HABERLER>GÜNCEL
16 Kasım 2020 Pazartesi - 15:44

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nden ‘rezerv alan’ çağrısı: Üç alternatifli yer önerisi

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman deprem konutlarının yapılacağı yerin imarsız ve orman statüsünde olması sebebiyle uyarılarda bulundu. Alanın mevcut haliyle korunmasının kentin yararına olacağını söyleyen Kahraman, “Gültepe, Ballıkuyu, Bayraklı sırtlarında ortak çalışma yürütülebilir. Bu alanların imar planı ve altyapı yatırımları tamamlanmıştır, çok daha az maliyetle kentsel sisteme eklenebilirler” dedi. Kahraman, yıkılan binaların yerine yapılacak olan binaların mimarisi için de eleştirilerde bulundu.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nden ‘rezerv alan’ çağrısı: Üç alternatifli yer önerisi

EGEDESONSÖZ- Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, İzmir depreminin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni şehir hastanesi bölgesinde yapılması deprem konutları ve yıkılan evlerin yerine yapılacak mimarilere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Kahraman, bakanlığın hasar tespit çalışmalarını hızla tamamladığını ve bunu çok olumlu bulduklarını belirtti.

YER ORMAN STATÜSÜNDE
Bölgenin imara açılmasını yorumlayan Kahraman“Bayraklı ilçesi 2261 ada 59 parselin yaklaşık 130 hektarının depremde evlerini kaybeden vatandaşlarımız için rezerv alan olarak belirlendiği açıklanmıştır. Bu alan tapuda orman alanı olarak kayıtlıdır. Ayrıca, Orman Mühendisleri Odamızın açıklamalarına göre 1995 yılında İzmir’de meydana gelen sel felaketinde yitirilen 65 vatandaşımızın 58’i Laka deresi havzasından gelen sellere kapılarak hayatını kaybetmiştir. Belirtilen sel felaketinden hemen sonra dönemin orman idaresi yetkililerince yerinde yapılan inceleme sonunda felaketin yaşandığı Laka deresi havzasında yüzeysel akışın bertaraf edilmesi için hemen çalışmalara başlanmasına karar verilmiş ve erozyon kontrolü yapılması planlanan toplam 1.326,53 hektarlık hazine arazisi Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilerek orman rejimi içine alınmıştır. Bu bölge imara açılmaktadır. Unutulmamalıdır ki orman alanı olmamasına rağmen bir bölgeyi sıfırdan imara açmak kent içinde sağlıklı dönüşüm fırsatını geri tepmektir. Yolu, suyu, ulaşımı, altyapısı hazır olan alanlara öncelik vermek hem kent çeperinde plansız büyümeyi engelleyecek, hem de kamunun sırtındaki maliyetleri azaltacaktır. İzmir yangını örneği göz önüne alınarak bu felaket iyi analiz edilmeli ve bölgenin ani ve hızlı kararlar ile değil, sağlıklı kararlar ile dönüşümü sağlanmalıdır. Önerimiz orman alanlarını imara açmak yerine, kent içindeki çöküntü bölgelerini dönüştürmektir” dedi.

ŞEHİR MERKEZİNDE DÖNÜŞÜM VURGUSU
Bayraklı’daki bölgenin dışında kent merkezinde dönüşüm için binlerce metrekarelik alan olduğunu söyleyen Başkan Kahraman, “İzmir ilinde mevcut imar planları incelendiğinde, yeterli nüfusu barındırmaya yönelik planlamanın fazlası ile yapıldığı görülmektedir. Kent merkezinde binlerce metrekare alan dönüşüm beklemektedir. İlçe belediyelerimiz ve Büyükşehir Belediyemizin yaptığı çalışmalar göz önüne alınarak Gültepe, Ballıkuyu, Bayraklı sırtlarında ortak çalışma yürütülebilir. Bu alanların imar planı ve altyapı yatırımları tamamlanmıştır, çok daha az maliyetle kentsel sisteme eklenebilirler. Bursa’da mahalle sakinlerini mağdur etmeden bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirmek amaçlı yapılacağı açıklanan Doğanbey kentsel dönüşüm projesinin durumu ortadadır. Bu nedenle hızlı karar verip hata yapmanın önüne geçilmelidir” dedi.

YIKILAN BİNALARIN OLDUĞU BÖLGEDE ZEMİN + BEŞ KAT İSTEĞİNİN NEDENLERİ AÇIKLANMALIDIR
Kahraman, Bayaraklı’da yıkılan binaların zemin+7 katlı olduğunu ancak yeni konutları zemin+5 katlı yapılacağını belirterek, “Bayraklı bölgesinin büyük kısmı Z+7 kat olarak planlanmışken yeni konutların, neden Z+5 olarak projelendirildiği bilgisinin kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Zira Z+7 kat, deprem konusunda zaafiyet yaratıyorsa bu imara sahip diğer adaların imarı da 2 kat düşürülmelidir. Eğer karar keyfi ise bilinmelidir ki, bölgede hak mahrumiyeti olmayacağı varsayımı ile bu kararın taban alanı kullanımını artıracağı açıktır. Bu da daha sıkışık binalar, daha az yeşil alan daha az ışık ve hava ve demektir. Bölgenin imar planı kararları doğru ise uyulmasını, yanlış ise değişmesini tavsiye ediyoruz. Ani ve bilimden uzak alınan kararların sonuçları bize olumsuz olarak geri dönecektir. Depremin yapı yükseklikleri ile ilişkisi sınırlıdır, asıl önemli olan mühendislik bilimine uygun proje hazırlanması, uygulama yapılması ve denetlenmesidir” dedi.

RIZABEY APARTMANI İÇİN OLUŞTURULAN PROJELERİN MİMARİ DİLİ GÖZDEN GEÇİLMELİDİR
Yeni binaların mimarisine Osmanlı-Selçuklu esintisinin olmasını da yorumlayan İlker Kahraman, “İçinde bulunduğumuz medeniyet yarışında hiçbir onurlu ulus, geçmişini bağlamından koparıp günümüzde bir tiyatro sahnesi misali inşa etme çabasına girmemektedir. Bu her durumda bir 3. Dünya ülkesi perspektifidir. Türk Milletinin tarihi ile olan bağları ne kubbeli binalar ne geniş saçaklardır. Tarihin hiçbir döneminde bir arada bulunmamış biçimleri, şekilleri, asla var olmadıkları bir biçimde ele alıp betonarme tekniklerle inşa etmek, milletimizden ve kültürümüzden bihaber olmaktır. Bilinmelidir ki mimari yaşayan bir süreçtir.

Zamanın teknik ve imkanlarına bağlı olarak bazı biçimler geçerliliklerini korumuş, bazıları ise gereksiz kalmıştır. Bu biçimsel yaklaşım milli mimarimiz değil, olsa olsa kadavradır. Milli mimarimiz siyasi iktidar ne düşünürse düşünsün; Türk vatanında, Türk mimarların inşa ettiği bugünün yapılarıdır. Çağdaş kentleşme için bu yaklaşımın desteklenmesi gerekir, kültür ve sanat ancak bu yolla gelişir. Dünyada ve ülkemizde saygın bir mimar olan Bruno Taut'un, "Her milli mimari fenadır, fakat her iyi mimari millidir" sözü bizlere yol göstermelidir” dedi.

 
İzmir Film Festivali'nin coşkusu bu sene çevrimiçi yaşandı
 
Sosyal medya ünlüleri korona'yı hiçe saydı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 17 Kasım 2020 Salı 10:33

mimar ve mühendisler sizin plan projesini çizdiğiniz binalar yıkılıyor depremlerde siz önce bunların açıklamasını yapın sırf akparti hükümeti yapıyor diye muhalefet oluyorsunuz siz önce kendi işinizi adam gibi yapın siyaset yapmak istiyorsanız parti kurun nokta.

Yorumu oyla      2      3  
mimar 17 Kasım 2020 Salı 08:46

eyyyy vatandaş; bu konuda mimarlar odası haklı,ticaret borsası binasının alakası yok bununla,iki kubbe görünce aynı sanıyorsunuz.Bırakın bu projeleri bu şehrin mimar müellifleri çizsin,burada da dayanışmaya gerek var

Yorumu oyla      4      4  
sezarın hakkı sezara 16 Kasım 2020 Pazartesi 19:48

Vatandaş isimli yorumcu kardeşim . Ticaret borsası binası 110 yaşında bina! 2020 yılında ne gerek var 110 sene öncenin mimarisini uygulamaya???

Yorumu oyla      3      3  
vatandaş 16 Kasım 2020 Pazartesi 16:11

ticaret borsası binası aynı mimari özellikleri taşıyor

Yorumu oyla      5      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
16 yaşındaki çocuk, babasını bıçaklayarak öldürdü
Hatay'ın Samandağ ilçesinde tartıştığı oğlu M.T. (16) tarafından bıçaklanan ...
Babasının husumetlisi 5 kişiyi bıçakladı
Antalya'da babasının daha önce kavga ettiği gruptaki 5 kişiyi sokak ortasında ...
Kızının gözü önünde eşini dövmüştü! Cezası belli oldu
Kayseri'de boşanma aşamasında olduğu eşi Ayşegül Taşdöven'i, boğazını ...
 
Antalya'yı 3,5 saate indirecek yol için kritik adım
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Aydın-Denizli Otoyolu'nun ...
'Salgının yükselişi, eğitimi zora sokuyor'
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kızılay'da uyarılara rağmen çene altına ...
Çarpıcı koronavirüs anketi: Sokağa çıkma yasağı isteniyor mu?
Ipsos'un araştırmasına göre, neredeyse her 10 kişiden 8’i hafta sonu sokağa ...
 
Yazıcıoğlu soruşturmasında 4 kişiye iddianame
Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında ...
PKK'nın sözde müsteşarı yakalandı
Mersin'de, terör örgütü PKK/PYD'nin sözde 'Münbiç Asayiş Genel Müsteşarı' ...
'Atma' denildikçe atılıyor... İzmir’in korona ormanı!
İzmir’in Balçova ilçesinde bulunan teleferikte yolculuk esnasında bazı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva