HABERLER>POLİTİKA
28 Kasım 2013 Perşembe - 11:17

Mal paylaşımı tartışmalarının gölgesinde ballı tahsis krizi!

İzmir’de, yerel seçimlerle fiilen kapatılacak İl Özel İdaresi'nin mallarının “satış”ına ve “paylaştırılması”na yönelik tartışmalar, şeffaflıktan uzak bir biçimde sürerken; İzmir Kınık’taki bir arazinin ‘el değiştirme’si tartışma konusu oldu.

Mal paylaşımı tartışmalarının gölgesinde ballı tahsis krizi!

Bakırçay’ın tarım başkenti konumundaki Kınık, 1960 yılında Toprak Komisyonu kararıyla Kınık halkı yararına mera olarak kullanımına izin verilen hazineye ait 1200 dekarlık arazinin özel bir şirkete “ballı tahsisi”ni konuşuyor. Daha önce Bayındır’da da Başkan Kertiş tarafından arazi tahsisi yapıldığı iddia edilen özel bir şirket, gözünü Bakırçay Ovası’nın kalbi Kınık’ın üreticilerinin sigortası niteliğindeki araziye dikti.

Tapu kayıtlarında “toplulaştırma öncesi ham toprak” olarak hazineye kayıtlı görünen arazi için, Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren “Yatırımlara Devlet Yardımı Hakkında Karar”a dayanılarak yayımlanan “Kamu taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisi’ne İlişkin Usul ve esaslar” baz alındı. Kınık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde, üreticinin hayvanını otlattığı, ucuz yem aldığı silaj tesisine ve kaliteli süt üretiminde bölgedeki belgeli  süt toplama-satış merkezine sahip arazinin; Maliye Bakanlığı’nca 6 Şubat 2013 tarih ve 139 Sayılı oluruyla; 10 Nisan 2013’te Gülsüt Tarım Hayvancılık ve Tekstil Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne 49 yıllığına kiralanmasına yönelik sözleşme düzenlendi.  
 
Bu sözleşmeyle, Kınık Kaymakamlığı öncülüğünde güç birliği yapan üreticiler, S.S. Kınık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında örgütlenerek bataklıktan verimli toprağa dönüştürdükleri, tamamı ruhsatlı 11 ayrı sondaj yaparak ve drenajlarını da hazırlayarak sulama altyapısını kurdukları, elektrik altyapısıyla ihtiyaç karşılayan silaj (yem) tesisi oluşturdukları arazide; işgalci konumuna düşürüldü.
 
Emekliye ayrılan ve Maliye Bakanlığı’nın dönemin İzmir’deki en tepedeki bürokratı ile Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş’in Ankara’ya etki ederek “beceri”yle yürüttüğü iddia edilen “ballı tahsis” operasyonu, Salı günü Kınık Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılan yargılamayla gündeme geldi. Kınık Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki davayı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Kınık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emin Dikkulak, Kınık Çiftçi Malları Koruma Birliği ve Mera Birliği Başkanı Cavit Pehlivan, Kınık Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karga, CHP Kınık İlçe Başkanı Ramazan Pamukçu da izledi.  
 
Davacı Kınık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi vekilleri avukatları, mahkemeden keşif kararı verilmesi ve Tapu Müdürlüğü yazısında mera amaçlı kullanımına yönelik tahsis şerhinin devam ettiğinden, arazinin Kınık halkı yararına tesciline karar verilmesini talep etti. Ancak mahkeme, temyiz yolu açık olmak üzere açılan davanın “aktif dava ehliyeti yokluğundan reddine” karar verdi. 


 
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, “İzmir’i satmaya Kınık’tan başladılar” derken, İl Özel İdaresi malları tartışmalarındaki duyarlılığın, özellikle İzmir’in taşrasındaki hazine mallarına yönelik tahsis ve satışlara yönelik de gösterilmesi gereğine vurgu yaptı. Moroğlu, “Kınık gibi uzaktaki yerlerde hazine alanlarında uygulanan tahsis kararlarını; kentin geleceğine yönelik tartışmalarımızda odağa almalıyız. Bu partiler üstü bir konu. Şirket bula bula, Kınıklı üreticinin neredeyse 60 yıldır mera amaçlı kullandığı ve tesisleriyle 50 Kınıklıya ekmek, binlerce üreticiye piyasada 18 lira olan yemi 8 liraya sağlayan ve mandırasıyla ekonomik süt ve süt ürünleri almasına fırsat veren bu tarım arazisini mi buldu? Yatırım desteklemesi amaçlı tahsislerin atıl arazilerde yapılması gerekiyor. Tek ekmeği toprak olan Kınık üreticilerinin ve İzmir’in geleceği için Maliye Bakanlığı’nı göreve çağırıyorum. Kınık’taki şirket için ballı, çiftçi için acı bu tahsis mutlaka kaldırılmalıdır” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ziyaretçi 29 Kasım 2013 Cuma 00:10

sayın vekil .neden izmir her yağmurda sular altında kalıyor.birazda bununla ilgilenseniz.

Yorumu oyla      12      5  
HASAN TUFAN 28 Kasım 2013 Perşembe 14:31

MİLLETİN PARASINI ARAZİSİNİ NASIL HANGİ HAKLA ÇARÇUR EDİYORLAR. BUNA İZMİR HALKI KARAR VERMELİ.

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti’de aday adayları için kritik uyarı
AK Parti’de Belediye Meclis Üyeliği aday adaylığı için genel merkez tarafından ...
Bornova aday adayı Dündar eğitim projelerini açıkladı
Mahallelerde geniş katılımlı halk buluşmaları düzenleyerek Bornovalıların ...
Aslan: EXPO’yu unutun, İzmir bu projelerle…
CHP İzmir Büyükşehir Başkan Aday Adayı Hüseyin Aslan, İzmirlilere seslenerek, ...
 
Şok: G-20’de Başbakan Erdoğan’ı da dinlemişler!
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'in dinleme skandalı, Edward Snowden'ın ...
Şengül’den yerel idareye ‘koltuk’ salvosu!
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir’deki belediye başkanlarının ...
Mustafa Gürkan: Güzelbahçe'ye doğalgaz gelmeli
Kış mevsiminin kendini hissettirmeye başlamasıyla birlikte Güzelbahçe'de ...
 
Balkan Platformu’nda imza krizi faturası imza atanlara!
Balkan-Rumeli Platformu’nun CHP Genel Merkezi’ne hitaben yazdığı aday ...
O karar Cemaate karşı eylem planı mı?
“Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirler” ...
Çıray'dan çarpıcı yanıt: İzmir adaylığı için ne dedi?
CHP İzmir Milletvekili, kulislerde dillenen İzmir Büyükşehir adaylığı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva