı Türker, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na seslenerek, ...
 
Konak’ın muhtarlarından Bayır’a tam destek
İzmir 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Tacettin Bayır, Konak İlçesi’ndeki muhtarlarla buluştu.
CHP'li Hamzaçebi'den AK Parti'ye 'polis devleti' çıkışı
Didim’de CHP İlçe Örgütü'nün düzenlediği dayanışma gecesinde siyaset ve ...
AK Partili eski bakandan 'Gezi ve fabrika ayarları' çıkışı
Eski bakanlardan Nihat Ergün; siyasî anılarını, analiz ve önerilerini ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva