HABERLER>EGE
26 Nisan 2015 Pazar - 16:26

Mesir 475. kez saçıldı: 40 bin kişi yarıştı!

Manisa'da bu yıl 475'incisi düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin son gününde eller, tarihi Sultan Camisi ve külliyelerinden saçılan mesir macunlarından alabilmek için gökyüzüne açıldı. 5 ton mesir macunundan kapabilmek için, yaklaşık 40 bin kişi birbiriyle yarıştı.

Mesir 475. kez saçıldı: 40 bin kişi yarıştı!

MANİSA - UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan 475'inci Uluslararası Mesir Festivali'nin son günü, ilk olarak kortej yürüyüşü düzenlendi. Valilik önünden başlayan yürüyüşe Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel, Hasan Ören, Sakine Öz, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, AK Parti Manisa milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Uğur Aydemir, Recai Berber, Selçuk Özdağ, AK Parti'li Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Çerçi, Manisa'ya gelen Karadağ, Romanya, Bulgaristan, KKTC, Azerbaycan, Endonezya, Ukrayna, Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Gürcistan, Hırvatistan, Bosna Hersek ve festivalin onur konuğu Kazakistan halk oyunları ekipleri ve delegasyonu katıldı. Yol boyunca halk oyunları gösterileri sunulan, renkli görüntülere sahne olan yürüyüş tarihi Sultan Camisi önünde sona erdi.
 http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_04/2015_04_26/16870695358a212cc3e33d76aa980a86.jpg


Sultan Camisi'nde öğle namazının kılınmasından sonra Hafsa Sultan'ı canlandıran Manisa Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu oyunculardan Servet Sencer'in, Merkez Efendi rolündeki Manisa Büyükşehir Belediyesi Sanat Yönetmeni Tayfun Şengöz'e, "Buyruğumdur bana şifa veren mesir her yıl buradan saçılsın" sözünü söylemesiyle birlikte saat 13.30'dan itibaren renkli kağıtlara sarılı toplam 5 ton mesir macunu, Sultan Camisi ve külliyeleriyle, etraftaki yüksek binalardan halka saçıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün de aralarında bulunduğu protokol üyeleri de halka mesir saçtı. Mesir kapmak için gelen ve ön sıralarda bulunanlar, ezilme tehlikesi atlattı. İzdiham sırasında fenalaşan 10 kişiye, 112 Acil servisleri, olay yerinde ilk müdahaleyi yaptı.
 
Mesir saçımı sırasında manisa ve ilçelerinin yanı sıra İzmir, Çanakkale, Denizli, Aydın Muğla ve Balıkesir'den gelen yaklaşık 2 bin polis, güvenliği sağladı.
 
MESİRİN TARİHÇESİ
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan Manisa'da bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camis'nin kubbe ve minarelerinde halka saçılmasını buyurur. Halk her yıl, 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. 1539'dan bu yana on binlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar.
 
MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ
Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. İnanışa göre macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz. Macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir. Çocuğu olmayanların mesir macunundan yerse çocukları olur.

41 ÇEŞİT BAHARAT VAR
Mesur macununda bulunan baharatlar şöyle: Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, hindistancevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemer.(dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tazminat aldığı dava sonrası tanıktan şok tehdit!
Bodrum'da temizlik görevlisi olarak sigortasız çalıştırıldığı otelde, ...
Bozcaada açıklarında 38 kaçak yakalandı
Çanakkale'nin Bozcaada İlçesi açıklarında, aralarında kadın ve çocukların ...
Balıkçının ağına 'jaws' takıldı!
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde balıkçılık yapan Halil Mulah, 2 metre uzunluğunda ...
 
Kula'dan eşsiz jeopark için davet var!
Manisa'nın Kula İlçesi Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, küçüklü büyüklü ...
Bodrum'da feci kaza: 6 yaralı
Muğla'nın Milas İlçesinde otomobil ile kamyonetin kavşakta çarpışmasıyla ...
Marmaris Körfezi inceleme altında
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde, Barcelona Sözleşmesiyle koruma altına alınan ...
 
Baro'dan acılı ailelere Soma davası brifingi
Manisa Barosu, maden faciasında ölenlerin ailelerine hukuki süreçle ilgili bilgi verdi
15 ülkeden dansçılar aynı sahnede
Manisa'da düzenlenen 475'inci Uluslararası Mesir Macunu Festivali etkinlikleri ...
Bodrum’da iskele isyanı: Sahiller halkındır!
Muğla’nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Ortakent-Yahşi Sahili'nde bir beach clup ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva