HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
13 Ağustos 2015 Perşembe - 10:43

MÜYORBİR Başkanı: Gerekirse düğün de basarız!

Müzik Yorumcuları Meslek Birliği Birliğin başkanı Burhan Şeşen, üyelerine yılda 12-15 milyon TL arasında telif ücreti dağıttıklarını söyledi. Şeşen, üyelerin telif hakları konusunda hassas olduklarını ifade ederek "Mecbur kalırsak düğün de basarız" dedi.

MÜYORBİR Başkanı: Gerekirse düğün de basarız!

MÜYORBİR (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) müzik sektöründe faaliyet gösteren yorumcuların haklarının adaletli toplanması ve dağıtılması amacıyla kurulmuş olan Türkiye’de alanında tek meslek birliği. Birlik içinde Sezen Aksu, Tarkan, MFÖ de  var Anadolu’nun en ücra köşesinde geçim mücadelesi veren geleneksel halk ozanları da...
 
Bugün gazetesinin haberine göre MÜYORBİR, üyeleri TV ve radyolardan, internet ortamlarına kadar hemen her ortamda eserlerinin çalınma oranına göre hak ettikleri paraları alıp, hak edenlere dağıtıyor. Öyle ki bu hak ediş bir yılda 12-15 milyon TL arasında değişiyor. 2000 yılında kurulan ve yaklaşık 2 bin üyesi bulunan birliğin yönetim kurulundaysa Burhan Şeşen, Edip Akbayram, Belkıs Akkale, Kubat, Onur Akın, Metin Özülkü, Suavi, Tolga Sağ ve Hüseyin Turan yer alıyor. Birliğin başkanlığını yapan Burhan Şeşen, telif konusunda müzik sektöründe yaşanan sorunları BUGÜN’e anlattı. İşte o açıklamalar:
 
DJ’LERE TEPKİ
“Gelinen noktada önce pazarlama düşünülmeye başladı. Artık bir şarkı herhangi bir ürün gibi görüldüğünden ‘eser’  olma işlevini kaybediyor. Bir diğer sıkıntı da radyolardaki dj’lerin yapılan aranjmanlara kadar karışması. ‘Ud, bağlama gibi geleneksel sazları kullanmayacaksın başka enstrüman kullanacaksın’ diyen dj’ler tanıyorum. Böyle bir şeye kimsenin hakkı yok.”
 
50 YAŞ ÜSTÜNE ENGEL
“Bakıyorsunuz radyo ve televizyonlar bir sanatçının şarkısını günde on defa çalıyor, bir başka sanatçının şarkısını ayda bir kere çalmıyor. Bu bir haksızlıktır. Bu ülkenin bir sürü başarılı sanatçısı var. Yaşları 50’nin üstünde olanları çalmayan yayınlamayan kanallar var. Yayın kuruluşlarının yayın politikasına karışmak gibi bir isteğimiz yok ama adalet diyoruz. Bunun için de 4 meslek birliği ‘Adil Yayın Komisyonu’ kurduk. Sanatçının sadece maddi değil manevi hakkını da takip etmek zorundayız.”
 
HAVA VE SUYLA BESLENMİYOR
“Sanatçı su ve hava ile beslenen bir canlı değil. Dünyadaki sanatçılara baktığımız zaman şatolarda köşklerde oturuyorlar. Bir sanatçı, her gün çalarak her gün söyleyerek her gün konser vererek böyle bir gelir elde edemez. Nereye çalıp söyleyeceksin. Onlar bu geliri teliflerle kazanıyor.”
 
İNSANIMIZI BİLİNÇLENDİRMELİYİZ
“GSM operatörlerinin yanı sıra 100 civarında televizyon ve radyoyu ve umumi mahaller dediğimiz cafe, bar, restoran, otel gibi yerleri takip ediyoruz. Oralarda kimler çalınıp dinleniyorsa dijital ortamda kimler daha çok download ediliyorsa ona göre bir hak ediş alıp dağıtıyoruz. İnsanlar farkında değiller hırsızlık yaptıklarının.”
 
GEREKİRSE DÜĞÜN DE BASARIZ
“Telif konusunda çalışmalarımızı yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. İspanya’dan aldığımız bir yazılım sistemimiz var. Türkiye’de binlerce düğün salonu ve kahvehane var. Onları da dikkate alıyoruz. Olabildiğince uzlaşma yoluyla çözmek istiyoruz sıkıntıları. İnsanların en mutlu günlerinde düğün salonlarını basmak içimizden gelmiyor ama mecbur kalırsak onu da yapacağız.”

 
İzmir’de dehşet: Tecavüzü eski eşine dinletti!
 
Atletizmde bir şok daha: Elvan da…
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Ağustos 2015 Perşembe 13:28

yılbaşı gecelerinde 600 bin lira alan biz değiliz sayın müyor bir başkanı..Konserlerde yüzmilyarlarca lira para kazananlar sahip çıksın bestekarlara kimin şarkısını söylüyorsa ona belli bi miktarda para versin.. adam köprüden geçerken beste yapıyor 5 dakikada şarkı yazıyor... hiç bir yatırımı yok masrafı yok... Yayın kuruluşlarının yaptıkları yatırım masrafları ortadayken 2 bira içerken yaptığı besteyi yayınlamak için dünyanın parasını verecekse sanatçılar ne iş yapar o zaman sahip çıksınlar şarkılarını okudukları bestekarlara...

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Can Baba’ya mezarı başında bin selam!
Türk edebiyatının usta şairi Can Yücel, 16'ncı ölüm yıldönümünde Muğla'nın ...
'Istanbul Photo Awards' sergisi İzmir'de
Anadolu Ajansı’nın düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması ...
Edebiyatın yas günü: Tarık Dursun K’yı kaybettik
Gazeteci, yazar, şair, eleştirmen Tarık Dursun K, İzmir'de tedavi gördüğü ...
 
Aliağa Caz Günleri’ne muhteşem final
Aliağa Belediyesi tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen 'Caz Günleri'nin ...
Duvara Karşı'nın yıldızı sokakta yaşıyor!
'Duvara Karşı' filminin yıldızı Birol Ünel, Berlin'in Türk mahallesi olarak ...
Selçuk’ta kazı kapışması: Avusturyalı ve Türk bilim insanları karşı karşıya!
Selçuk İlçesi’nde yıllardır çalışmalar yapan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ...
 
Sakin Şehir'de rock zamanı: Mor ve Ötesi coşkusu
Seferihisar İlçesi'nde başlayan 'Alive Open Air'ın üçüncü gününde sahne ...
Bademli'de Grup Yorum coşkusu
İzmir'in Dikili İlçesi'ne bağlı Bademli Köyü'nde bu yıl ikincisi düzenlenen ...
Çeşme’yi Anadolu Ateşi Yaktı!
Kuruluşunun 15. Yıldönümü nedeniyle Çeşme’de bir gösteri gerçekleştiren ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva