HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Kasım 2015 Salı - 20:48

Mecliste İZSU gerilimi... Kocaoğlu: Şov yapmayın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı sekizinci oturumunda İZSU genel kurulu yapıldı. Oy çokluğuyla kabul edilen 2016 yılı İZSU bütçesini AK Partililer eleştirdi. Grup Başkanvekili Doğan Kocaoğlu’nu eleştiri yağmuruna tutarken, başkandan “Şov yapmanın manası yok. Şov yapmayın” yanıtı geldi.

Mecliste İZSU gerilimi... Kocaoğlu: Şov yapmayın!

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılı mali performans ve gelir gider bütçe taslağı görüşüldü.
 
2016 yılı için belirlenen 1 milyar 774 milyon 849 bin liralık gider, 965 milyon 405 bin liralık gelir bütçesi AK Parti’nin ret oyuna karşılık CHP ve MHP gruplarının evet oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.
 
KABİNEYE BAŞARILAR DİLEDİ
Bugün açıklanan Bakanlar Kurulu ile ilgili dileklerini ifade eden Kocaoğlu, “Kabinenin ülkeye yararlı olmasını, hayırlı olmasını diliyorum. Bakanlara başarılar diliyorum. İzmir’in tek bakanı Binali Yıldırım’ın başarılı çalışma yapmasını diliyorum. Seçim sürecinde söz verildiği gibi İzmir’in projelerini beraber takip edeceğimizi inancını ifade etmek istiyorum” dedi.
 
Partilerin grup başkanvekilleri de yeni kabine ile ilgili dileklerini dile getirdi.
 
YÜCEL BAŞARILI BULDU
CHP adına söz alan Deniz Yücel, İZSU tarafından hazırlanan 2016 yılı bütçesinin başarılı olduğunu dile getirdi. Yücel, İZSU’nun İzmir halkına etkin, verimli ve çevreci hizmetler vermeye devam edeceğini söyledi. Yeni dönemde hayata geçirilecek olan arıtma, baraj ve yeni kanal projeleri hakkında da bilgi verdi.
 
İNDİRİM TALEP ETTİ
AK Parti grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Bilal Doğan suyun maliyetine satılmasını önererek, yüzde 10’luk bir indirim talep etti. Verilen yazılı önerge gündeme alınmadı. Kocaoğlu, işin içine siyasetin karıştırılmaması gerektiğini dile getirdi. Doğan ise yapılacak olan yüzde 5’lik zammın halkın bütçesine darbe olduğunu dile getirdi. MHP Meclis Üyesi Fikret Çam ise su tarifesindeki 20 ton sınırının kaldırılmasını talep etti.
 
BİR KEZ DAHA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK
İZSU’nun 2016 bütçesini değerlendiren Doğan, “Kentin kanal ve altyapı hizmetlerini yerine getiren İZSU'nun 2016 yılı bütçesini karara bağlayacağız. Tıpkı ESHOT'ta olduğu gibi yine personel maaşlarını ödemek için hazırlanan bir bütçe ile karşılaştık ve bir kez daha hayal kırıklığına uğradık. Yüzde 39'u personel ve sabit giderlere ayrılmış, yüzde 51'i ise bakım, onarım faaliyetleri ile yeni yatırım ve projelere ayrılmış bir bütçe ile karşı karşıyayız. Neredeyse başa baş rakamlar söz konusu. Sadece personel giderleri ve kuruma ait sabit harcamalara 578 milyon 272 bin lira ayrılması öngörülüyor. 2016 yılının toplam gider bütçesi ise, 1 milyar 774 milyon 849 bin lira. Yani bütçenin neredeyse yüzde 40'ı yatırım harici sabit giderler. Altyapı açısından birçok sorunla karşı karşıya olan, insanların yağmurda sele kapılıp hayatını kaybettiği bu kentin su ve kanal idaresine ait bütçenin sadece yüzde 60'lık kısmı yatırıma ayrılacak” dedi.


 
CHP’Lİ DİĞER BELEDİYELERİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Yüzde 5’lik yapılan zamma tepki gösteren Doğan, “Hemşerilerimizin kafasında ciddi soru işaretleri var. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ‘Belediye kar müessesi değildir’ sözlerinden hareketle yaptığımız küçük bir araştırmanın sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Aydın Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl suya zam yapmamış, indirim için uğraşıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, yine geçtiğimiz yıl gelen tepkiler üzerine suya zam yapmaktan vazgeçmiş, bir önceki yıl ise yüzde 3'lük zam kararı almış. Çanakkale Belediyesi suya 3 yıldır zam yapmıyor ve ücretlerin düşürülmesi için ciddi ciddi çalışıyor. Muğla'da son iki yılda suya sadece 25 kuruş ile 50 kuruş arasında zam yapılmış. Edirne'de iki yıldır zam yok. Tekirdağ'da zam yok. Kırklareli'nde 2 yıldır zam yok. Zonguldak'ta belediye meclisi suya zam yapmama kararı aldı” şeklinde konuştu.
 
BÜYÜKERŞEN’İN SAÇLARI SİZDEN DAHA MI FAZLA?
Son iki yılda toplamda suya yapılan yüzde 15’lik zam olduğunu dile getiren Doğan, “Bunlar CHP'li başkanlar tarafından yönetilen ve her fırsatta örnek gösterilen diğer belediyeler. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise 2014'te suya yüzde 10, 2015'te yani bu yıl da, yüzde 5'lik zam kararı alıyor. İzmir'in arıtma tesislerini ve kapasitesini örnek gösterebilir, yatırımlar gerekçesiyle zamları savunabilirsiniz. Peki diğer CHP'li belediyeler yatırım yapmıyor mu? Bu belediyeler suyla ilgili proje üretmiyor mu? Vatandaş "su pahalı" diyerek isyan edince, benim başım kel dediniz, topu hükümete attınız. Peki, saydığım bu CHP'li belediyeler İngiliz hükümetine mi bağlı, yoksa Amerikan hükümetine mi? İzmir Türkiye'de de, Aydın, Eskişehir, Çanakkale Kenya'da mı? Yaşınız gereği saçlarınız dökülüyor olabilir, peki Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yılmaz Büyükerşen’in saçları sizden daha mı fazla?” dedi.
 
BELEDİYE KENDİSİNE Mİ DEMOKRAT?
Geçtiğimiz yaz aylarında konut dışı tarifelerde yapılan indirimi hatırlatan ve vatandaşa çifte standart uygulandığını savunan AK Parti’li Doğan, hamam işletenlerin konutlardan daha ucuza su kullandığını belirtti ve “Bir belediye düşünün ki, kendi binasında kullandığı su, vatandaşın evinde kullandığı sudan daha ucuz. Bunun neresi adalet, bunun neresinde sosyal demokratlık? Yoksa İzmir Büyükşehir Belediyesi sadece kendisine mi demokrat? Şimdi zaten pahalı olan, geç okunan, vatandaşlara saç baş yoldurtan bu su daha da pahalıya satılacak. Vatandaş artık el insaf diyor... Sayın Kocaoğlu, elinizi vicdanınıza koyun, gelin bu inadınızdan vazgeçin... Biz size suyu maliyetine satalım, vatandaşın bütçesine katkımız olsun diyoruz. Yapılan yatırımların maliyetini de vatandaşın sırtına yükleyeceksek, nerede kaldı hizmette adalet, hani nerede sosyal demokratlık?” ifadelerini kullandı.
 
ZAM YERİNE, KAYIP KAÇAKLARI AZALTIN
Sudaki kayıp kaçakların son dönemlerde arttığını dile getiren Doğan, suyun üçte birinin boşa gittiğini dile getirdi. Doğan, “Vatandaşın sırtına yüklenecek bu yeni zamlar yerine, sudaki kayıp kaçak oranlarını azaltmaya çalışsak daha iyi olmaz mı? Son 5 yıl içerisinde su kaçaklarını sadece yüzde 3,7 oranında düşürebilmişiz. Kayıp kaçak oranı da bu yıl yeniden yükselişe geçmiş. Suyumuzun 3'te 1'i halen boşa gidiyor. Altını çiziyorum, bu çalışmalar yeterli değil. Sudaki kayıp kaçak oranı yılın ilk 6 ayında yüzde 32,74 olarak tespit edilmiş. Yani, İzmir'de üretilen 94 milyon 173 bin 854 metreküp suyun sadece 63 milyon 345 bin 972 metreküpü abonelere satılmış. Kalan 30 milyon 827 bin 882 metreküp su ise yolda buhar olmuş. Yani kıt kaynaklarla üretilen suyun üçte biri heba oluyor, eskiyen şebekeler nedeniyle bile bile israf ediliyor. Ne yazık ki, bu sorunu gidermek için ayrılan yatırım tutarı ise, 119 milyon 402 bin lira, yani bütçenin yüzde 10'una bile denk gelmiyor. Ancak İZSU'nun asli görevleri arasında yer almayan konferans, panel gibi etkinlikler ile reklam faaliyetlerine ayrılması öngörülen para ise 340 bin lira. Bunu da İzmirlilerin dikkatine sunuyorum” dedi.
 
YENİ BAĞLANAN İLÇELERE YAPILACAK PROJELERİ SORDU
Yeni bağlanan ilçelerle ilgili hizmetleri ve projeleri soran Doğan, “6360 sayılı yasa ile bağlanan ilçelerde kanalizasyon şebekesinin bakım, onarım ve yenilenmesi gibi faaliyetlere bütçenin 5'i yani 16 milyon 500 bin lira, yine metropol alanlar dışı kanalizasyon master planı oluşturulması için bütçenin yüzde 0,24'üne tekabül eden 779 bin lira tutarında kaynak ayrılacağını görmekteyiz. Buradan Sayın Kocaoğlu'nun geçmişte sarf ettiği "Kimse kusura bakmasın ama öncelik yeni bağlanan ilçelerde" şeklindeki sözlerini hatırlatmak istiyorum. Hem metropol ilçelere yatırım yok diyeceksiniz, hem de öncelik verdiğiniz ilçelere böylesine az ve komik rakamlar ayırıp hizmet götürmeyeceksiniz. Peki o zaman kime hizmet edeceksiniz?” diye konuştu.
 
İZSU TIRLARI GÖNDERMESİ
Geçtiğimiz aylarda 25 adet TIR’la kaçırılan hurdaların çalınmasıyla ilgili konuşan Doğan, “Bu muhalefetin hiç mi olumlu görüşü yok diyeceksiniz, elbette bu bütçede takdir ettiğimiz noktalar da var. Gelecek yılın bütçesinde su kaçaklarının önlenmesinin yanı sıra, diğer kaçakların önlenmesi konusunda da bazı önemli harcamalara gidileceğini görmek bizleri oldukça sevindirdi. Şöyle ki, tesislerin kameralı kontrol sistemine geçirilmesi, güvenlik zafiyeti oluşturabilecek noktalara kamera ve güvenlik sistemi kurulması, tüm tesisler için güvenlik ve koruma hizmetleri alımı ile araç takip sistemlerine yaklaşık 42 milyon lira para ayrılmış. Temenni ediyoruz ki, gelecek yıl yine bir ‘İZSU TIR’ları’ vakası yaşanmaz ve 25 tır dolusu hurda malzeme ortadan kaybolmaz. Bu konuda yetkili kişilerin de envanter kaydı oluşturmak için oluşturmak için yeterli bütçeye sahip olduklarını düşünüyor ve 5 yıl geç de olsa bu görevlerini yerine getirmelerini diliyoruz” diye konuştu.
 
İZMİRLİLER 2019’DA GEREKEN CEVABI VERECEKTİR
Doğan son olarak, “İzmir halkını düşünerek verdiğimiz haklı ve yerinde indirim talebinin de reddedildiğini hemşerilerimizin takdirine sunuyoruz. Umarız İzmirliler "Belediye kar amacı güden kurum değildir" diyen ama iki yılda suya yüzde 15'lik zam yapan bu yerel yönetim anlayışına 2019'da gereken cevabı verecektir. Bu bütçe İzmir için öngörü ve vizyondan uzak, tadilat ve tamirat bütçesidir. Yüzde 40 açıkla bağlanan bu bütçenin iç borçlarla yani, bankalardan alınacak borçla kapatılacak olması kurumun geldiği noktayı göstermektedir. Gelir ve gider bütçesi birbirini karşılayamayacağı için hizmetleri sürdürmek zor olacaktır. Bu bütçeyi AK Parti grubu olarak reddediyoruz” dedi.
 


KOCAOĞLU: BİR KERE TEŞEKKÜR EDECEKSİNİZ
AK Partili Doğan’ın eleştirilerine cevap veren Kocaoğlu, “Personel masraflarını ödemek için düzenlenen bütçeye bakıyoruz, İZSU bütçesinin üçte bir de yatırım yaparak yoluna devam ediyor. Ben dediğiniz gibi bir bütçe göremiyorum. İçme ve kullanma suyu için toplam 310 milyon liralık yatırım var. Her ilin, her coğrafyanın kendisine has özellikleri var. Biz atık suyu taşımak, arıtmak için, kullanım suyundan daha fazla para harcıyoruz. Temizliyoruz, doğayı, suyu, toprağı kirletmemek için elimizden geleni yapıyoruz. ‘Atık su bedeli yüksek’ lafının tercümesi bu… Örnek bir iş yapıyoruz. Bunu bir defa beynimize sokacağız. Helal olsun bu belediyeye, helal olsun bu İZSU’ya… 55 arıtma çalıştırıyor, 9 tane daha yapmaya çalışıyor, memleketi pisliğe götürmüyor, demesi, tebrik etmesi lazım. Bir kere teşekkür edeceksiniz” dedi.
 
MÜCADELE DEVAM ETTİKÇE…
Kayıp kaçak su oranlarının yüzde 63 sevilerinden yüzde 30 civarına geldiğini söyleyen Kocaoğlu, daha da azaltmak için çalıştıklarını belirtti. Kocaoğlu, “İZSU kayıp kaçak ile devamlı mücadele ediyor. 17 sene evvel bu kentte su kaçağı yüzde 63 idi. Biz bunu yüzde 30’lara getirdik. Mücadele devam ettikçe, yatırımlar sürdükçe bu rakam düşecek. Tüm kente suyu arıtmadan geçirerek veriyoruz. Yetmeyen yerlerde arıtmalarımızı da arttırıyoruz. Yeni bağlanan ilçelerde yatırımlar devam ediyor” dedi
 
İZSU’NUN YETKİSİ KALMADI
Kocaoğlu, Tahtalı Barajı Havzası ve Çamlı Barajı ile ilgili kamuoyu tarafından kendisine yöneltilen eleştirilere ise, “Tahtalı Barajı, Çamlı Barajı konularına gelince, ‘Neden Aziz Kocaoğlu konuşmuyor?’ deniyor… Bu konuda konuşması maalesef ve maalesef bir sivil toplum örgütünün konuşması düzeyine indirilmiştir. Havzalarda yapılan değişiklikler sonrasında bugün İZSU’nun yetkisi kalmadı. İZSU istendiği zaman Valilikteki maden izleme komisyonuna çağrılıyor, ama hiçbir şeye karıştırılmıyor, kararlara karışamıyor. Belge bile isteyemiyor. İZSU numune almak için altın madeni sahasına bile giremiyor. Çamlı altın madeninin tehdidi altındadır. Tahtalı Barajı bittiğinde İzmir’in sonu hak getire… Allah sonumuzu hayretsin” diye konuştu.
 
HERHALDE ZEVK OLSUN DİYE ZAM YAPMADILAR!
AK Partililerin eleştirilerine el insaf diyen Kocaoğlu, “Öbür tarafta iktidarsınız. Eskiden ben suyu 3,43 liraya satıyordum. Bir yönetmelik çıktı, denge değişti. Realite bu... Biz hesabı yaptık, realite bu, o yolda gidiyoruz. Atık su bedeli ile temiz su bedelinin toplamı İZSU’nun alması gereken su bedelidir. Zam sonrasında diğer iki büyük ilimizden de ucuzdur. Birisi zaten otomatiğe bağladı, her ay enflasyon oranında zam yapıyor. Geçen gün Ege’de bir ilimiz suya yüzde 25 zam yapmış. Herhalde zevk olsun diye zam yapmadılar” ifadelerini kullandı.
 


ŞOV YAPMANIN MANASI YOK!
AK Parti’li meclis üyelerinin bazı belediyelerde katı atık bedelinin yansıtılmadığı, Büyükşehir’de de katı atık bedelinin alınmamasını istemesi üzerine Kocaoğlu, “Arkası olan belediyelerde tek bir rakam var. Helal olsun bunu ayırmıyorlar, almıyorlar” diyerek CHP ve AK parti grupları arasında tartışmalara müdahale etti ve şunları kaydetti: “ESHOT zarar ediyor, otobüslere zam yapın, İZSU pahalıya satıyor, suyu ucuzlat diyorsunuz. Ne oluyor, ben anlamadım… Elma ile armudu karıştıranları biliyoruz. İzmirliyi kimin düşündüğünü İzmirli biliyor… Allah’tan korkmaz, kuldan utanmaz… Bu kanunu İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisi mi çıkardı? Burada şov yapmanın manası ne? Elinizi vicdanınıza koyup konuşsanız ya... Yönetmeliği kim çıkarttı? İşin suyunu çıkarttınız. Şov yapmanın manası yok. Mahkemede konuşur gibi burada şov yapmayın!

 
NATO'dan 'Türkiye' açıklaması: Dayanışma içindeyiz
 
Cizre'deki operasyonlarda 1 komiser şehit
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
işkanunu 2 maddesi 25 Kasım 2015 Çarşamba 21:33

Ya neden bahsediyorsunuz taşeronu taşeron işçisine kontrol ettiriyorlar amir şirket personeli şef,kontrol,gözlemci araç amiri keşifçi su kaçak kontrol şefi amir yardımcısı depocu daha yazayımmı hepsi taşeron

Yorumu oyla      11      5  
Tayfun 25 Kasım 2015 Çarşamba 11:24

Buyuksehiri tebrik ediyoruz, 55 tane arıtma tesisi ve ilave 9 tane yeni tesis ,cevreci Belediye boyle olunur. EGE Bolgesi bu dogrultuda gittigi olcude dunyanın sayılı bolgelerinden birisi olma yolunda ilerleyecektir , aynen devam ediniz , toplum dogru yapanın arkasında olacaktır....

Yorumu oyla      13      5  
bülent ışık 25 Kasım 2015 Çarşamba 09:23

Suya yapılacak yüzde 5 lik zammın halkın bütçesine darbe olduğunu söylemiş ama 2016 yılında motorlu taşıtlar,damga,çevre ve temizlik ve pasaport,ehliyet harçları ve trafik cezaları yüzde 5.58 oranında artacak.

Yorumu oyla      17      5  
25 Kasım 2015 Çarşamba 01:51

Örnekler hep CHP'li belediyelerden. AKP'li belediyelerden niye örnek verilmemiş? Yoksa fiyatlar çok mu yüksek? Bir Bursa örneğin. O fiyatlar nedir? Neredeyse İzmir'in 2 katı. Hadi İstanbul olsa nüfus çok tamam denir de Bursa'nın nüfusu İzmir'i geçti de haberimiz mi yok? Otobüsler bile 2,5 TL olmuş.

Yorumu oyla      15      5  
24 Kasım 2015 Salı 23:17

20 ton sınırı 30 gün için kalkmasın. su kaynakları kısıtlı. serbest bırakılması iyi değil. Ayrıca İZSU 30 gün içinde saatleri okumaz ise su bedeli 20 tonu aşsanız da katlamıyor. Ancak 0-10 arası daha düşük bir bedel alınabilir. Kademe şekli 0-10, 10-20 ve 20 ve üzeri olmalı.

Yorumu oyla      11      5  
24 Kasım 2015 Salı 23:11

Bilal Doğan AKP'li belediyelerin su fiyatlarından bihaber :) Bazı şehirlerin 1 metreküp su fiyatları : İstanbul 5,88 TL, Ankara 4,56 TL, Bursa 4,94 TL, Gaziantep [ ( 0-12 arası m3 3,11 TL), (13'den sonrası 5,72 TL )] ... diye gidiyor. İzmir'de 3,43 TL. Onlar konuşur AKP yapar :)))))

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En güzel öyküleri İzmir'in kızları yazdı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Uluslararası Çocuk ve Gençlik ...
Bergama’da ‘atık pil yönetimi’ eğitimi
Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ...
Bornova’da söz de sahne de alanlar da kadınların!
Bornovalı kadınlar, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası ...
 
İzmir’de travma fotoğrafı: Şiddet çok, şikayet yok!
Konak Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde görevli Avukat ...
Doğaseverler Yamanlar’da buluştu
Karşıyaka Belediyesi, geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği doğa yürüyüşü ...
Başkan'dan 'sembol açılışta' anıt çeşme müjdesi!
Turizm cenneti Çeşme'ye adını veren tarihi çeşmelerin açılışında konuşan ...
 
Bucalı kadınlar şiddete karşı yürüdü
Ülkemizin kanayan yarası erkek şiddetine karşı Bucalı kadınlar sokaklara ...
İZSU'dan 11 yıl raporu: 1.8 milyarlık yatırım
İZSU Genel Müdürlüğü, geçen 11 yıla 11 büyük arıtma, 3260 km. yeni içme ...
Başkan Soylu’dan 24 Kasım Mesajı
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva