HABERLER>EKONOMİ
13 Kasım 2014 Perşembe - 11:00

Manisa’da 2 milyon ağaca kara haber!

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde iki milyon ağacın kesilmesinin öngörüldüğü nikel projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay çıktı. Bakanlık, Çaldağ Nikel şirketinin hazırladığı ve fay hattının gösterilmediği iddia edilen yeni ÇED Raporu'na onay verdi.

Manisa’da 2 milyon ağaca kara haber!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Manisa Çaldağ'da Çaldağ Madencilik tarafından kurulması planlanan nikel tesisine ÇED (Çevresel Etki Değerendirilmesi) olumlu kararı verdi. Bakanlık, 27 Ekim tarihinde aldığı karar ile Manisa Turgutlu'da Çampınar Köyü yapılması planlanan Çaldağ Kompleks (Nikel-Kobalt--Demir) Proje Değişikliği ve Ek Üniteler ile ilgili olarak Bakanlığa sunulan ÇED Raporu'na olumlu karar verildiğini açıkladı.

Toplam 29.7 milyon ton nikel cevherine sahip olduğu tahmin edilen Türkiye'nin en büyük nikel rezervinin bulunduğu Çaldağ'da 2 milyon ağacın kesileceği tahmin ediliyor.



FAY HATTI ORTADAN KALDIRILMIŞ
Manisalı çevreciler, şirketin yeni ÇED başvurusuna sert tepki göstermiş, nikelin Çaldağı'nda vahşi yöntemle çıkartılacağı ileri sürmüştü. Çevreciler, yeni hazırlanan ÇED raporunda fay hattının gösterilmediğini savundu.

Turgutlu'da Türkiye Çevre Platformu (TURÇEP) ve sivil toplum kuruluşları, projenin en yüksek kar ve en düşük yatırım anlayışına dayandığını belirterek, önce isim, tabela, sonra kimlik ve el değiştiren şirkete güvenmediklerinmi belirtmişti. Çevreciler, "Maden şirketi, şimdi de 7 yıldır çok bilimsel ve çok güzel diye savunduğu ÇED raporundan vazgeçip, bu defa da ÇED değişikliği yaptı. 'ÇED değişikliği' adı altında yaptıkları şey, mevcut ÇED raporu üzerinde bir takım rötuşlar yapıp, sonra da bu vahşi madencilik projesini yeni bir ambalaja sarmak" dedi.

YATIRIM DÜŞÜRÜLDÜ
Çaldağ firması, yeni ÇED başvurusunda projenin tutarını 500 milyon dolar olarak göstermişti. Ancak geçtiğimiz haziran ayında firma, nikel madeni için Ekonomi Bakanlığı'ndan daha önce aldığı 264 milyon liralık yatırım teşvik belgesini iptal ettirmişti. Firma yine aynı tarihte Bakanlıktan 65 milyon liralık yeni bir yatırım teşvik belgesi aldı. Böylece firma yatırımını üçte iki oranında küçülttü. Daha önce 550 kişiye iş sağlanacağı belirtilirken, yeni teşvik belgesinde bu sayı 150'ye düşürüldü.



‘GEDİZ’İN ÖLÜM FERMANI’
Öte yandan karar CHP cephesinden sert tepki geldi. CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ÇED onayını Gediz Havzası’nın ölüm fermanı olarak niteledi.

İşte Ören’in mesajları
Manisa-Turgutlu Çal Dağında milyonlarca ağacın kesileceği, tarım topraklarımızın sülfürik asitle kirletileceği nikel madeni işletmesinin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporunun onaylanması, Gediz havzasının ölüm fermanıdır.
 
Çal dağında 250 bin ağacın kesilmesine karşı Turgutlu halkı ile birlikte 8 yıldır vahşi madenciliğe karşı mücadele vermekteyiz.
 
Çal dağı sadece bir çevre felaketi konusu değildir. Siyaset, ticaret ve uluslararası ilişkilerle ülkemizin en önemli tarımsal üretim merkezi olan ve Uluslararası RAMSAR sözleşmesi ile koruma altına alınan Gediz Havzasının nasıl yok edileceğinin projesidir. İngiliz hükümetinin ruhsat için yaptığı baskılar unutulmamıştır.
 
Manisa Milletvekili olarak Çal dağındaki ağaç katliamlarını defalarca Meclis gündemine getirmemize rağmen, AKP'li Bakanlar ve Milletvekilleri dağ taş ağaç, kesilirse kesilsin önemli olan para mantığı ile yaklaşmışlardır.
 
Hayatında bir tane bile ağaç dikmemiş olan bürokratlar ve siyasiler milyonlarca ağacın ölüm fermanına imza atmışlardır.
 
12,5 milyon metrekare alandaki tüm ağaçları kesecek olan firmaya böyle bir izni verenler bunun vebalini nasıl ödeyeceklerdir?
 
Bir Kızılderili atasözü bu durumu çok güzel anlatmaktadır. "bütün ağaçlar kesildiğinde, bütün hayvanlar öldüğünde, bütün sular kirlendiğinde, hava solunamaz hale geldiğinde, paranın yenilebilir bir şey olmadığını anlayacaksınız" Biz AKP'ye yıllardır bunu anlatmaya çalışıyoruz.
 
Aslında bu mücadele kaynaklarımızın doğru kullanma mücadelesidir. Her zaman söylediğim gibi, "Toprağın Üstü Zenginse Üstünü, Altı Zenginse Altını Değerlendirelim"
 
Yıllık 4 milyar liralık tarımsal üretim yapılan Gediz havzası vahşi madenciliğe kurban edilmeyecek kadar değerlidir. CHP Manisa Milletvekili olarak çal dağında bir tane daha ağacın kesilmemesi için mücadeleye devam edeceğim.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Kasım 2014 Perşembe 18:12

dağ taş ağaç diye diye ağaç kalmayacak.

Yorumu oyla      22      6  
Ahmet Türkan 13 Kasım 2014 Perşembe 11:51

Kesin kesin sizi döktüğünüz o betonlara gömecekler.

Yorumu oyla      38      7  
engin 13 Kasım 2014 Perşembe 11:48

kalkınma ve sanayileşme illede ağaç keserek olmuyor reis.Siz kömürü ithal ederek aliağada termik santral kurulmasını alkışlarsınız.Çevrenin kirlenmesi umrunuzda değil.Ama dünyada çevreyi kirletmeden kömürden doğalgaz,gübre vs üretiliyor.Almanya doğru düzgün güneş görmez ama güneş enerjisi konusunda bizim çok ilerimizde.kusura bakma ama bu ülkeye kömür ithal edilip çevrenin kirletilmesini alkışlayanlar asıl dış güçlerin işbirlikçisi.

Yorumu oyla      36      6  
reis 13 Kasım 2014 Perşembe 11:29

bu ülkenin kalkınmasını sanayileşmesini istemeyen dış güçler ve onun türiyedeki işbirlikçilerine bi fırsat;ama öyle yapma yok,bu millet sizleri tükürükleriyle boğar...

Yorumu oyla      15      40  
Vatandaş 13 Kasım 2014 Perşembe 11:25

Yazık çok yazık neden bu ağaç düşmanlığı

Yorumu oyla      40      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cari açık beklentilerin altında
Eylül ayında cari açık 2,2 milyar dolar oldu.
HSBC Türkiye’ye siber saldırı
HSBC Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, siber saldırı sonucu 2.7 milyon ...
Zeybekci’den EXPO bombası ve Çandarlı çağrısı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ege illeri olarak EXPO 2025'e aday olmak ...
 
İzmir’de iki yakayı birleştiren forum: Ege’yi birlikte kullanalım!
Türk ve Yunan işadamları arasında düzenlenen son yıllardaki en büyük toplantıda ...
Türk-Yunan Forumu’na Demirtaş damgası: Yine en arkada!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla yaklaşık 400 firmanın yer ...
Ege-Koop’un Danışma Kurulu’na yeni yol haritası
Yedi yıldan bu yana İzmir ve Türkiye'nin sorunlarını masaya yatıran, akademisyenlerden ...
 
Komşu’ya kumar seferi: 24 saat feribot!
Çeşme’den feribotla 40 dakika uzaklıktaki Sakız Adası’na Türk müşteriler ...
İzmir’in gözü yaşlı turistte!
Çeşme’de “Engelli Ulaşılabilir, Sürdürülebilir ve 3.Yaş Grubu için Herkese ...
EBSO Başkanı Yorgancılar’dan işsizliğe çözüm vaadi
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İzmir'in Türkiye ortalamasının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva