HABERLER>GÜNCEL
30 Haziran 2015 Salı - 08:54

Mülkiyeli akademisyenlere 'IŞİD ve Özgecan' soruşturması!

Valiliğin isteğiyle Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, 6 akademisyene aralarında IŞİD ve Özgecan cinayetiyle ilgili mesajların da bulunduğu tweet'ler nedeniyle soruşturma açtı. Akademisyenler, "Cumhurbaşkanlığı'na hakaret, devletin düzenini değiştirmek, terör eylemlerini övmek"le suçlanıyor.

Mülkiyeli akademisyenlere  IŞİD ve Özgecan  soruşturması!

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) ve İletişim Fakülltesi'nde görevli 6 akademisyene , sosyal medyada yazdıkları IŞİD karşıtı mesajlar ile Özgecan Aslan cinayeti sonrası binlerce kişinin paylaştığı 'Yasta değil isyandayız' etiketinin de bulunduğu paylaşımlar nedeniyle soruşturma açtı. Bu soruşturma Ankara Valiliği'nin emriyle, polisin asistanların Twitter hesaplarında yaptıkları inceleme sonucunda hazırladıkları dosyaya dayandırıldı. Valiliğin dosyayı rektörlüğe göderdiği ve derhal soruşturma açmasını talep ettiği öğrenildi.
 
9 Ekim 2014'de yapılan protesto gösterisinden sonra polisin Cebeci Kampüsü'ne girerek öğrencileri gözaltına almasını engellemek isteyen akademisyenler Nail Dertli, Onur Can Taştan, Aysun Gezen, Celil Kaya ve İlkay Kara ile SBF lisansüstü öğrencisi Bedri Sinan Güneş gözaltına alındı. Akademisyenler daha sonra serbest bırakıldı.
 
Ancak akademisyenlere karşı valilik ve polisin tavrı burada bitmedi. Valilik emniyetten polisleri görevlendirerek akademisyenlerin sosyal medya hesaplarını araştırmalarını istedi. Twitter'da yazılan ve paylaşılan mesajlardan hazırlanan soruşturma dosyası ardından rektörlüğe gönderildi.
 
Bugün savunmalarını verecek olan akademisyenler öğretim elemanları hakkında hazırlanan dosyada 'suç' olarak tanımlanan eylemler ise oldukça çarpıcı.

SUÇ: IŞİD, HİZBULLAH, ÖZGECAN PAYLAŞIMLARI
Dosyada 'suç unsuru' olarak sayılan paylaşımlar arasında IŞİD ve Hizbullah aleyhinde mesajlar, üniversitedeki kavgalar, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarının yanı sıra Özgecan Aslan'ın ölümünden sonra açılan "Yasta değil isyandayız" etiketli paylaşımlar, Gezi eylemlerinde öldürülen Ethem Sarısülük'ün ailesinin yargılanmasına ilişkin fotoğraflar, Berkin Elvan'a ilişkin mesajlar, grevlerin yasaklanması gibi konularda atılmış tweet'ler bulunuyor.
 
Bir asistanın solak öğrencilere yönelik sınavlarda yaptığı gözleme ilişkin mesaj da bu dosyaya konuldu.
 
Valilik tüm bu mesajlarla akademisyenlerin “Cumhurbaşkanlığı makamına hakaret, devletin düzenini, siyasi , hukuki düzenini değiştirmek, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak amacıyla hareket eden yasadışı terör örgütlerinin eylemlerini meşru göstermek, teşvik etmek ve övmek" suçlarını işlediklerini iddia etti.

SBF AKADEMİK KURULU'NDAN SERT TEPKİ
Rektörlüğün valiliğin talimatı ile soruşturma açmasına Siyasal Bilgiler Fakültesi Akademik Kurulu sert tepki gösterdi. Kurul bir açıklama yaparak, soruşturmanın ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti. Açıklamada soruşturmanın derhal geri çekilmemesi durumunda ulusal ve uluslararası kamuoyunun seferber edileceği vurgulandı. Açıklamada öğretim elemanlarına tebliğ edilen soruşturma belgelerinde, hangi eylemin ve ifadenin suç teşkil ettiğine, yönetmeliğin hangi maddesine göre suç isnat edildiğine dair bilgi bulunmadığı ve rektörlüğün kendisine iletilen soruşturma taleplerini işleme koymaması gerektiği ne dikkat çekilerek şöyle denildi: "Üniversitenin insanların siyasal görüşlerine müdahale etme hakkı ve yetkisi bulunmamaktadır. Üniversitede kişilerin twitter hesapları üzerinden ifade ettikleri kişisel görüşleri nedeniyle soruşturulması açıkça düşünce ve ifade özgürlüğüne idare eliyle müdahale demektir."(Bahadır Özgür/Radikal)

MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ DE ÇAĞRI YAPTI
Konuya ilişkin Mülkiyeliler Birliği de bir açıklama yaptı. Mülkiyeliler Birliği, soruşturmaların akademik özgürlüğe müdahale anlamına geldiğini belirterek, rektörlüğün yapması gerekenin polis ve valilikten gelen soruşturma talebini derhal geri çekmesi olduğunu vurguladı. Soruşturmaların bir süredir çeşitli basın yayın organlarında hedef gösterilen SBF-Mülkiye’ye gözdağı vermek anlamına geldiğinin ifade edildiği açıklamada, "Öğretim elemanlarımıza gönderilen soruşturma yazısının bütünüyle dayanaksız iddialardan ibaret olduğu görülmektedir. Geçmişte polis fezlekelerinin kelimesi kelimesine savcılık iddianamesi haline gelmesine benzer şekilde Rektörlük, kendisine gelen talebi inceleme gereği bile duymadan, hukuk dışı bir soruşturma açmıştır.Rektörlüğün açtığı soruşturmalara karşı SBF-Mülkiye Akademik Kurulu’nun yaptığı açıklama ise, üniversitelerin geleceği açısından umut vericidir. Başta Ankara Üniversitesi’ne bağlı fakülteler olmak üzere, bütün üniversitelerin bilim özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü savunan ve bu özgürlüklere yönelik saldırılara karşı konulacağını gösteren bu tavrın yanında olduklarını açıklamaları büyük önem taşımaktadır."
 

 
Savcılıktan öldüresiye döven polisler için skandal karar!
 
HDP'li vekilden askere 'katliam' suçlaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savcılıktan öldüresiye döven polisler için skandal karar!
Gezi Parkı eylemleri sırasında çevik kuvvete bağlı polislerin 8 genci ...
MEB'den TEOG sürecine ilişkin açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, Temel Eğitimden Ortaöğretime ...
Şok ölüm: Genç kız enerji içeceği kurbanı mı?
Muğla'nın Fethiye İlçesi’nde oturan 22 yaşındaki Eda Dilara Kocatepe, ...
 
Ödemiş madene direniyor: Kritik zirve iptal
Ödemiş İlçesi Bozdağ'da açılmak istenen altın ve gümüş madeni için 7 Temmuz ...
Feyzioğlu: Kılıçdaroğlu güvenoyu istemeli
Koalisyonun tek başına bir istikrasızlık ya da yanlış bir model olmadığını ...
Tarihi Büyükşehir davası kaldığı yerden!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 129 kişinin yargılandığı ...
 
Konya'da 13 ton tarihi geçmiş peynir ele geçirildi
Konya'da park halindeki bir tırda 13 ton tarihi geçmiş peynir bulundu. ...
Vali Toprak açıkladı: İzmir'de kaç Suriyeli var?
Vali Mustafa Toprak İzmir’de yaşayan mülteci sayısının son rakamlara göre ...
Ege'de kaçak akını bitmiyor: 3 günde 291 kişi yakalandı
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin Ege Denizi'nden yasadışı geçişleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva